به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، فرض کنید وقت خواب کودک تان است و او مدام جیغ می کشد و می گوید که می خواهد تلویزیون نگاه کند یا در یک فروشگاه، دو پایش را کرده در یک کفش و چیزی می خواهد که تمایل ندارید برایش بخرید.
بسیاری از پدر و مادرها در برابر این رفتارها، ابتدا تحکم می کنند و بعد از چند دقیقه که گریه های کودک دل شان را به رحم آورد، تسلیم می شوند: باشه! ولی فقط چند دقیقه می توانی تلویزیون تماشا کنی... خیلی خب! برات می خرم، این قدر سر و صدا نکن!
در چنین مواقعی به لحاظ روانی چه اتفاقی برای کودک می افتد؟ او به کارآمدی روش خود یعنی جیغ و داد برای رسیدن به اهدافش اعتماد می کند و بدین ترتیب، رفتار نادرستِ جیغ زدن در او تقویت می شود. بنابر این دفعه بعد هم از همین روش برای رسیدن به خواسته های نامطلوب اش استفاده می کند.
پس چه باید کرد؟
دلایل پافشاری کودک برای خواستن یک چیز
این که چرا یک کودک پیوسته چیزهای مختلفی را تقاضا می کند ، دلایل متعددی دارد . شیرینی در مغازه ، چیزی برای خوردن ، توجه مداوم شما ، یک اسباب بازی جدید ، یک کتاب داستان ، – و اگر آن ها را نگیرد جنجال راه می اندازد و پافشاری کودک برای خواستن یک چیز شروع می شود .
دلیل اصلی ، این است که او به خوبی می داند که باید آن قدر اعصاب شما را خرد کند تا تقاضاهایش اجابت شوند . پافشاری کودک دقیقا به همین علت است . گاهی او صرفا به این دلیل « می خواهد ، می خواهد ، می خواهد » که همیشه به او « داده شده است ، داده شده است ، داده شده است » .
گاهی کودک از نفوذ خاصی روی والدین خود برخوردار است . اگر رفتار شما طوری است که در پله ی دوم به کودک خود می گویید برایت آب نبات نمی خرم و در پله ی چهارم می گویید : « خیلی خوب بابا ، می خرم ! » به این دلیل که نمی توانید بیش از این در مقابل فشار کودک مقاومت کنید ، در نهایت ، پافشاری کودک را تقویت کرده اید .
حالا مشاوره می گوید برای حل کردن چنین مواردی ، باید یاد بگیرید که وقتی منظورتان نه است ، « نه » بگویید و دیگر نظرتان را عوض نکنید .
این کار اصلا آسان نیست ؛ به ویژه برای والدینی که مشغله شان زیاد است و آن قدر که دوست دارند ، نمی توانند با کودکشان باشند و یا اصلا آدم های کم حوصله ای هستند . ولی ما به شما می گوییم که این کار شدنی است .
تجربه ی کودک را عوض کنید
مهم نیست که چرا کودک انتظار دارد شما بلافاصله در خواست او را برآورده کنید . قدم اول شما این است که تجربه ای را که مبنای چنین انتظاراتی شده است ، تغییر دهید .
گروهی عمل کنید .
هر کسی که با کودک سر و کار دارد ، باید به عنوان بخشی از حل مشکل عمل کند . این افراد شامل پرستار کودک ، مشاور کودک ، و پدر بزرگ ها و مادربزرگ ها نیز می شود .
هیچ چیز مانند این عبارت آشنا از پدربزرگ که می گوید : « آبنیات رو بده بهش بابا ! » بدخلقی کودک را ابقاء نمی کند . همه باید با نقشه ی شما همکاری کنند تا در نهایت ، وضعیت موجود تغییر کند .
اگر تمام افراد نمی توانند همکاری کنند و یا همکاری نمی کنند ، ارتباط کودک با فرد مزبور باید برای مدتی محدود شود .بدین ترتیب کودک می فهمد که والدین ، از پدربزرگ ها و مادربزرگ ها متفاوتند .
خودتان نزد کودک باشید .
کودکان می توانند به آسانی به هدیه های والدین ، هنگامی که از آن ها به عنوان جایگزین هایی برای حضور فیزیکی ( منظور این است که خود پدر یا مادر ، نزد کودک حضور داشته باشند ) ، یا توجه و یا جبران حرف های تند قبل و یا راهی برای ابراز محبت استفاده می شود ، عادت کنند .
سعی نکنید با دادن اشیاء مادی به کودک محبت خود را ابراز کنید ، بلکه به جای آن ، زمان بیشتری نزد کودک باشید برای او وقت بگذارید . همیشه زمان هایی ، به طور غیر مشروط ، به او محبت و توجه کنید – زمانی که او آن را تقاضا نمی کند و یا از شما چیزی نمی خواهد .
سپس به آن لحظه های ویژه را نیز اضافه کنید . لحظه های می تواند خواندن یک قصه ی قشنگ در هنگام بازی کردن دونفری و یا این که گفتگو در مورد وقایع روز بعد باشد .
بگذارید بداند که اطرافیانش او را دوست دارند و برای دیگران ارزش دارد .
از تحسین استفاده کنید .
تحسین کردن کودک در هر مرحله از تربیت صحیح و آموزش او در زمینه های مختلف بسیار تاثیر گذار است و شما می بینید که تقریبا در هر مطلبی که مشاوره انتشار می دهد به این نکته اشاره دارد و بر آن تاکید می کند .
به تدریج با ردّ فزاینده درخواست های کودک و کسب صبر بیشتر در مقاومت در برابر انجام خواسته هایش ، سعی کنید او را سخاوتمندانه برای تلاش هایش در زمینه ی همکاری تحسین کنید – به ویژه برای قبول کردن « نه » .
گاهی بدون اینکه کودک درخواستی کرده باشد ، چیزی را که کودک معمولا درخواست می کند ، به او بدهید . با این حال به این کار عادت نکنید زیرا بدین ترتیب ، کودک انتظار آن را پیدا خواهد کرد و شما سرجای اولتان برخواهید گشت .
پیشرفت کودک را یادداشت کنید .
بسیاری از والدین ، استفاده از جدول را که از راه حل های کاربردی مشاوره است ، برای ثبت پیشرفت های کودک بسیار مفید می یابند .
رفتار مطلوب را معین و مشخص کنید و سپس آن را بشمارید . کودک با پذیرفتن جواب نه و یا با اطاعت از فرامین شما نمره ای خواهد گرفت . نمره ها را با یکدیگر جمع کنید و در بیرون رفتن بعدی برای کودک جایزه ای به انتخاب خودش بخرید و برای او حتما توضیح دهید که در قبال چه کاری این جایزه را می گیرد .