خمیر دندان
نقش خمیر دندان در بهداشت دهان كمتر از نحوه مسواك زدن و دفعات آن است. یعنی اگر شما درست و حداقل ۱ بار در شبانه روز (ترجیحاً شب ها قبل از خواب) مسواك بزنید و از نخ دندان هم استفاده كنید خیلی فرقی نمی كند نوع خمیردندان شما چه باشد. اما به هر حال در خمیردندان های استاندارد و معتبر موادی وجود دارد كه در زمان كوتاه مسواك زدن (۲-۱ دقیقه) تاثیر بیشتری بر سلامت دهان و دندان دارد. خمیر دندان های Crest – Signal – Close up – Sensodyine انواع خوب خارجی هستند. خمیردندانهای ایرانی خوب هم تمام انواع دارای استاندارد را شامل می شود. خمیردندان های سفید كننده و ضد جرم باید به مدت محدود و با نظر دندانپزشك استفاده شود زیرا باعث سایش و حساسیت دندانی می شود. برای كودكان تا زمانی كه نمی توانند كف خمیردندان را موقع مسواك زدن در دهان نگه داشته و سپس خارج كنند و احتمال خوردن خمیردندان وجود دارد بهتر است بدون خمیر دندان مسواك زد. خمیردندان های ضد حساسیت برای دندان هایی كه علیرغم سالم بودن ولی به تحریكات سرما و گرما و مزه های مختلف حساس هستند بسیار موثر است. البته باید حداقل ۳ ماه استفاده شوند تا اثرشان ماندگار باشد. مقدار خمیر دندان لازم برای مسواك زدن معمولاً به اندازه نصف طول برس های مسواك است. بعد از گذاشتن خمیردندان روی مسواك، با زبان آن را به لابه لای برس های مسواك فشار دهید تا بهتر بین دندان ها پخش شود. پس از مسواك زدن فقط ۱ بار آب كشیدن دهان كافی است و شستن زیاد باعث پاك شدن اثرات مثبت خمیردندان از دندان ها می شود ( مانند فلوراید - مواد ضد حساسیت)
باید ها و نباید های استفاده از خمیر دندان برای کودکان
خمیر دندان هایی که فلوراید زیاد از حدنرمال هستند، انتخاب نکنید :
والدین برای خرید خمیر دندان و ترغیب کودکان به مسواک زدن تنها به شکل و طعم خمیر دندان توجه نکنند، بلکه باید توجه داشته باشند که خمیر دندان هایی که فلوراید زیادی دارند یعنی بیش از حد مجاز و استاندارد می توانند برای کودکان مضر باشند، پس از خرید این نوع خمیر دندان ها صرف نظر کنند.
از خمیردندان حاوی مواد ساینده استفاده نکنید:
ساینده های خفیف می توانند مواد باقی مانده و لکه های سطحی غذا را از دندان پاکسازی کنند اما از طرفی می توانند مینای دندان را ازبین ببرند. از خمیر دندان های ساینده برای کودکان که حاوی مواد سفید کننده چون کربنات کلسیم، ژل های سلیس کم آب، اکسید های آلومینیوم هیدراته، کربنات منیزیم و سیلیکات ها هستند خودداری کنید.
به دنبال خمیردندانی دارای مهر تأییدیه باشید:
هنگام خرید محصولات مراقبت از دهان و دندان به دنبال تأییدیه انجمن دندان پزشکی باشید زیرا این اطمینان را به شما می دهد تا کالای معتبر و مفیدی خریداری کنید.
خمیر دندانی حاوی فلوراید:
بیش از نیم قرن است که استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید برای جلوگیری از سوراخ شدن دندان توصیه می شود. خمیر دندان حاوی فلوراید در تمیز کردن دندان بسیار موثر عمل می کند اما باید توجه داشت تا دهان کودک را پس از مسواک زدن به خوبی شستشو دهید زیرا اگر کودک بطور مدام فلوراید را ببلعد دچار مشکلی به نام فلوئوروزیس دندانی می شود.
خمیردندان حاوی طعم های دلپذیر:
هدف از مسواک زدن آن است که کودک به مدت دو دقیقه و دوبار در روز مسواک بزند. بسیاری از کودکان طعم تند نعنا را نمی پسندند. خمیر دندان کودکان اغلب با طعم های توت فرنگی و موز همراه بوده و گاهی از برخی شخصیت های کارتونی مورد علاقه یا ابر قهرمانان نمایش داده می شود.
مسواک زدن در کودک نوپا بدون خمیر دندان :
برای تمیز کردن دهان کودکان نوپا کوتاهی نکنید و لثه های کودک را با پارچه ای نرم و مرطوب یا مسواک انگشتی تمیز کنید. از 6 ماهگی با درآمدن نخستین دندان های شیری نوزادان مسواک زدن را باید برای آن ها آغاز کنند و دندان های کودک را با مسواک و تنها با آب تا 18 ماهگی بشویند و بعد از 18 ماهگی از خمیر دندان برای کودک استفاده نمایند.
خمیر دندان مناسب برای بزرگسالان
پاسخ این سوال بستگی به این دارد که هدف و انتظارات فرد از کاربرد خمیردندان چه باشد؟ به عنوان مثال افرادی که بهداشت دهانی خوبی دارند و دندان و لثه هایشان سالم و طبیعی است، لزومی به تغییر خمیردندان مصرفی خود ندارند ولی فردی که مبتلا به بیماری یا مشکل خاصی در دهانش است، باید با مراجعه به دندانپزشک و مشاوره با وی، خمیردندان خود را انتخاب کند. به عنوان مثال:
- برای فردی که بر اساس تشخیص دندانپزشک مبتلا به ضایعات پوسیدگی اولیه است، خمیردندانهای محتوی فلوراید بالا تر ترجیح دارد.
- فردی که دندان هایش سالم هستند ولی به دلیل تحلیل لثه واستخوان در ناحیه طوق دندان، مبتلا به حساسیت و درد لحظه ای دندان به سرما یا گرما شده است، احتمالا بهتر است با نظر دندانپزشک، مدتی از خمیردندان ضدحساسیت استفاده کند. البته معمولا این افراد باید جهت رفع اساسی مشکلشان به یک دندانپزشک متخصص بیماریهای لثه مراجعه کنند.
- اگر در فردی باوجود رعایت بهداشت دهان، تشکیل جرم دندانی با سرعت بالایی صورت می گیرد، خمیردندانهای ضدجرم می توانند کمک کننده باشند.