بعضی از مردم در مورد سیاه شدن دندان های شان و این که این سیاهی از دوره ی نوجوانی و هم زمان با بلوغ پدید آمده، باورهایی دارند تغییر رنگ دندان(سیاه یا قهوه ای) می تواند به چند دلیل ایجاد شودوجود و نفوذ باکتری ها در شیارها یا فرورفتگی های سطوح متعدد دندان ها موجب ایجاد پوسیدگی می شود.تغییر رنگ به علت پوسیدگی در مراحل گوناگون مشاهده می شود. در برخی از موارد، این تغییر رنگ، در مراحل اولیه و شروع پوسیدگی نیز در سطح دندان ها و به خصوص داخل شیارها مشاهده می شود.در این صورت، با رعایت بهداشت(مسواک کردن مرتب با خمیر دندان های حاوی فلوراید، استفاده از دهان شویه فلوراید) پوسیدگی متوقف خواهد شد.در صورت پیشرفت پوسیدگی، لازم است پوسیدگی ها برداشته و ترمیم صورت پذیرد.تشخیص و طرح درمان با دندان پزشک است.ضروری است بیمار در مطب دندان پزشکی با نور کافی و وسایل دندان پزشکی معاینه شده و تصمیم گیری شود.این تجمع، به خصوص در سطوح ناصافی مثل سطوح جونده و سطح به طرف زبان و کام دندان های قدامی، سبب تغییر رنگ دندان ها می شود.
چه عواملی باعث سیاه شدن دندان ها می شود؟
دندان ها به صورت کلی به دو شکل میتوانند سیاه شوند:
بیرونی
دلایل بیرونی تغییر رنگ دندان ها معمولا به ببیرون از بافت دندان مرتبط هستند.
این موارد می توانند شامل موارد زیر باشد:
- آسیب به مینای دندان
- بروز لکه ها
- تبدیل شدن پلاک دندان به تارتار
برخی از دلایلی که مستقیما در تغییر رنگ دندان ها موثرند عبارتند از:
- عادت به خوردن نوشیدنی هایی مثل قهوه
- مصرف داروهای خاص مانند مکمل های مایع آهن
- شستشوی دهان با خمیردندان های خاص
- استعمال و سوء مصرف تنباکو
- پر کردن دندان با سولفید نقره
داخلی
دندان ممکن است هنگام آسیب دیدن از داخل سیاه به نظر برسد. شایع ترین مقصر و علت درونی سیاه شدن دندان ها، ایجاد حفره یا پوسیدگی داخلی دندان است. به عنوان مثال، بروز عفونت در بافت نرم دندان یا پالپ دندان، از بین رفتن و نکروز آن میتواند باعث سیاه شدن رنگ دندان شود.
در این وضعیت آسیب از داخل شروع می شود و تا سطح دندان ادامه پیدا می کند. رنگ سیاه دندان ممکن است ابتدا در یک یا دو نقطه از آن ظاهر شود. و در صورت عدم درمان، سرانجام تمام دندان را بپوشاند.
لکه های دخانیات
زردشدن دندان ها و لکه های حاصل از استعمال دخانیات یکی از بی شمار عوارض دخانیات محسوب می شود. لک و تغییر رنگ دندان در اثر نیکوتین و قطران موجود در سیگار اتفاق می افتد. نیکوتین ماده ای بدون رنگ است اما هنگامی که با اکسیژن ترکیب می شود به رنگ زرد تبدیل می شود و با مصرف مکرر سیگار وارد ساختار دندان می شود. حتی در صورتی که نیکوتین و قطران وارد ساختار دندان نشوند، تمامی سطح دهان با این مواد پوشیده می شود و جریان بزاق این مواد را از سطوح دیگر دهان به سطح دندان می رساند. بنابراین جلوگیری از تغییر رنگ دندان حاصل از استعمال دخانیات غیر ممکن است. خوشبختانه با مصرف مکرر محصولات سفید کننده، می توان لکه های حاصل از سیگار را پاک کرده یا کاهش داد.
لکه های فلوروز
فلوراید برای حفظ سلامت دندان ها و تقویت ساختار آنها بسیار خوب است اما مصرف بیش از اندازه آن می تواند باعث تغییر رنگ دندان و ایجاد لکه های سرسخت در آن شود. با این حال در اکثریت موارد لکه های حاصل از فلوروز بسیار جزیی و ناچیز است.