اگرچه هنوز راهی برای تغییر بافت پیازهای مو وجود ندارد و کم پشتی یا پرپشتی، ضخیم و محکم یا نازک و شکننده بودن موها بیشتر به ژنتیک افراد بستگی دارد، اما راههایی هست که بتوان از کاهش ضخامت و شکنندگی و ریزش آنها جلوگیری کرد.شکنندگی و نازک بودن موها مشکلی شایع است و هرچند الگوی ریزش مو و طاسی اغلب در مردان بیش از زنان است، اما مردان و زنان هر دو در طول زندگیشان ممکن است شکنندگی و نازک شدن موها را تجربه کنند.عواملی مانند افزایش سن، ژنتیک، سوء تغذیه، استفاده بیش از حد از محصولات تجاری مو، حساسیت و آلرژی به شامپوهای شست وشودهنده و مواد شیمیایی و آرایشی، و همچنین برخی بیماریها در ایجاد حالت شکنندگی موها دخیلند. با این حال، عامل به وجودآورنده این حالت برای موها چندان مهم نیست؛ آنچه اهمیت دارد این است که چگونه می توان این مشکل را درمان کرد یا کاهش داد.
باید در نظر داشت شیوه های درمانی که در ادامه ذکر خواهد شد، نباید جای درمانهای پزشکی را در بیماریهای خاصی مانند کمبود مواد مغذی به دلیل سوء تغذیه یا آلوپسی (طاسی) بگیرد و برای درمان چنین مشکلاتی حتما باید به متخصصان پوست و مو مراجعه کرد.
مدیکال نیوز در این مقاله چند روش طبیعی خانگی را متذکر شده است. درمانهای خانگی ذکرشده می توانند به ضخیم کردن موهای نازک و شکننده صرفنظر از اینکه آیا درمان بیشتری نیاز است یا نه، کمک کنند اما اثرات درمانی این راهکارهای خانگی در اشخاص مختلف متفاوت است و ممکن است در برخی افراد اثر بیشتری داشته باشد یا بالعکس:
مراقبت از مو های نازک
۱- از شامپو، نرم کننده و محصولات حالت دهنده مو که حاوی مواد شیمیایی هستند، استفاده نکنید.
بیشتر محصولات مرتبط با مو حاوی مواد شیمیایی هستند که به تمیز شدن مو های شما کمک می کنند، اما ممکن است آسیب زا نیز باشند. این مواد شیمیایی ممکن است برای خیلی از افراد تاثیر نامطلوبی نداشته باشد، با این حال اگر نگران ریزش یا نازکی موهایتان هستید، بهتر است از مصرف آن ها خودداری کنید.
- سولفات لاریل سدیم و سولفات لورث مواد تمیز کننده ای هستند که در اکثر شامپو ها یافت می شوند. این مواد روغن های طبیعی مو را از بین برده و همین باعث می شود موها، مخصوصا مو های رنگ شده بیشتر در معرض آسیب قرار بگیرند. البته هنوز تحقیقات کافی برای اثبات این که شامپو های عاری از سولفات ملایم تر یا ایمن تر هستند، وجود ندارد.
- اگرچه نتیجه استفاده از هر محصولی چه شیمیایی چه غیر شیمیایی با توجه به نوع و کیفیت موی هر کس ممکن است متفاوت باشد، به عنوان یک قاعده کلی، محصولات ارگانیک یا محصولاتی که حاوی روغن های طبیعی هستند، کمترین آسیب را به موها می رسانند.
۲- مو های خود را هر روز نشویید.
همان طور که اشاره شد، پوست سر روغن های طبیعی تولید می کند که مو را پوشانده و از آن محافظت می کند. اگر این روغن ها هر روز شسته شوند، مو ها با گذشت زمان ضعیف تر خواهند شد.
- بدن همه افراد متفاوت است، اما به نظر می رسد برای بیشتر افراد شستن مو دو تا سه بار در هفته کافی باشد. اگر مو های خیلی چربی دارید، ممکن است لازم شود که سه یا چهار بار در هفته مو های خود را بشویید.
- خیلی کم شستن هم می تواند مضر باشد. افرادی که مو های نازک دارند بیشتر مستعد ابتلا به پوسته پوسته شدن و شوره سر هستند که با شستشوی منظم مو ها (البته نه هر روز) می توانند از آن جلوگیری کنند.
- برای مراقبت از مو های خود می توانید در بین زمان های شستن مو با استفاده از "شامپوی خشک" چربی مو های خود را کنترل کنید. شامپوی خشک باعث می شود مو های شما تمیز و حتی ضخیم تر به نظر برسند. شامپو خشک نوعی شامپوی پودری یا اسپری است که با زدن آن لابه لای مو و اطراف ریشه ها و سپس شانه زدن مو، بدون نیاز به آب مو ها را تمیز می کند.
۳- برای ضخیم کردن و تقویت مو های نازک از روغن های اسانسی استفاده کنید.
روغن های بابونه، اسطوخودوس، رزماری، آویشن، شمعدانی، چوب سدر، روغن بادام، روغن نارگیل و بسیاری روغن های دیگر هستند که به ضخیم شدن فولیکول های مو کمک می کنند.
- ۱۰ تا ۲۰ قطره از روغن انتخابی خود را روی پوست سر مالیده و با انگشتان خود ماساژ دهید. سپس انگشتان روغنی خود را از ریشه به نوک مو ها برسانید تا تمام سطح مو روغنی شود.
- همچنین می توانید هنگام شستن مو ها ۳ تا ۵ قطره از روغن اسانسی را به شامپو یا نرم کننده خود اضافه کنید.
- پنج تا ۱۰ قطره روغن اسانسی را به حدود ۱۰۰ گرم روغن کرچک، روغن زیتون، روغن جوجوبا یا روغن آفتابگردان اضافه کرده و آن را روی سر خود بمالید. وقتی مطمئن شدید همه تار های مو از روغن پوشیده شده است، مو های خود را در یک حوله بپیچید و ۳۰ دقیقه صبر کنید تا کاملا به مو های شما نفوذ کند. سپس مو های خود را با شامپو بشویید. به این ترتیب موهایتان نرم و لطیف خواهد شد.
- همه روغن ها تاثیر یکسانی ندارند. تحقیقات در مورد روغن های ضخیم کننده مو نشان داده است که برخی از آن ها مانند روغن نارگیل، بهتر از سایرین نفوذ کرده و موثرتر هستند.
۴- با مو های خود به ملایمت رفتار کنید تا کمتر بریزند.
به جای برس از یک شانه دندانه درشت استفاده کنید و به جای اینکه موقع شانه زدن مو ها را بکشید به آرامی و با دقت گره های مو را از هم باز کنید.
- به خصوص وقتی مو های شما خیس است ملایم باشید. مو ها را مالش ندهید، نکشید و فشار ندهید؛ زیرا این اقدامات باعث شکستن تار های مو می شود. خیلی ساده مو های خود را در یک حوله بپیچید و بگذارید حوله رطوبت آن را به خود جذب کند.
- از مدل های دم اسبی و سایر مدل هایی که باعث کشیده شدن مو ها می شود مانند گیس بافت، خودداری کنید. این مدل ها می توانند باعث شکستگی مو ها شده یا از آن بدتر، موجب آلوپسی یا طاسی کششی شوند. (آلوپسی کششی به ریزش مو به دلیل کشیدن بیش از اندازه می گویند که البته قابل کنترل است.)
آلوئه ورا
آلوئه ورا یک دارو گیاهی شگفت انگیز برای درمان ریزش مو است. آلوئه ورا پوست سر آسیب دیده را درمان کرده و محیطی سالم برای رشد سلول های مو ایجاد می کند. همچنین چربی پوست سر را تمیز می کند. درمان خانگی جلوگیری از ریزش مو چربیِ فولیکول مو جلویِ رشد مو را می گیرد. برای استفاده مؤثر از این درمان خانگی، تنها کافی است ژل طبیعی آلوئه ورا را مستقیم به پوست سرتان زده یا از یک شامپوی آلوئه ورا به عنوان شامپو ضد ریزش مو استفاده کنید.
ژل آلوئه ورا حتی برای مبارزه با شوره ی سر هم می تواند مؤثر باشد. درمان خانگی جلوگیری از ریزش مو با یک چاقوی تیز برگی از گیاه آلوئه ورا را قطع کنید، لبه های دندانه دار برگ را برش بزنید، لایه ی بالایی برگ را جدا کنید و با کمک چاقو، ژل آلوئه ورا را از لایه ی پایینی جدا کنید. ژل را در مخلوط کن بریزید و سپس مایع یکدست به دست آمده را به پوست سر و موها بمالید. پس از ۴۵ دقیقه تا یک ساعت، ماسک را با آب بشویید. این روش درمانی را ۳-۴ بار در هفته انجام دهید تا نتیجه ی بهتری بگیرید.
پیاز
مجله پوست نتایج مطالعه ای را منتشر کرد که آب پیاز در رشد مو درمان خانگی جلوگیری از ریزش مور و جلوگیری از ریزش مو تأثیر بسزایی دارد. ۲۳ نفر روزی دو بار و به مدت شش هفته آب پیاز را به پوست سرخود زدند که ۲۰ نفر نتایج قابل قبولی دریافت کردند. پیاز از گذشته یکی از راه های طبیعیِ درمان ریزش مو بوده است. زیرا گوگرد موجود در پیاز به افزایش گردش خون و رشد کلاژن کمک می کند و خواص ضد باکتری دارد که عفونت های پوست سر را درمان هم می کند. آب پیاز را به پوست سرخود بمالید و پانزده دقیقه صبر کنید. سپس با شامپوی معمولی سرخود را بشورید.
ریشه ی شیرین بیان
ریشه شیرین بیان در درمان طبیعی ریزش مو تاثیر زیادی دارد. درمان خانگی جلوگیری از ریزش مو این ماده به کاهش خشکی و تحریک پوست سر کمک می کند. اما مهم تر از همه، ریشه شیرین بیان منافذ سر را باز و فولیکول های مو را تقویت می کند که دلیل اصلیِ ریزش مو است. درمان خانگی جلوگیری از ریزش مو برای سریع ترین نتیجه، هر هفته مقداری به پوست سرتان بزنید و یا از چای شیرین بیان استفاده کنید.