پوست بخشی از بدن است که با افزایش سن دچار تغییرات بسیاری می شود و از روی تغییرات آن می توان به روند پیری پی برد. پوست صورت افراد معمولاً در دهه بیست زندگی بسیار درخشان و در اوج سلامت است هرچند که ممکن است مشکلاتی مانند آکنه و جوش های صورت وجود داشته باشد، اما به تدریج همزمان با افزایش سن میزان کلاژن سازی سلول های پوستی کاهش پیدامی کند و به دنبال آن صورت با مشکلاتی، چون پیری و افتادگی و چین و چروک صورت مواجه می شود.
براساس تحقیقات در هر 10 سال پوست صورت با تغییری جدی مواجه و دچار مشکلاتی می شود که تحت تاثیر مواردی مانند بالا رفتن سن، فاکتور های ژنتیکی، قرار گرفتن در معرض نور خورشید، لکه های پوستی ناشی از مشکلات کبدی، لکه های ناشی از بارداری در خانم ها است.خوشبختانه اکنون در دنیا انواع شیوه های درمانی، مراقبتی و پیشگیرانه برای مراقبت از پوست و جلوگیری از آسیب دیدن آن وجود دارد که با رعایت آنها می توان پیرشدن پوست صورت را به تاخیر انداخت و حتی در دوران سالمندی نیز پوستی زیبا و جوان داشت.کارشناسان توصیه می کنند مراقبت از پوست باید از دوران نوجوانی آغاز شود و افراد باید از کرم های مرطوب کننده و ضدآفتاب برای جلوگیری از صدمه و آسیب پوستی استفاده کنند.
در دهه دوم زندگی، کلاژن سازی سلول های پوستی به میزان زیاد وجود دارد که باعث انعطاف پذیری بالای پوست صورت می شود.کارشناسان به افرادی که در دهه دوم زندگی خود هستند، استفاده از کرم های مرطوب کننده، ضدآفتاب، محصولات ضدالتهابی و کرم های حاوی ویتامین B3 را توصیه می کنند.در دهه سوم زندگی، پوست دچار ناهمواری شده و مویرگ های خونی پاره در صورت ایجاد می شود، همچنین لکه های ناشی از نور خورشید، چین و چروک های ریز، ایجاد خطوط بین ابرو ها و ایجاد خطوط پا کلاغی در اطراف چشم از مواردی است که در این بازه سنی به وجود می آیند.
هویج و گوجه فرنگی
هر دوی این صیفی جات، مقدار قابل توجهی بتاکاروتن دارند. بتاکاروتن موجود در خوراکی ها پس از هضم در بدن به ویتامین A یا همان رتینول تبدیل می شود. این ماده ی شیمیایی، رشد سلول های پوست را تحریک می کند و منجر به تولید کلاژن می شود. کلاژن در واقع همان ساختار پروتئینی است که موجب جوان ماندن پوست صورت می شود و قابلیت ارتجاعی آن را حفظ می کند.
از آنجایی که بتاکاروتن از آنتی اکسیدان ها مانند یک سد محکم حمایت می کند، یک ماده ی ضدپیری خوب محسوب می شود؛ زیرا آنتی اکسیدان ها سیستم دفاعی بدن ما را در برابر رادیکال های آزاد تقویت می کنند. همان طور که می دانید رادیکال های آزاد مولکول هایی با واکنش پذیری بالا هستند که ممکن است بدن را به سمت پیری زودرس و بیماری های مختلف ببرند.رادیکال های آزاد به دلیل مصرف اکسیژن توسط بدن، آلودگی، ورزش بیش از حد یا قرار گرفتن در معرض نور خورشید به وجود می آیند.
خانواده ی مرکبات
لیمو شیرین و ترش هر دو جزو منابع ویتامین C هستند که در نقش یک آنتی اکسیدان عمل کرده و به محافظت پوست در برابر پیری کمک می کنند. ویتامین C موجود در مرکبات هم مانند ویتامین A برای تولید کلاژن ضروری است. پوره ی لیمو سرشار از بیوفلاونوئید (یک ترکیب فعال بیولوژیکی موجود در پوست مرکبات) است. این بیوفلاونوئید به تقویت مویرگ های زیر پوست کمک می کند و نمی گذارد این مویرگ های نازکِ زیر پوست، پاره شوند و منظره ی ناخوشایندی را برای پوست به وجود بیاورند.
فندق و بادام برزیلی
آجیل ها سرشار از اسیدهای چرب ضروری هستند که هنگام هضم، از سلول های پوست پشتیبانی می کنند. اسیدهای چرب برای پوست کلاژن می سازند و به حفظ رطوبت پوست و خاصیت ارتجاعی و استحکام آن کمک می کنند. انواع آجیل ها خواص ضدالتهابی دارند و کمک می کنند پوستی صاف و بدون جوش داشته باشید.
آووکادو
آوکادو هم سرشار از آنتی اکسیدانی به نام ویتامین C است و به محافظت از پوست در برابر پیری کمک می کند. البته آووکادو چربی های ضروری هم دارد. این چربی ها کوهی از کلاژن با ساختار پروتئینی می سازند که برای حفظ خاصیت ارتجاعی پوست لازم است. شما می توانید غیر از خوردن آووکادو آن را به صورت موضعی هم استفاده کنید. استفاده از پوره ی آووکادو روی سطح پوست می تواند برای پوست های خشک و ضعیف جنبه ی درمانی داشته و تغذیه کننده ی خوبی باشد.
هرچه زودتر برای ترک سیگار اقدام کنید
شواهد موجود نشان می دهد افراد سیگاری از خطوط و چین و چروک بیشتری نسبت به غیرسیگاری ها رنج می برند. زیرا مونوکسید کربن موجود در سیگار، گردش خون محیطی (مویرگ های خونی کوچک که کار تغذیه ی پوست را به عهده دارند) را مختل می کند. دوستان عزیزم این را من نمی گویم این حاصل بررسی های یک طبیعت درمانگر (کسی که برای درمان از شیوه های طبیعی استفاده می کند) به نام لورنس کرک (Laurence Kirk) است.
سیگار کشیدن جذب ویتامین C (که عنصر ضروری برای رشد کلاژن جدید به شمار می آید) توسط بدن را هم متوقف می کند.
در معرض پرتوهای فرابنفش قرار نگیرید
هرچند که در ظاهر همه چیز طبیعی به نظر می رسد، اما برنزه شدن پوست در واقع نشان دهنده ی میزان کمی آسیب پوستی است. بدن برای محافظت از خود در برابر پرتوهای فرابنفش، ملانین (رنگدانه ی پوستی) تولید می کند. قرار گرفتن در معرض مستقیم پرتو های فرابنفش خورشید، موجب تجزیه ی ساختارهای کلاژنی می شود و در واقع به روند پیری و چین و چروک پوست سرعت می دهد.
توت فرنگی
این میوه ی تابستانی منبع غنی از ویتامین C در اختیار شما قرار می دهد و همان طور که پیشتر هم گفته شد، ویتامین C چون ساختار کلاژن ها را تقویت می کند برای ایجاد بافت پوست ضروری است. همان طور که می دانید کلاژن ها برای جوان ماندن پوست صورت اهمیت زیادی دارند؛ زیرا همانند یک چهارچوب محکم از سلول های پوست محافظت می کنند.
آب فراوان بنوشید
همه ی ما در تمام طول روز، مدام آب بدن مان را از دست می دهیم. از آنجایی که هر شخص بزرگسال باید حداقل دو لیتر آب در روز بنوشد، هنگامی که ما دچار کم آبی می شویم بدن اهمیت زیادی به پوست نمی دهد و برای حفظ حیات و همین طور انجام عمل تعریق و دفع سموم از بدن، آب موجود در خودش را به ارگان های ضروری مانند قلب و کبد منتقل می کند. افزایش مصرف آب تضمین می کند که آب مورد نیاز برای تشکیل سلول های پوست، حتما به پوست منتقل شود چون بدن دیگر دچار کمبود آب نخواهد بود.
برخی داروهای خوراکی
امروزه داروهای متعددی در داروخانه ها وجود دارند که ادعا می کنند با مصرف آنها فرد از پوست شاداب تر و جوان تری برخوردار خواهد شد. بیماران نیز با مصرف این قرص های جوانی نتایج مختلفی را ذکر می کنند. عده ای از بهبود رطوبت پوست احساس رضایت می کنند و عده ای دیگر از سفت تر شدن پوست رضایت دارند. در حقیقت، این قرص های جوانی از مواد آنتی اکسیدان مختلف بهره می گیرند.
به عنوان نمونه، یکی از مواد مهم موجود در این اکسیرهای جوانی لیکوپن گوجه فرنگی است. خاصیت ضدرادیکال آزاد لیکوپن (عصاره گوجه فرنگی رسیده) ۱۰ برابر بیشتر از ویتامین E است. همین طور در این قرص ها اغلب از عصاره هسته انگور استفاده می شود که مطالعه های علمی نشان داده که ماده موثر موجود در آن ۵۰ برابر قوی تر از ویتامین E است.
عصاره هسته انگور همراه با ویتامین C موجب خنثی شدن آنزیم های تخریب کننده پوست می شود و به این ترتیب از پیری زودرس جلوگیری می کند. در این قرص های جوانی و ضدچروک ویتامین C نیز جایگاه ویژه ای دارد. به عنوان نمونه، در یکی از قرص های ضدچروک موجود در بازار، ویتامین C به طور طبیعی از گیاه آسرولا گرفته شده که در ساخت کلاژن های جدید کاربرد دارد. همچنین در اغلب این قرص ها از کمپلکس های دریایی شامل جلبک های دریایی و ماهی نیز استفاده می شود و بنابراین اگر فردی به گوجه فرنگی یا ماهی آلرژی دارد، نباید از این اکسیرهای جوانی مصرف کند.
برخی از قرص های ضدپیری حاوی سلنیوم، بتاکاروتن و فیبر هستند. مطالعه های متعددی توسط کمپانی های سازنده این قرص های ضدپیری انجام شده و آنها ادعا دارند که با مصرف این داروها، رطوبت پوست و نیز میزان کلاژن سازی آن افزایش می یابد و حتی ادعا دارند که لکه های پوستی نیز کاهش می یابد. اما واقعیت این است که مطالعه های کاملا دقیق و علمی که این موضوع را ثابت کند، هنوز کافی نیست.