ریزش مو به چه علت اتفاق می افتد
عملکرد غیرطبیعی هورمون ها اغلب به عنوان علت ریزش مو شناخته می شوند ولی در واقع جالب است بدانید که هورمون ها تنها علت بخش کوچکی از موارد ریزش مو هستند. ریزش مو می تواند علل مختلفی داشته باشد. در برخی موارد ریزش مو کاملا طبیعی است. زنان پس از زایمان و در زمان قاعدگی دچار ریزش مو می شوند و تقریبا همه مردان زمانی که به سنین بزرگسالی می رسند مقداری از موهای خود را از دست می دهند. مردان و زنان مسن دچار میزان متفاوتی از کچلی و ریزش مو می شوند که مقدار آن تا حد زیادی توسط عوامل ژنتیکی تعیین می شود.
موی سر انسان به صورت مداوم رشد می کند. هر فولیکول مویی(واحد تولید مو) فازهای رشدی را پشت سر می گذارد که در طی آن مو بلند می شود و پس از آن وارد یک دوره استراحت(فاز تلوژن) می شود. در طی فاز تلوژن مو ریخته و با موی جدید جایگزین می شود. در برخی حیوانات این فرآیند هماهنگ شده است و به همین دلیل است که سگ ها در یک زمان مشخص تعداد زیادی از موهای خود را از دست می دهند یا به عبارت دیگر پوست اندازی می کنند. رشد موی انسانی به صورت هماهنگ نیست به همین دلیل در یک زمان مشخص فولیکول های مو در فازهای مختلف چرخه رشدشان قرار دارند. بنابراین طبیعی است که در انسان به صورت مداوم موها ریخته و با موهای جدید جایگزین می شوند. یکی از رایج ترین علل ریزش مو تلوژن افلوویوم است که می تواند به علت بیماری شدید مانند پنومونی یا جراحی عمده ایجاد شود. فشار و استرس بیماری باعث می شود که همه فولیکول های مو وارد فاز استراحت شوند و رشد مو به صورت موقت متوقف شود. از آنجا که چرخه موی انسان طولانی است و چند ماه طول می کشد ریزش مو ممکن است تا چند ماه مشخص نشود و در طول این مدت بیماری که منشا ریزش مو بوده از بین می رود. پس این نوع ریزش مو موقتی است.
علت ریزش مو حاصل از تیروئید چیست؟
با توجه به اینکه وظیفه ای که تیروئید در بدن داشته، تولید هورمون می باشد. در نتیجه ریزش مو حاصل از تیروئید نیز می تواند به خاطر عدم تعادل در هورمون های بدن باشد. بدین ترتیب این نوع از ریزش مو به سختی قابل درمان می باشد. زیرا باید تمهیدات خاصی اندیشیده شود تا غده تیروئید عملکرد عادی خود را در پیش بگیرد. درنتیجه میزان هورمون ها در بدن متعادل شده و جهت جلوگیری از ریزش مو مفید می باشد. البته باید توجه داشت که شاید ریزش موی حاصل از اختلال در غده تیروئید هرگز به صورت کامل برطرف نشود.
اما می توان این نوع از ریزش مو را تا حدی کم نمود که متوجه ریزش موی بسیار کم نیز نشد. بدین ترتیب هنگامی که ریزش مو حاصل از تیروئید باشد، پیگیری و درمان آن اهمیت بسیار بیشتری پیدا می نماید. بدین ترتیب نیاز است ریزش مو را به طور کلی جدی تر پیگیری نموده تا بتوان در صورتی که مشکل ریزش مو عدم تعادل هورمون ها در بدن و به خصوص مربوط به تیروئید باشد، سریع تر آن را درمان نمود. البته تشخیص صحیح علت ریزش مو از جمله مواردی به شمار می رود که نیاز به تخصص بسیار بالایی دارد.
چه ارتباطی بین سلامت تیروئید و ریزش مو وجود دارد؟
همانطور که گفتیم، غده تیروئید نقش مهمی در ایجاد و محافظت از فولیکول های مو دارد. فولیکول ها، کیسه های کوچکی در زیر پوست بوده که مو از آن ها رشد می کند. کم کاری یا پر کاری تیروئید شدید یا طولانی مدت، می تواند علت ریزش مو شما باشد.
ریشه های مو معمولا کار تولید مو را به صورت چرخشی انجام می دهند. به عنوان مثال، ریشه های موی سر معمولا برای چند سال رشد کرده، سپس وارد مرحله ی استراحت می شوند.
زمانی که بدن بیش از حد هورمون های تیروئیدی داشته باشد یا به اندازه ی کافی این هورمون ها را نداشته باشد، نوعی شوک در سیستم ایجاد شده و حالت تلوژن افلوویوم بروز پیدا می کند.
تلوژن افلوویوم (telogen effluvium) نوعی اختلال پوست سر بوده که در آن ریشه های مو خیلی زود وارد مرحله ی استراحت رشد مو می شوند . ممکن است ۷۰ درصد موهای سر در مدت ۲ ماه، طی مرحله ا ی از تلوژن افلوویوم بریزد .