چگونه می توان سیستم ایمنی را قوی تر کرد؟ سیستم ایمنی به طور کلی نقش حیاتی و برجسته ای در بدن در برابر بیماری ها ایفا می کند اما گاهی اوقات با مشکلاتی روبرو می گردد . اگر سیستم ایمنی به خوبی کار نکند، ممکن است که یک جرم یا آلودگی بسیار کوچک، شما را از پای در بیاورد. به همین دلیل در این قسمت در مورد راه های تقویت سیستم ایمنی با شما صحبت خواهیم کرد.
ایده بهبود سیستم ایمنی ایده مناسبی است و دلایل زیادی برای این کار وجود دارد. سیستم ایمنی به سیستم های دیگر در بدن نیز مرتبط است و به تعادل و هماهنگی نیاز دارد. مطالعات نشان داده است که سیستم ایمنی می تواند تحت تاثیر سبک زندگی قرار بگیرد و عملکردش تغییر کند. باکتری های موجود در روده یک محافظ بسیار قدرتمند برای مبارزه با عوامل مهاجم خارجی می باشند ، اما این قدرت به تغذیه مناسب بستگی دارد. در حقیقت رژیم غذایی سالم موجب بهبود روند درمان می شوند. همچنین اقداماتی همچون ورزش کردن، سن، استرس های روانی، یا دیگر عوامل می توانند روی سیستم ایمنی انسان و یا حیوانات نیز تاثیرگزار باشند.
مبارزه بدن برای حفظ سلامتی از دهان آغاز می شود زیرا بزاق دهان دارای مواد ضد میکروبی قدرتمندی مانند لاکتوفرین ،آلفا امیلاز و لیزوزیم است و هر میکروبی که از این خط دفاعی عبور می کند، به اسید هیدروکلریک معده می رسد که باید با پروتئین ها و ترکیبات شیمیایی در دستگاه گوارش که باکتری های بد را تجزیه می کنند، روبه رو گردد. در نهایت باکتری های مفید بدن به نام پروبیوتیک ، از ورود باکتری های بد به جریان خون یا روده کوچک و روده بزرگ جلوگیری می کنند.
سیستم ایمنی بدن و اجزای آن
سیستم ایمنی بدن از ارگان های مختلف و سلول های خاص تشکیل شده است. این ارگان ها و سلول ها با عوامل عفونت زا مبارزه می کنند. قسمت های اصلی سیستم ایمنی بدن عبارت اند از:
- گلبول های سفید: این سلول ها به دنبال مهاجمان خارجی (مانند باکتری ها، ویروس ها، انگل ها و قارچ ها) در بدن می روند. گلبول های سفید هنگام روبه روشدن با عوامل بیماری زا، به آنها حمله می کنند.
- آنتی بادی ها: مولکول های پروتئینی هستند که موادی به نام آنتی ژن را در سطح میکروب تشخیص می دهند. آنتی بادی ها با اتصال به میکروب، آن را علامت گذاری می کنند. این علامت گذاری ازبین بردن میکروب را ساده تر می کند.
- سیستم کمپلمان: سیستم کمپلمان به تخریب میکروب های مهاجم، که توسط آنتی بادی ها علامت گذاری شده اند، کمک می کند.
- سیستم لنفاوی: سیستم لنفاوی از غدد لنفاوی، عروق لنفاوی و لنفوسیت ها (گلبول های سفید) تشکیل شده است. این سیستم پیچیده به بدن کمک می کند تا در برابر مهاجمان خارجی واکنش نشان دهد.
- طحال: این اندام محل تولید آنتی بادی ها و لنفوسیت هاست؛ همچنین به ازبین بردن میکروب ها کمک می کند.
- مغز استخوان: مغز استخوان یک بافت اسفنجی در داخل استخوان است. گلبول های سفید در مغز استخوان تولید می شوند.
- تیموس: تیموس یک اندام لنفاوی است. این اندام به تولید نوع خاصی از گلبول های سفید به نام لنفوسیت های T کمک می کند.
سیستم ایمنی بدن مشخصات عوامل بیماری زایی را که با آن برخورد کرده، ثبت می کند؛ به عبارت دیگر سیستم ایمنی مثل یک سازمان دفاعی این میکروب را در لیست سیاه خود قرار می دهد. به این ترتیب اگر یک میکروب بار دوم وارد بدن شود، سیستم ایمنی بدن می تواند قبل از بروز نشانه های بیماری و پیشرفت آن، میکروب را تشخیص دهد و آن را از بین ببرد.
خواب کافی برای تقویت سیستم ایمنی
همه ما عاشق خواب هستیم، درست است؟ با وجود این، اکثرا از سودمندی ارتباط خواب خوب با سیستم ایمنی بدن خبر نداریم.به زعم خود فکر می کنیم که دلیل خواب خستگی است!به هر حال نباید قدرت خواب خوب شبانگاهی را دست کم بگیرید. خواب به بدن امکان تغذیه و انرژی می دهد و بعد از استرس های روزانه نیروی تازه ای به سیستم ایمنی می بخشد.از سوی دیگر، کمبود خواب می تواند موجب کاهش مقدار گلبول سفید شده و در نتیجه توانایی بدن برای مبارزه با عفونت، ویروس و بیماری رو به افول می گذارد.خواب کمتر از 7 ساعت، احتمال ابتلا به بیماری های ویروسی را افزایش می دهد و نیازی به ذکر نیست که این امر بر عملکرد کلی ذهنی و جسمی هم تاثیر می گذارد.بنابراین، زود بخوابید!
رعایت بهداشت برای تقویت سیستم ایمنی
شستن مداوم دستها آسانترین روش برای حفاظت از خود در برابر آلودگی های سطوح، دستها یا لباسها محسوب می شود.ضدعفونی کننده های الکلی در از بین بردن میکروب ها بسیار موثر هستند اما شستن دستها با آب و صابون (دست کم 20 ثانیه) هم اگر موثرتر نباشد، کم تاثیر هم نیست.چنانچه جایی کار می کنید که با افراد زیادی در تماس هستید، این امر اهمیت زیادی دارد. اطمینان حاصل کنید که قبل و بعد از غذا، استفاده از دستشویی، سرفه یا عطسه دست هایتان را بشویید.برای جلوگیری از شیوع بیماری، هنگام عطسه یا سرفه از آرنج تان استفاده کنید و وسایل شخصی مانند حوله و لباس را بدون شستشو در اختیار دیگران قرار ندهید.
رژیم غذایی سالم برای تقویت سیستم ایمنی
غذاهای سرشار از مواد غذایی سوخت و ساز مورد نیاز بدن برای حفظ عملکرد مناسب سیستم ایمنی را فراهم می کند.مصرف بیشتر انواع میوه ها و سبزیجات روشی مناسب برای تامین مواد مغذی مورد نیاز است.میوه ها سرشار از ویتامین های C، D و روی هستند و نیز نوشیدن آب کافی موجب تقویت سیستم ایمنی بدن خواهد شد.چنانچه محدودیت رژیمی دارید، مکمل هایی وجود دارند که می توانید از آنها استفاده کنید.داروسازها می توانند در استفاده از بهترین مکمل ها به شما مشاوره دهند.
- ویتامین C : به تولید گلبول های سفید و بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک می کنند.
- غذاهای حاوی ویتامین C : بروکلی، کیوی، پرتقال، لیمو، انواع توت ها
- ویتامین D : در مقابله با عفونت های تنفسی کمک می کنند و از سیستم ایمنی بدن محافظت کرده و آن را تقویت می نماید.
- منبع اصلی ویتامین D نور خورشید است اما این ویتامین در برخی غذاها یا مکمل ها هم وجود دارد.
- غذاهای حاوی ویتامین D : ماهی های چرب، زرده تخم مرغ و آب پرتقال
- روی: آنتی اکسیدان قوی که سیستم ایمنی را تقویت می کند. همچنین به عنوان یکی از بهترین تقویت کننده های سیستم ایمنی بدن شناخته شده است.
- غذاهای حاوی روی: گوشت قرمز، مرغ، آجیل و لبنیات
- H2O : نوشیدن آب را فراموش نکنید. آب رسانی به مغز باید صورت گیرد. دستورالعمل های فعلی نوشیدن روزانه 8 تا 10 فنجان آب را توصیه می کنند (که شامل قهوه، چای و آب میوه و غیره هم می شود).آب به حفظ عملکرد سیستم ایمنی بدن و کارکرد بهتر آن کمک می کند. همچنین به دفع سموم بدن از طریق کلیه ها، سیستم لنفاوی و گوارش کمک می کند.
کاهش استرس برای تقویت سیستم ایمنی
چه کسی فکر می کرد که استرس به بیماری منتج می شود؟ استرس بیش از حد تولید هورمونی به نام کورتیزول را افزایش می دهد.مقدار زیاد این هورمون بر سیستم ایمنی بدن غلبه خواهد کرد.بنابراین استرس بی استرس! در ادامه روشهایی برای کاهش میزان استرس آمده است:
- ورزش
- نفس عمیق، مراقبه و ماساژ
- استراحت مابین کار یا ورزش
- اختصاص زمانی برای انجام کارهای لذت بخش
- صحبت با خانواده و دوستان
ورزش برای تقویت سیستم ایمنی
ورزش سرآمد همه کارهاست! نه تنها به کاهش استرس و بهبود خواب (که هر دو به تقویت سیستم ایمنی کمک می کنند) منتهی می شود، بلکه یکی از قدرتمندترین تقویت کننده های سیستم ایمنی به شمار می آید.
فعالیت بدنی به بهبود حرکات ریه و کاهش مقدار چربی در مجاری هوایی کمک می کند. همچنین با افزایش تعداد گلبول های سفید، بهبود گردش خون و عملکرد قلبی عروقی بر سیستم ایمنی بدن تاثیر مثبت می گذارد.
به خاطر داشته باشید که هر گونه ورزشی بهتر از بی تحرکی است! مجبور نیستید به باشگاه بروید و می توانید در خانه یا فضای بیرون ورزش کنید!
دست کم 30 دقیقه ورزش با شدت متوسط و چند روز در هفته توصیه می شود.
در شرایط فعلی و نزدیک شدن به فصل سرما و آنفوانزا، می توانیم با تقویت سیستم ایمنی احتمال بیماری را کاهش دهیم. نکات گفته شده را امتحان کنید تا به خودتان فرصت بهتری برای سلامتی بدهید!
شستن دست ها برای تقویت سیستم ایمنی
پیش از شیوع ویروس کرونا، بیشتر افراد دست های خود را به درستی نمی شستند ، به ویژه نواحی اطراف ناخن ، بین انگشتان و پشت دستانشان را. اما با آموزش های گسترده ای که از طریق رسانه های مختلف صورت گرفت امروز کمتر کسی است که با نحوه شستشوی صحیح دست ها آشنا نباشد. این کار ساده تا حد قابل توجهی مانع از انتقال و جا به جایی ویروس ها و باکتری های مختلف توسط دست هایتان می شود. پس همواره شستن دست ها را فراموش نکنید و روزانه چندین بار این کار را تکرار نمایید.
چند نکته برای تقویت سیستم ایمنی
اولین خط دفاعی و تقویتی سیستم ایمنی، داشتن یک سبک زندگی سالم است. در وهله اول باید از یک رژیم غذایی سالم استفاده کنید تا سیستم ایمنی شما قوی و سالم باقی بماند و همچنین باید راهکارهای زیر را نیز در پیش بگیرید:
- سیگار نکشید.
- وزن خود را متعادل نگه دارید.
- مصرف الکل را ترک کنید.
- خواب کافی داشته باشید.
- از عواملی که احتمال عفونت را در بدن بالا می برند، دوری کنید.
- گوشت ها را کامل بپزید.
با توجه به مطالب فوق تیم سلامت ساعد نیوز در تلاش است که مطالبی در مورد تقویت سیستم ایمنی بدن و نکات پیرامون آن به شما عزیزان ارائه دهد . سلامت و شاداب با ما همراه باشید .