سندرم آشرمن یا چسبندگی رحم یک بیماری اکتسابی است (که به داشتن اسکار زخم در رحم یا دهانه رحم اشاره دارد. این بافت اسکار باعث می شود دیواره های این اندام ها به هم بچسبند و اندازه رحم را کاهش دهند. چسبندگی داخل رحمی معمولاً با یک روش اشعه ایکس به نام هیستروسالپنگوگرام (HSG) تشخیص داده می شود.اکثر زنانی که مبتلا به سندرم آشرمن هستند، دوره عادت ماهیانه کوتاهی دارند و یا در آنها وجود ندارد. برخی از خانم ها در زمان دوزه قاعدگی درد دارند اما خونریزی ندارند. به این دلیل که خون قادر به ترک رحم نیست زیرا مسیر خروج آن توسط بافت زخم مسدود شده است.
چسبندگی داخل رحمی چیست؟
هنگامی که بافت های دیواره های داخلی(دیواره های پشتی و جلویی) رحم به نزدیک می شوند، چسبندگی داخل رحمی یا (سندرم آشرمن نیز گفته می شود. چسبندگی داخل رحمی اغلب به دلیل آسیب به بافت رحم ایجاد می شود. این آسیب ها معمولا پس از :
- گورتاژ تشخیصی یا گورتاژ سقط جنین
- خونریزی بیش از حد رحم بعد از زایمان در شرایط ژنتیکی
- بروز عفونت در رحم یا لگن
- جراحی های سرپایی جهت درمان بافت هایی مانند پولیپ یا فیبروم یا اندومتریوز
علائم چسبندگی رحم
اکثر زنانی که مبتلا به سندروم آشرمن یا چسبندگی رحم هستند، خونریزی در دوران پریودی آن ها کم است و یا بطور کل خونریزی ندارند. بعضی از افراد،در زمان قاعدگی، درد داشته، اما خونریزی ندارند. این می تواند نشان دهد که شما در حال قاعدگی هستید، اما خون قادر به ترک رحم نیست، زیرا خروج توسط بافت زخم مسدود شده است.اگر دوره های خونریزی ماهیانه شما پراکنده، نامنظم یا بدون خونریزی باشد، ممکن است به دلیل دیگری به غیر از چسبندگی رحم این اتفاق رخ دهد، مانند:
- بارداری
- فشار
- کاهش وزن ناگهانی
- چاقی
- بیش از اندازه ورزش کردن
- مصرف قرص ضد بارداری
- یائسگی
- سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
- داشتن دوره های قاعدگی بسیار سبک (هیپومنوره)
- گرفتگی یا درد شدید در ناحیه لگن
اما برخی از خانم ها هیچ گونه علامتی ندارند و برخی از خانم ها دوره های عادی قاعدگی دارند.
علل احتمالی سندرم آشرمن چیست؟
شایع ترین علت چسبندگی داخل رحمی، آسیب پس از یک عمل جراحی است که می تواند شامل حفره ای در رحم شود. اتساع و کورتاژ یک روش جراحی سرپایی است که در طی آن دهانۀ رحم یا گردن رحم باز یا کشیده می شود و محتوای بافت رحم برداشته می شود.
چسبندگی رحم ممکن است بر اثر عواملی همچون زایمان یا سقط جنین، خونریزی غیرطبیعی، عفونت های پوشش رحمی (آندومتریت)، جراحی فیبروم در حفرۀ رحم، سزارین و فرسایش آندومتر، ایجاد شود.
چسبندگی رحم، باعث بروز چه اختلالاتی در بدن می شود؟
چسبندگی داخل رحم یک عارضۀ جدی است، که گاهی برای درمان مجبور به جراحی نیز می شویم. عوارضی که این بیماری برای بدن ایجاد می کند، عبارتند از:
- نازایی
- سقط مکرر جنین
- درد لگن
- دیسمنوره یا دوره های قاعدگی دردناک
- احتما ابتلا به آندومتریوز
- ایجاد محدودیت رشد برای جنین درون رحم
- افزایش اختلالات لانه گزینی جفت در حاملگی های بعدی
بنابراین هرچه زودتر برای درمان و پیشگیری از این بیماری، اقدام کنید.