چای زعفران Saffron یک چای گیاهی است که از کلاله خشک شده گل زعفران، از خانواده زنبق زراعی است که به عنوان Crocus sativus L شناخته می شود. این گیاهان ۳ سال طول می کشد تا از بذر به گل برسند و هر گیاه دارای ۳-۴ گل است که هر کدام ۳-۴ کلاله دارند.مقدار زیادی از این کلاله های ظریف برای تولید ادویه زعفران نیاز است، اما باید آن ها را با دست، جمع آوری کرد. در نتیجه، زعفران یکی از گران ترین ادویه های موجود در جهان باقی مانده است. زعفران، به شکل سنتی کافئین ندارد. با این حال، چای های کیسه ای تجاری زعفرانی معمولاً ترکیبی از زعفران، چای سیاه و اسانس هستند و کافئین دارند.
ارزش غذایی زعفران
رشته های زعفران ترکیبات بسیار ارزشمندی شامل آنتوسیانین، آلفاکاروتن، بتاکاروتن، زاکسانتین، ویتامین B و دیگر کاروتنوئیدها و آنتی اکسیدان ها را دارا هستند که باعث کاهش استرس اکسیداتیو و مبارزه با عفونت می شود. یک قاشق غذاخوری زعفران (حدود 2 گرم) حاوی 28 درصد از نیاز روزانه منگنز و 3 درصد از نیاز روزانه ویتامین C است. وجود منگنز از تولید آنزیم و متابولیسم انرژی حمایت می کند و باعث تقویت استخوان ها و بهبود زخم می شود. حتی کوچکترین کمبودی ممکن است شما را در معرض خطر بیماری های متابولیک، اختلال تحمل گلوکز و مشکلات تولید مثل قرار دهد. همچنین حاوی فیبرهای رژیمی، ویتامین A، ویتامین B6، منیزیم، پتاسیم، فسفر و امگا 3 است. از آنجایی که فقط حاوی 6 کالری است برای هر رژیمی نیز ایده آل به نظر می رسد.
خواص ارزشمند چای زعفران بر سلامتی
اعتقاد بر این است که انسان ها از حدود 3500 سال پیش از زعفران استفاده های درمانی می کرده اند. در واقع خواص چای زعفران سبب شده که از آن را برای مشکلاتی مثل اختلالات ادراری، مسائل قاعدگی، بیماری های چشم، بهبود زخم ها، مشکلات معده، تومورها و اختلالات روانی استفاده شود.چای زعفران یک چای استثنائی است که از گل زعفران تهیه می شود و مزایای زیادی برای سلامتی دارد البته قیمت بالایی هم دارد.
پیشگیری از بیماری های قلبی با چای زعفران
آنتی اکسیدان های چای زعفران می توانند خطر بیماری های قلبی عروقی را کاهش دهند. فلاونوئیدها به ویژه لیکوپن زعفران هم حفاظت بیشتری را تامین می کند. در یک آزمایش بالینی با 20 شرکت کننده از جمله 10 نفر که دچار بیماری قلبی بودند در مجله علوم پزشکی هند، همه شرکت کنندگان با بهبود سلامت مواجه شدند اما کسانی که بیماری های قلبی عروقی داشتند پیشرفت بیشتری را نشان دادند.
داروی ضد افسردگی با چای زعفران
احتمالا شما هم تابحال در مورد نشاط آور بودن زعفران چیزهایی شنیده اید. یک مطالعه قدیمی در مجله EthnopharmacologyTrusted Source نشان داده است که زعفران می تواند به اندازه داروی فلوکستین (پروزاک) در درمان افسردگی خفیف تا متوسط موثر باشد. در طی چندین مطالعه، خواص چای زعفران برای درمان افسردگی در بزرگسالان بالای 18 سال مورد بررسی قرار گرفت. محققان دریافتند که زعفران علائم را برای افراد مبتلا به اختلال افسردگی بهبود می بخشد و ممکن است جایگزینی مناسب برای افرادی باشد که در استفاده از داروهای ضد افسردگی را مشکل دارند.مطالعات متعددی نشان داده است که این چای قادر با تاثیر بر تعادل هورمونی مغز است که می تواند تاثیرات قابل توجهی بر خلق و خو، اضطراب و علائم افسردگی داشته باشد. نوشیدن یک فنجان از این چای در ابتدای صبح می تواند تا آخر روز شما را سرحال نگه دارد.
تقویت حافظه با چای زعفران
تاثیر این چای بر مغز به خاطر وجود آنتی اکسیدان ها بسیار زیاد است زیرا می تواند رسوب پلاک در مغز را کاهش دهد و خطر بیماری های عصبی مانند آلزایمر یا پارکینسون را کاهش دهد.
پیشگیری از سرطان با چای زعفران
آنتوسیانین و کاروتنوئیدهای موجود در این ادویه و پس از آن در چای، قادر به خنثی سازی رادیکال های آزاد هستند. این مساله می تواند سطح التهاب مزمن را کاهش دهد و از بیماری هایی مانند سرطان، آرتریت و بیماری های قلبی عروقی جلوگیری کند. رنگ زیبا و طلایی زعفران از کروکین می آید که یک جزء شیمیایی در گل است و می تواند سلول های سرطانی انسان را مهار کند و به طور بالقوه تومور را کاهش دهد.
کمک به سلامت چشم با چای زعفران
بتاکاروتن به خاطر توانایی در محافظت از بینایی می تواند از بیماری دژنراسیون ماکولا پیشگیری کرده و در شروع آب مروارید تاخیر ایجاد کند. همچنین مصرف منظم یک فنجان چای زعفران می تواند به کاهش سرعت نابینایی کمک کند. در واقع زعفران به دلیل محتوای اسیدهای چربش می تواند از سلول های بینایی محافظت کند. اگر زعفران به طور روزانه مصرف شود تاثیر اسیدهای چربش بیشتر می شود. مصرف روزانه این چای چشم را از نور زیاد محافظت می کند. در واقع وجود آنتی اکسیدان ها باعث انسداد راه نور آبی به لایه های عمیق شبکیه چشم می شود.
کاهش و کنترل فشار خون از خواص چای زعفران است
تعدادی از مطالعات نشان داده اند که این چای می تواند فشار خون را کاهش دهد و همچنین باعث کاهش میزان تری گلیسیرید و کلسترول می شود که از ابتلا به آترواسکلروز و حملات قلبی محافظت می کند.
بهبود پوست از دیگر خواص چای زعفران می باشد
آنتی اکسیدان ها و خواص ضد التهابی این چای می تواند به بهبود وضعیت پوست منجر شود و پوست را از ابتلا به بیماری هایی چون پسوریازیس و اگزما محافظت کند.
تقویت سیستم ایمنی با چای زعفران
چای زعفران دارای ویتامین C است که یک ماده مغذی برای تقویت عملکرد ایمنی بدن محسوب شده و باعث تولید کلاژن می شود. علاوه بر این به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند که باعث کاهش آسیب رادیکال های آزاد می شود. بدن شما برای ساخت و تعمیر بافت ها، مبارزه با میکروب ها و جذب آهن نیاز به ویتامین C دارد.
زعفران را شاید بتوان گران ترین ادویه در جهان به شمار آورد که از نوعی گل به نام crocus sativus linné به دست می آید. کروکوس در خاورمیانه و بخش هایی از اروپا کشت می شود. ایران، هند و یونان از جمله مهم ترین کشورهای تولید کننده زعفران هستند. کلاله و خامه گل ها که به رنگ زرشکی هستند با دقت به طور دستی جدا شده و خشک می شوند و به عنوان زعفران مورد استفاده قرار می گیرند. زعفران علاوه بر این که در آشپزی برای افزودن رنگ و طعم به غذاها، و به عنوان رنگ پارچه و عطر مورد استفاده قرار می گیرد، به عنوان چای نیز خواص درمانی فوق العاده ای دارد که سبب شده در بسیاری از موارد مصرف چای آن توصیه شود. برای آشنایی بیشتر با خواص چای زعفران و فواید آن برای سلامتی تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
چای زعفران داروی ضد افسردگی
احتمالا شما هم تابحال در مورد نشاط آور بودن زعفران چیزهایی شنیده اید. یک مطالعه قدیمی در مجله EthnopharmacologyTrusted Source نشان داده است که زعفران می تواند به اندازه داروی فلوکستین (پروزاک) در درمان افسردگی خفیف تا متوسط موثر باشد. در طی چندین مطالعه، خواص چای زعفران برای درمان افسردگی در بزرگسالان بالای 18 سال مورد بررسی قرار گرفت. محققان دریافتند که زعفران علائم را برای افراد مبتلا به اختلال افسردگی بهبود می بخشد و ممکن است جایگزینی مناسب برای افرادی باشد که در استفاده از داروهای ضد افسردگی را مشکل دارند.
چای زعفران و تاثیر در سلامت قلب
زعفران دارای اجزای شیمیایی مختلفی است که برخی از آن ها قادرند به کاهش فشار خون و محافظت در برابر بیماری های قلبی کمک کنند. مطالعات انجام شده بر روی موش ها نشان داده است که زعفران فشار خون را کاهش می دهد. تحقیقات دیگری نیز با استفاده از خرگوش ها انجام شد که نشان داد زعفران در کاهش سطح کلسترول و تری گلیسیرید موثر است. با مصرف زعفران احتمال اینکه کلسترول بد باعث آسیب به بافت ها شود کاهش پیدا می کند. محققان معتقدند که یکی از خواص چای زعفران، خواص آنتی اکسیدانی آن است که ممکن است در مورد بیماری های قلبی یک اثر محافظتی داشته باشد.
درمان سندرم پیش از قاعدگی با چای زعفران
سندرم پیش از قاعدگی می تواند انواع مختلفی از علائم ناخوشایند را ایجاد کند، از نوسانات خلقی گرفته تا ناراحتی های جسمی. برخی از زنان بیش از دیگران ممکن است این علائم را تجربه کنند. افرادی که تمایل دارند این علائم را تسکین بدهند اما به داروهای شیمیایی اعتمادی ندارند می توانند از خواص چای زعفران به عنوان یک جایگزین مناسب استفاده کنند. در مطالعه ای که در مجله زنان و زایمان سایکوسوماتیک انجام شد، زعفران به عنوان یک درمان موثر برای علائم PMS و اختلالات شدید دیسفوریک پیش از قاعدگی مطرح شد.
افزایش میل جنسی با چای زعفران
آفرودیزیاک ها غذاها یا مکمل هایی هستند که به افزایش میل جنسی شما کمک می کنند. مطالعات نشان داده است که زعفران ممکن است دارای خواص افرودزیاک باشد. به ویژه در افرادی که از داروهای ضد افسردگی استفاده می کنند مصرف روزانه 30 میلی گرم زعفران در طول چهار هفته به طور قابل توجهی اختلالات جنسی مرتبط با افسردگی را بهبود می بخشد.
طرز تهیه چای زعفران
برای تهیه و بهره بردن از خواص چای زعفران می توان آن را به صورت ساده و با خیساندن رشته های زعفران در آب داغ تهیه کرد. اما به این صورت ممکن است طعم قوی و تلخی داشته باشد. به همین دلیل، می توانید آن را با برگ های چای سیاه نیز مخلوط کرده یا گیاهان و ادویه جات دیگری را به آن اضافه کنید. دستور العمل ها می توانند متفاوت باشند. اجازه دهید زعفران حدود پنج تا هشت دقیقه در آب داغ بماند. استفاده از هل، شیر، ریحان، لیمو و عسل نیز می تواند برای ایجاد طعم بهتر مورد استفاده قرار بگیرد.
عوارض جانبی چای زعفران
عوارض جانبی این چای معمولا در جهت حساسیت افراد به این ادویه شناخته می شود. اگر به این ادویه حساسیت و آلرژی دارید از نوشیدن این چای خودداری کنید. واکنش های آلرژیک شامل سردرد، تهوع، سرگیجه، اضطراب یا خشکی دهان می شود. با این حال این عوارض جانبی بسیار کمیاب هستند.از لحاظ سمی بودن مقادیر کم در آشپزی هیچ موردی در این زمینه گزارش نشده است اما زنان باردار بهتر است از آن استفاده نکنند یا در صورت تمایل به مصرف حتما با پزشک متخصص خود مشورت نمایند تا دوز مصرف را برای آنها تعیین کند.تحقیقات نشان می دهند دوزهای 12 تا 20 گرمی می تواند کشنده باشند. علاوه بر آن مصرف زیاد زعفران باعث ایجاد بی حسی، خونریزی و مسمومیت می شود. اگر دچار اختلال دو قطبی، فشار خون پایین و بیماری های قلبی عروقی هستید بهتر است از این ادویه استفاده نکنید زیرا زعفران می تواند علائم شما را بدتر کند.توجه داشته باشید چای زعفران طعم تلخی دارد و بهتر است آن را با کمی عسل یا استویا خوش طعم کنید. هر روز یک فنجان بنوشید تا مغزتان را سرحال نگه داشته و به طور طبیعی از بدن تان محافظت کند.