سلولیت به چاقی های موضعی گفته می شود که به دلیل تفاوت های هورمونی و ساختار فیزیولوژیک بدن، در خانم ها شایع تر است. با اصلاح شیوه زندگی به سادگی می توان جلوی بروز سلولیت را گرفت، گرچه دیده شده در افراد لاغر هم به دلایل ژنتیکی سلولیت بروز می کند. اگر شما هم با این مشکل روبرو شده اید و دنبال درمان اساسی می گردید، این مطلب را بخوانید.
توزیع آناتومیک چربی در بدن چگونه است؟
بر اساس نوع توزیع چربی در بدن افراد به دودسته تقسیم می شوند:
چاقی سیب شکل Apple shape
چاقی گلابی شکل Pear shape
چاقی سیب شکل افرادی هستند که تجمع چربی در آن ها بیشتر در ناحیه بالاتنه و کمر است.چاقی گلابی شکل افرادی هستند که تجمع چربی در بدن آن ها بیشتر در قسمت پایین تنه مانند باسن و ران و اطراف لگن است.چاقی سیب شکل بیشتر در آقایان مشاهده می شود و چاقی گلابی شکل بیشتر در خانم ها دیده می شود.در نوع سیب شکل خطر عوارض چاقی بیشتر از نوع گلابی شکل است.افراد سیب شکل بیشتر تجمع چربی در اطراف احشاء داخلی دارند که به این نوع چربی احشائی یا Visceral fat (ویسرال) می گویند.
افراد گلابی شکل بیشتر تجمع سلول های چربی را در مناطق زیرپوست دارند که به آن چربی هیپودرمال و یا همان Subcutaneous fat می گویند.چربی ویسرال خطر بیماری هایی مانند دیابت و فشارخون را افزایش می دهد به همین دلیل سایز دور کمر معیار بسیار مهمی در تعیین ریسک چاقی است. به طوری که در مردان سایز دور کمر بالاتر از ۱۰۲ سانتیمتر و در زنان سایز دور کمر بالاتر از ۸۸ سانتیمتر ریسک عوارض بیماری های ناشی از چاقی به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.
وقتی چربی می سوزد، کجا می رود؟
شاید این سوال عجیب به نظر برسد، اما تاکنون به آن فکر کرده اید؟! وقتی که چربی ها فاقد ایجاد احساس گرسنگی سوزانده می شوند، درواقع چربی به صورت داخلی توسط بدن جذب می شود. این چربی ها به عنوان منبع انرژی حین فعالیت های ورزشی مورد استفاده قرار می گیرند. البته در صورتی که ورزش های قدرتی را به برنامه روزانه تان اضافه کنید، می توانید کنار کاهش بافت چربی، بافت عضلانی تان را افزایش دهید.
چرا بدن زنان دارای چربی بیشتری است؟
این تفاوت عمدتا به علت تولید بیشتر چربی های ضروری در بدن زنان است که حدود 12 درصد از کل وزن بدن آنها را تشکیل می دهد. قسمت های خاصی از بدن زنان ذاتا حاوی چربی بیشتری است و همین ویژگی، چربی بدن زنان را نسبت به مردان افزایش می دهد. دلیل بیشتر بودن بافت چربی در بدن خانم ها، هم حفظ تعادل و ترشح هورمون های زنانه در بدنشان و هم ژنتیک بافتی بدن آنهاست.
چاقی موضعی دارید؟ ورزش کنید!
یکی از سوالات و شاید معضلات بسیاری از افراد، مخصوصا خانم ها، این است که آیا می توان با کمک ورزش یا رژیم های غذایی خاص، از شر چاقی های موضعی خلاص شد یا نه؟ پاسخ ما منفی است. به طور کلی و از نظر علمی، هیچ ورزش، وسیله ورزشی یا رژیم غذایی خاصی موجود نیست که بتواند تنها چربی و چاقی یک قسمت مخصوص از بدن شما را برطرف کند.
از این رو، ما همواره برای هر نوع کاهش وزنی، انجام دادن ورزش های هوازی مانند دویدن، شنا، پیاده روی، طناب زدن یا دوچرخه سواری به مدت حداقل 30 دقیقه و 4 روز در هفته را توصیه می کنیم. ورزش های هوازی می توانند با هزینه کردن چربی های بدن به عنوان سوخت، بر کاهش کلی وزن بدن تاثیر بگذارند و با کم کردن چربی از تمام قسمت های بدن، به مرور زمان باعث رفع چاقی های موضعی هم بشوند. این در حالی است که معمولا ورزش های موضعی و متمرکز با افزایش قوام و حجم عضلات همراه هستند.
این افزایش حجم و قوام هم با کوتاه کردن عضلات برای رفع شلی و بیرون زدگی آنها همراه خواهد بود. به همین دلیل شاید چنین ورزش هایی بتوانند بر کاهش سایز اثر بگذارند، اما تاثیری در کاهش چربی ها نخواهند داشت. برخی از تولید کنندگان دستگاه های خاص مانند دستگاه های ویبره هم ادعای کاهش چاقی و چربی های موضعی را دارند که این قبیل ادعاها هم از نظر علمی مورد تایید نیستند. تنها راه کاهش وزن کنار داشتن برنامه غذایی مناسب، داشتن برنامه ورزشی سیستماتیک و منظم است.
رژیم غذایی برای چاقی موضعی
خوردن این غذاها می تواند در کاهش چاقی های موضعی به شما کمک کند:
- کرفس، گریپ فروت
- جو دوسر
- انواع توت ها
- چای سبز
- مغز ها مانند بادام، گردو و فندق
- روزانه ۸-۹ وعده ازمیوه وسبزیجات
- تمشک و زغال اخته
- شیر، کلم، تخم مرغ، ماهی، گوشت بدون چربی، مرغ بدون پوست
- جوانه گندم، پودر جوانه گندم، و ماءالشعیر
- روزانه ۸-۱۰ لیوان آب