خیلی از ما گاهی صبح ها درحالی از خواب بیدار می شویم که احساس می کنیم دهان مان تلخ مزه یا ترش مزه (اسیدی) است. این حالت بیشتر وقت هایی پیش می آید که هَله هوله یا خوراکی های اسیدی می خوریم.
عوامل شایعی که باعث تلخی دهان می شوند:
- نفس کشیدن از راه دهان
- کم آبی بدن
- خشکی دهان
- بارداری
- کشیدن سیگار
بیماری هایی که باعث تلخی دهان می شوند
- آلرژی (حساسیت) و گرفتگی بینی
- فلج بل (بیماری عصبی)
- ژنژیویت (التهاب، ورم و خونریزی لثه ها)
- گلوسیت (التهاب، ورم و قرمزی زبان)
- پولیپ بینی
- عفونت غدد بزاقی دهان
- سندرم شوگرن (نوعی بیماری خودایمنی که باعث خشکی دهان و چشم می شود)
- عفونت های تنفسی مثل سرماخوردگی، سینوزیت، گلودرد چرکی، آنفلوآنزا و فارنژیت (التهاب و ورم گلو)
- کمبود ویتامین ب 12 یا عنصر روی در بدن
- استفراغ یا برگشت اسید معده به مری (می تواند در اثر بیماری ریفلاکس باشد)
درمانهای تلخی دهان:
برخی از چیزهایی که می توانید در خانه انجام دهید برای کمک به تسکین و حتی جلوگیری از طعم تلخ دهان خود وجود دارد.نوشیدن مقدار زیادی مایعات و جویدن آدامس بدون قند برای کمک به افزایش تولید بزاق.بهداشت دهان و دندان. دندان ها را دوبار در روز بشویید. دندانپزشک خود را هر شش ماه یکبار ببینید.کاهش وزن در صورت نیاز، اجتناب از غذاهای تند و چرب، نکشیدن سیگار ، محدود کردن الکل ، انجیر اسلیمین گیاهی می تواند به افزایش ترشحات مخاطی کمک کند، که برای محافظت از تخریب لمینال دستگاه گوارشی از تحریک اسید معده کمک می کند.اگر متوجه شدید از پزشک خود بخواهید داروهایتان را عوض کند، به شما طعم تلخ می دهد.نوشیدن مقدار زیادی مایعات به رفع تلخی دهان کمک می کند
درمان طولانی مدت بستگی به این دارد که چه چیزی موجب طعم تلخ شما می شود. پزشک شما برای اولین بار از علائم شما مطلع خواهد شد، تاریخچه پزشکی و داروهایی که مصرف می کنید و سپس یک معاینه فیزیکی انجام می دهد. پزشک شما ممکن است برای آزمایش شرایط زیر، مانند دیابت،شما را به آزمایشگاه بفرستد.
درمان بستگی به وضعیت پایه و یا دیگر علل دارد که طعم تلخ را ایجاد می کند. به عنوان مثال، اگر ریفلاکس اسید طعم تلخ را ایجاد می کند، ممکن است دکتر آنتی اسیدها بدون نسخه یا نسخه تجویز شود. اگر دیابت نوع 2 دچار این مشکل باشد، پزشک ممکن است داروهایی مانند متفورمین (Glucophage) تجویز کند. متفورمین مقدار قند (گلوکز) تولید کبد را کاهش می دهد. اگر داروهای خاصی که باعث می شود طعم تلخ ایجاد شود، ممکن است پزشک بتواند چیزی متفاوت را تجویز کند.
پزشک ممکن است شما را به متخصصین زیر ارجاع دهد:یک دندانپزشک اگر متقاعد شوند طعم تلخ به یک موضوع دندان مرتبط است.یک متخصص غدد درون ریز، اگر آن را با یک بیماری مانند دیابت مرتبط است. یک روماتولوژیست، اگر سندرم Sjögren داشته باشید .
برخی توصیه های سودمند دیگر
- نوشیدن آب (با کاهش سطح اسید معده از بروز رفلاکس جلوگیری می کند)؛
- استفاده از نعناع یا خوش بوکننده ی دهان پس از میل کردن غذا های پرادویه؛
- جویدن دارچین (دست کم ۱ قاشق چای خوری)؛
- کاهش مصرف غذاهای چرب و تند (از بروز رفلاکس معده جلوگیری می کند).