به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعد نیوز به نقل از میزان،ماخونیک روستایی محصور شده در کوههایی بدون علف در شرقیترین بخش استان خراسان جنوبی قرار گرفته که تا افغانستان نیم ساعت فاصله زمینی دارد و گفته میشود اهالی ماخونیک اصالتی افغانی دارند و در چند قرن پیش، از افغانستان کوچ کرده و ماخونیک را جهت زندگی برگزیدهاند.
روستای کوتولوها
پورسینا عنوان میکند: خانههای ماخونیک بسیار کوچک و هر کدام حاوی یک اتاق 10 یا 12 متری هستند که با سنگ و خاک ساخته شده و سقف آن با شاخ و برگ درختان پوشیده شده اند، این خانهها اغلب به جز یک "در" ورودی کوتاه هیچ منفذی رو به بیرون ندارند و برای رفتن به داخل خانه باید خم و به زحمت وارد خانه شد، کوتاهی قد اهالی روستا هم دلیلی بر این نوع بافت بوده است. علت این سبک معماری، نبود امکانات و مصالح ساختمانی بوده و همچنین با این شیوه علاوه بر ایجاد امنیت، از ائتلاف گرما و سرما در زمستان و تابستان جلوگیری شده است.
روستای ماخونیک در گذر تاریخ
گفته میشود ساکنان قدیمی روستای ماخونیک عقاید خاصی داشتند، مردم ماخونیک تا 50 سال پیش، چای نمینوشیدند، شکار نمیکردند و گوشت هم نمیخوردند. مردم ماخونیک این قبیل کارها را گناه میدانستند. ورود تلویزیون به این روستا به معنای ورود شیطان بود و آنها هرگز اجازه نمیدادند کودکان پای صفحه تلویزیون بنشینند البته امروزه این افکار و عقاید کمرنگ و همسو با زندگی روستایی امروز شده است.