ساعدنیوز
ساعدنیوز

بیماری اختلالات خواب و بیداری چیست؟

  شنبه، 23 مهر 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
بیماری اختلالات خواب و بیداری چیست؟
اصطلاح اختلال خواب به شرایطی گفته می‌شود که کیفیت، زمان یا مدت‌زمان خواب را تحت تأثیر قرار می‌دهد و بر توانایی عملکرد فرد در هنگام بیداری تأثیر می‌گذارد. این اختلالات می‌تواند سایر مشکلات پزشکی را تشدید کنند، و یا زمینه‌ساز ابتلا به مشکلات روحی-روانی باشند.

اختلالات خواب گروهی از بیماری ها هستند که توانایی فرد برای خوابیدن به طور منظم را تحت تاثیر قرار می دهند. شیوع این اختلالات، چه به سبب بیماری زمینه ای و چه به سبب اضطراب بیش از حد، در دنیا در حال افزایش است. در واقع، بیش از ۷۵ درصد انسان هایی که بین ۲۰ تا ۵۹ سال داشتند اختلالات خواب به طور نسبتا منظم را گزارش می کنند. بیشتر افراد، گهگاه مشکلات خواب را به سبب اضطراب، برنامه های سخت روزانه و دیگر تاثیرات بیرونی تجربه می کنند. با این وجود، زمانی که این مشکلات شروع به رخ دادن به طور منظم کنند و با زندگی روزمره تداخل کنند، ممکن است وجود یک اختلال خواب را نشان دهند. بسته به نوع اختلال خواب، افراد ممکن است در به خواب رفتن مشکل داشته و در طول روز احساس خستگی شدید کنند. کمبود خواب می تواند اثر منفی بر انرژی، خلق، تمرکز و سلامت عمومی داشته باشد.

در برخی موارد، اختلالات خواب می تواند علامت یک مشکل پزشکی یا بیماری روانی دیگر باشد. این مشکلات خواب ممکن است در نهایت با درمان علت زمینه ای از بین بروند. زمانی که اختلالات خواب توسط بیماری دیگری ایجاد نشده باشند، از نظر روانشناسان و روانپزشکان درمان به طور معمول شامل ترکیبی از درمان های دارویی و تغییرات سبک زندگی است. دریافت تشخیص و درمان به محض مشکوک شدن به وجود اختلال خواب، حائز اهمیت است. اثرات منفی اختلالات خواب در صورت درمان نشدن، می تواند منجر به عواقب بیشتری برای سلامت فرد شود. این اختلالات هم چنین می توانند عملکرد شما در محل کار را تحت تاثیر قرار داده، باعث ایجاد تنش در روابط شخصی شده و توانایی شما برای انجام کار های روزمره را مختل کند.

 اختلال خواب

علت اختلال خواب چیست؟

علت اختلال خواب در افراد مختلف متفاوت است. یکی از دلایل اصلی بروز آن می تواند استرس و افسردگی باشد که اگر درمان نشوند، سبب بروز مشکلاتی از قبیل کابوس های شبانه، راه رفتن در خواب، تکرر ادرار، حرف زدن در خواب و مواردی ازاین دست می شوند. البته دقت کنید این نوع اختلال، هم در بزرگسالان و هم در کودکان رخ می دهد و باتوجه به سن عوارض ناشی از آن متفاوت است. درمان اختلالات خواب در بزرگسالان با توجه به علت ایجاد اختلال خواب می تواند متفاوت از کودکان باشد.علاوه بر افسردگی و استرس مواردی دیگری نیز سبب اختلال خواب می شوند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:

  • تکرر ادرار شبانه: علت اختلال خواب، خصوصاً در کودکان تکرر ادرار شبانه است. تکرر ادرار می تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود؛ عواملی مانند ترس، استرس، عدم تعادل هورمونی، مصرف مایعات و فوبیای تاریکی می تواند سبب ایجاد تکرار ادرار در کودکان و بزرگسالان شود. همچنین در بعضی از شب ادراری در بزرگسالان و کودکان نیز می تواند موجب اختلال در خواب شود.
  • افسردگی و اختلال خواب: یکی از عواملی که سبب ایجاد اختلالات خواب در فرد می شود افسردگی است و این عامل، در دسته اختلالات خواب روانشناسی قرار می گیرد. افسردگی می تواند در اثر ابتلا به بیماری، تنش یا مشکلات اجتماعی و غیره برای فرد به وجود آید. در این حالت فرد افسرده نمی تواند در طول شبانه روز به راحتی بخوابد، به همین دلیل به مصرف قرص های خواب آور روی می آورد؛ درحالی که، علت اصلی اختلال خواب افسردگی است و تا زمانی که درمان نشود باقی خواهد ماند.
  • مشکلات تنفسی و آلرژی: انواع آلرژی ها و مشکلات تنفسی مانند سرماخوردگی و عفونت های دستگاه تنفسی، می توانند مانع خوابیدن شوند. این بیماری ها تنفس را در هنگام خواب دچار مشکل می کنند و فرد دچار مشکل می شود.
  • التهاب و درد مفاصل: التهاب و درد مفاصل، سبب می شوند تا فرد نتواند به راحتی بخوابد. به عنوان مثال، افرادی که مبتلا به آرتروز یا درد هستند خواب راحتی ندارند. شایع ترین دردهای شبانه مزمن شامل خستگی بیش از حد، آرتروز، فیبرومیالژیا، کمردرد، سردرد و التهاب روده هستند.
  • استرس و اضطراب: استرس و اضطراب اثر منفی بر روی کیفیت خواب دارند و باعث می شوند فرد نتواند به راحتی بخوابد. استرس و اضطراب علت اختلال خواب در اغلب افرادی است که در روز تنش زیادی را تحمل می کنند یا فشار زیادی بر آن ها واردشده است.

اختلالات خواب و بیداری

علائم اختلالات خواب چیست؟

علائم می توانند بسته به شدت و نوع اختلال خواب، تفاوت داشته باشند. هم چنین، ممکن است درصورت ناشی شدن اختلال خواب از یک بیماری دیگر، علائم متفاوتی بروز کند. با این وجود، علائم عمومی اختلالات خواب شامل موارد زیر است:

  • مشکل در به خواب رفتن یا در خواب ماندن
  • خستگی در طول روز
  • اشتیاق زیاد به چرت زدن در طول روز
  • تحریک پذیری یا اضطراب
  • فقدان تمرکز
  • افسردگی

اختلالات خواب و بیداری

اختلالات خواب و بیداری

بیماران مبتلا به این اختلال در الگوی خواب دچار مشکل می شوند. این تغییرات باعث پریشانی شده و روی عملکرد روزانه فرد تاثیر منفی می گذارد. این اختلالات شامل موارد زیر می شود.

  • نارکولپسی (حمله خواب): شخص در این اختلال نیاز سرکوب نشدنی به خواب دارد. در این حالت قدرت عضلانی به طور ناگهانی کاهش پیدا می کند. این بیماران در خواب و در بیداری توهماتی را تجربه می کنند.
  • اختلال بی خوابی: این بیماران برای خواب کافی دچار ناتوانی می شوند. بسیاری از افراد ممکن است در طول زندگی خود مشکلات خواب را تجربه کنند. اما زمانی به آن اختلال گفته می شود که باعث پریشانی شخص شده و اختلالات قابل توجهی ایجاد کند.
  • اختلال پرخوابی: در اختلال پرخوابی شخص علی رغم خواب کافی دچار خواب آلودگی می شود. بیمار ممکن است در زمان و مکان نامناسب مانند مدرسه و محل کار به خواب برود.
  • اختلالات خواب مربوط به تنفس: افرادی که دچار ناهنجاری های تنفسی مانند آپنه خواب هستند، در طول خواب دچار وقفه هایی می شوند. در نتیجه شخص بیمار مشکلاتی را در طول روز از جمله بی خوابی و خواب آلودگی را تجربه می کند.
  • پاراسومنیا: رفتارهای غیرعادی در خواب مانند راه رفتن، صحبت کردن، ترس از خواب و خوردن در خواب جز علائم اختلال پاراسومنیا است.
  • سندروم پاهای بی قرار: این بیماری نوعی اختلال عصبی است. شخص در پاهای خود احساس ناراحتی مانند سوزش یا خزش می کند. برای رفع این ناراحتی شخص میل غیرقابل مقاومت برای حرکت دادن پاها دارد. حرکات بیش از حد خواب را مختل می کند.

اختلالات خواب و بیداری

راه های تشخیص اختلالات خواب

تشخیص اختلالات خواب تنها توسط پزشک متخصص انجام پذیر است. پزشک با بررسی و معاینه فیزیکی و علائم فرد اطلاعاتی را در ارتباط با عواملی که ممکن است سبب ایجاد آن شده باشد، جمع آوری می کند. اغلب پزشکان برای تعیین علت دقیق آن از آزمایش استفاده می کنند.

  • پلی سومنوگرافی: پلی سومنوگرافی یا تست خواب اولین آزمایشی است که پزشک برای بررسی اختلال خواب از آن استفاده می کند. پلی سومنوگرافی آزمایشی است که در آن حرکات بدن، امواج مغزی و سطح اکسیژن خون اندازه گیری می شوند تا مشخص شود چه عاملی باعث ایجاد آن شده است.
  • الکتروانسفالوگرام: به آزمایشی گفته می شود که در آن فعالیت فیزیکی مغز مورد بررسی قرار می گیرد تا هرگونه مشکل در فعالیت های آن شناسایی شود.
  • آزمایش خون ژنتیک: اختلال خواب در برخی از افراد ناشی از ژنتیک است. به همین دلیل آزمایش خون ژنتیک، معمولاً برای تشخیص بی خوابی ناشی از نارکولپسی صورت می گیرد. علاوه بر بیماری نارکولپسی، برخی از بیماری های ژنتیکی دیگر نیز سبب اختلال خواب می شوند که با این آزمایش قابل شناسایی است.

چگونگی درمان اختلالات خواب

درمان اختلالات خواب می تواند با توجه به نوع و علت زمینه ای آنها متفاوت باشد . برای درمان اختلالات خواب همان طور که گفته شد بهتر است که به پزشک مراجعه شود و پزشک هم با معاینه و انجام آزمایش ، بیماری را تشخیص دهد. علاوه بر پزشک برای درمان این مشکل می توان سبک زندگی را تغییر داد.

درمان پزشکی

همان طور که گفته شد یکی از راه های درمان این مشکل ، درمان پزشکی می باشد . در این روش پزشک می تواند با تجویز قرص های خواب آور؛ مکمل های ملاتونین؛ داروی آلرژی یا سرماخوردگی؛ داروهای مربوط به مشکلات سلامتی زمینه ای این اختلال را درمان کند . گاهی هم برای آپنه ی خواب، از دستگاه تنفس یا جراحی استفاده می کند، او همچنین برای دندان قروچه، محافظ دندانی را مورد استفاده قرار می دهد.

تغییرات سبک زندگی

همان طور که گفته شد یکی دیگر از روش های درمان اختلال خواب ، تغییرات در سبک زندگی می باشد. ایجاد تغییراتی در سبک زندگی می تواند کیفیت خواب شما را تا حد زیادی بهبود ببخشد؛ به خصوص هنگامی که به همراه درمان های پزشکی انجام شود. برخی از تغییراتی که باید درنظرگرفته شود موارد زیر می باشد:

  1. سبزیجات و ماهی بیشتر در رژیم غذایی خود قرار دهید و مصرف قند و شکر را کاهش دهید
  2. برنامه ی خواب منظم داشته باشید و نسبت به انجام آن پایبند باشید.
  3. به وسیله ورزش کردن، اضطراب و استرس خود را کم کنید.
  4. قبل از خواب مایعات و آب کمتری بخورید تا به خاطر ادرار مجبور نباشید که از خواب بیدار شوید.
  5. مصرف کافئین را مخصوصا در در اواخر بعدازظهر یا شب کم کنید.
  6. همچنین مصرف تنباکو و الکل را کاهش دهید
  7. وعده های کم کربوهیدرات کوچک تر قبل از خواب بخورید.

خوابیدن و بیدار شدن در یک ساعت مشخص در هر روز نیز می تواند کیفیت خواب شما را به طور قابل توجهی افزایش دهد. درحالی که ممکن است در آخر هفته ها وسوسه شوید تا دیرتر از خواب بیدار شوید، اما این کار می تواند بیدار شدن و به خواب رفتن را در طول هفته ی کاری برای شما دشوارتر سازد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (124 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (115 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (115 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (81 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (65 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (64 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (63 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (47 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (41 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (37 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (33 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (33 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (33 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
مونا بانکی پور همسر سابق امین حیایی: من ترنس نیستم و تغییر جنسیت نداده ام
هشدار! کنجد خوبه ولی نه برای شما دوست عزیز / مبتلایان به این بیماری‌ها لب به کنجد لب نزنند
هشدار! دلایل دیگر را بگذارید کنار، به این دلیل مهم هیچ وقت با موبایل به رخت‌خواب نروید!
تصور بچه‌های حزب‌الله از احمدی‌نژاد فراهم کننده مقدمات ظهور بود / وقتی آه احمدی‌نژاد دامن یک ایرانی در لبنان را گرفت!
فال شمع روزانه امروز چهارشنبه 7 آذر 1403
فال قهوه با نشان روز چهارشنبه 7 آذر ماه 1403
فال روزانه امروز چهارشنبه 7 آذر ماه 1403
باقری: پاسخ به اسرائیل ورای تصورات سران رژیم طرح‌ریزی شده است
فال ابجد روزانه چهارشنبه 7 آذر 1403
فال انبیاء روزانه چهارشنبه 7 آذر 1403
رابعه اسکویی: پشیمانم؛ اگر می دانستم اعدامم نمی کنند زودتر به ایران می آمدم/ باید جنازه‌ام به ایران می‌آمد
قالیباف:قاچاق روزانه 30 میلیون لیتر سوخت سازماندهی شده است
فال حافظ با تفسیر امروز چهارشنبه 7 آذر 1403 + فیلم
تبریک تولد عاشقانه و زیبای امید عالیشاه به همسرش با یک متن احساسی و خاص/ چه اسفندها دود کردیم برای تو...+عکس
جدیدترین خبر از وضعیت سلامتی کاپیتان پرسپولیس بعد ضربه شدید؛ امید عالیشاه باید جراحی شود
منتخب روز   
رابعه اسکویی: پشیمانم؛ اگر می دانستم اعدامم نمی کنند زودتر به ایران می آمدم/ باید جنازه‌ام به ایران می‌آمد نبرد سخت بازیگران زن و مرد ایرانی در لبنان/ الناز حبیبی، علیرام نورایی، لیندا کیانی، لادن مستوفی: سختی های زیادی رو تحمل می کنیم!+فیلم کلیپ سخنان پر مهر و محبت مقام معظم رهبری در مورد بانوان بد حجاب تصاویر دیده نشده عروسی دختر ناصرالدین شاه تا چایی‌خوری در کاخ گلستان + عکس (ویدئو) کُری‌خوانی نعیمه نظام دوست در جوکر برای احسان علیخانی: برا اذیت کردن علیخانی، برنامه ویژه دارم/ مهم‎‌ترین استراتژی و تکنیکم اینه که رها و آزاد باشم ترکیه شعار "زن زندگی آزادی" را ممنوع اعلام کرد جزئیات وضعیت کاپیتان عالیشاه / 24 ساعت باید تحت نظر باشد خبر تاسف برانگیز امروز/ حدس میزنید در جهان تکنولوژی زده‌ی امروز هر ساعت چند زن بدست نزدیکانش به قتل میرسد؟ مفاخر ورزشی ایران/ سعید معروف جادوگر والیبال را بیشتر بشناسیم (فیلم) بیش از 60 درصد ایرانی‌ها تمایل دارند مهاجرت کنند / حس تعلق به ایران به شدت کاهش یافته ... تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا