ریزش مو به دلیل مشکلات تیروئید زمانی رخ می دهد که غده ی تیروئید به حد کافی هورمون تولید نکرده یا مقدار خیلی زیادی تولید کند. تیروئید کم کار علایمی مثل افزایش وزن یا خستگی دارد. پرکاری تیروئید نیز علائمی چون کاهش وزن را در پی خواهد داشت. این اختلالات می توانند سبب خشکی، شکنندگی و نازکی موهای سر و بدن شما شوند. معمولا ریزش موی ناشی از اختلالات تیروئیدی بصورت گسترده اتفاق میفتد و هرگز بصورت موضعی نسیت. اگر می خواهید بدانید تیروئید چه تاثیری بر سلامت مو دارد این مقاله را بخوانید.
ریزش مو به دلیل تیروئید
اختلالات شدید و درمان نشده تیروئید ممکن است موجب ریزش مو به دلیل اختلالات هورمون های تیروئید شوند. برای این که بدانیم چرا این اتفاق می افتد ابتدا باید بدانیم مو چطور رشد میکند:
- ریشه ی مو در فولیکول شروع به رشد می کند.
- رگ های خونی پوست سر از ریشه تغذیه کرده سلول های بیش تری تولید می کنند و مو رشد می کند.
- موها بالا آمده و از پوست بیرون می زنند. در این مرحله مو از کنار غده های روغنی نیز عبور می کند تا شفاف و نرم شود.
- مو مدتی رشد کرده و پس از شروع در چرخه ی رشد مجدد می افتد.
هنگامی که تعادل هورمون های بدن به هم می خورد علی الخصوص هورمون های تیروئید (T3 و T4) تقریبا تمام فرآیندهای بدن را دچار مشکل می کند این امر شامل موها هم می شود موها می ریزند و موی جدیدی جایگزین نمی شود.
شرایطی که می تواند منجر به ریزش مو شوند، عبارتند از:
- تغییرات هورمونی
- برنامه غذایی نامناسب و کمبود مواد مغذی
- انواع روش های درمانی
- جراحی
- بیماری های مختلف مخصوصا بیماری غده تیروئید
ریزش مو بسیار شایع شده است
متاسفانه امروزه ریزش مو و بیماری های پوست و مو شیوع زیادی پیدا کرده اند، برای مثال در ایالت متحده آمریکا حدود 50 درصد بالغین ریزش موی بیمارگونه دارند. اما در این میان بیماران مبتلا به اختلالات تیروئید معمولا برای ابتلا به ریزش مو نسبت به سایرین مستعد ترند.
ریزش موی هورمونی موقع زمان تغییر هورمون ها ایجاد می شود. در شایع ترین شرایط، تبدیل هورمون تستوسترون به نوع کم تاثیرتر خود یعنی دی هیدرو تستوسترون یا همان DHT متهم ردیف اول است
ترس و نگرانی از ابتلا به ریزش مو در تمام افراد وجود دارد. به گونه ای که حتی افرادی که به اختلال پوست و مو نیز مبتلا نیستند با دیدن یک دسته مو در شانه خود، سریعا به دنبال درمان های خودسرانه بوده و یا به پزشک مراجعه می کنند.
به طور طبیعی موهای یک فرد سالم در طی یک ماه، حدود یک تا یک و نیم سانتیمتر بلند می شود و برای سه سال، رشد با همین سرعت ادامه دارد. اما بعد از سه سال، رشد موها معمولا به خود استراحت داده و تا هر زمان که بخواهد متوقف می شود و سپس دوره ای دیگر از رشد موها آغاز خواهد شد.اگر از بین این همه مو 10 تار مو را در نظر بگیریم، در هر زمانی رشد یکی از این ده تار مو در حال استراحت است و بعد از حدود سه ماه، تار موی جدیدی از ریشه ی تار موی در حال استراحت بیرون می زند و موی در حال استراحت می ریزد.
بیشتر موارد ریزش موی سر و ابرو که به دلیل اختلالات تیروئیدی ایجاد می شوند موقتی هستند اما ممکن است چندین ماه طول بکشد تا داروها رشد مجدد موها را تحریک کنند. صبور باشید چراکه زمان رشد مجدد می تواند غیرقابل پیش بینی باشد و در نظر داشته باشید که موی جدید ممکن است بافت و رنگ متفاوتی نسبت به موی قبلی داشته باشد. چنانچه دچار ریزش مو هستید حتی اگر این وضعیت موقتی باشد آن را بپذیرید و سخت نگیرید. روی کیفیت های مثبت زندگی خود تمرکز کنید و در صورت لزوم ظاهر خود را بهبود دهید. برای اینکه درخشش، پرپشتی و سلامت موهای خود را بازگردانید علل ریشه ای ایجاد کننده ریزش مو را رفع کنید.
اگر شما با مشکل ریزش مو به علت بیماری تیروئید دست و پنجه نرم می کنید اولین توصیه اینست که پنل کامل تیروئید شامل تعیین میزان TSH، T4 آزاد، T3 آزاد و T3 معکوس را انجام دهید. حالا شما می دانید که در هر کدام از این آزمایشات چه چیزی اندازه گیری می شود، چرا پزشک همه این موارد را درخواست می کند(نه فقط TSH و T4 که بیشتر پزشکان درخواست می کنند) و چرا باید به جای محدوده های رفرنس طبیعی از محدوده های رفرنس بهینه یا اپتیمال استفاده شود. به خاطر داشته باشید که حتی اگر TSH و T4 طبیعی باشد ممکن است فرد دچار اختلال در عملکرد تیروئید و علائم آن شامل ریزش مو باشد. پس در گام اول میزان هر کدام از مواردی را که گفته شد اندازه بگیرید.
اطمینان حاصل کنید که نوع و دز صحیحی از هورمون مکمل تیروئید را مصرف می کنید
پس از انجام آزمایش کامل می توانید با پزشک خود صحبت کنید تا اطمینان حاصل کنید که نوع و مقدار درستی از هورمون تیروئید مکمل را استفاده می کنید. T3 آزاد به عنوان شکل فعال هورمون تیروئید نقش مهمی را در سلامت موها ایفا می کند با این وجود رایج ترین هورمون تیروئیدی مکمل تجویز شده تنها هورمون T4مانند سینتروئید یا لووکسیل است. تعداد بسیار زیادی از بیماران تیروئیدی در تبدیل T4 به عنوان شکل ذخیره ای هورمون به T3 آزاد مشکل دارند و هورمون تیروئید طبیعی خشک شده مانند آرمور یا Naturethroid روی آنها بهتر جواب می دهد. این داروها حاوی T4 و T3 هستند. داروی دیگری به نام سیتومل نیز مورد استفاده بیماران قرار می گیرد که تنها حاوی هورمون تیروئیدی T3 است.
رژیم غذایی خود را مطابق با وضعیت خود تغییر دهید
در افراد مبتلا به مشکلات تیروئید باید رژیم غذایی مناسب رعایت شود باید غذاهای سمی و التهابی از رژیم غذایی حذف و مقادیر فراوان مواد مغذی مورد نیاز برای فعالیت تیروئید به رژیم غذایی افزوده شود. مواد غذایی فاقد گلوتن نیز تاثیر بسزایی روی بیماران مبتلا به بیماری تیروئید دارند. مواد لبنی به دلیل شباهت های شیمیایی به گلوتن و همچنین ایجاد پاسخ التهابی در تعداد بسیاری از افراد عامل دیگری در تشدید بیماری تیروئید است. توصیه می شود مصرف غذاهای التهاب زا مانند ذرت، سویا، تخم مرغ، دانه ها، آجیل، سبزیجات حاوی سولانین(نایت شید) متوقف شود.
در عوض، فرد باید غذاهای کامل واقعی غنی از مواد مغذی که برای سلامت تیروئید نیاز هستند مانند غذاهای حاوی یودین، سلنیوم، روی، آهن، ویتامین های D, B و A مصرف کند. اگر میزان کمی از این مواد در رژیم غذایی شما وجود دارد تیروئید نمی تواند به میزان کافی هورمون تولید کند، T4 را به T3 تبدیل کند یا T3 را به داخل سلول ها برای اتصال به گیرنده های تیروئید هدایت کند که نتیجه آن بروز علائم هیپوتیروئیدیسم مانند ریزش مو است. توصیه می شود که از رژیم غذایی پیروی کنید که غنی از سبزیجات، گوشت ارگانیک، سبزیجات برگ سبز، سبزیجات حاوی نشاسته، میوه های ارگانیک و چربی های سالم باشند.