بوی بد دهان در مقاطعی از زندگی برای هر شخصی اتفاق می افتد و افراد زیادی را آزار می دهد. در اصطلاح پزشکی به بوی بد دهان هالیتوز یا (halitosis) یا فتوراوریس (fetor oris)نیز گفته می شود. هالیتوز می تواند از دهان، دندان ها یا نتیجه یک بیماری و مشکل اساسی باشد. این بوی بد می تواند یک مشکل موقتی یا حتی یک بیماری مزمن باشد. طبق آمار انجمن دندانپزشکی آمریكا، حداقل 50 درصد از بزرگسالان در طول عمر خود دچار هالیتوز می شوند.علاوه بر بوی بد دهان، افراد ممکن است متوجه طعم بد دهان نیز شوند. اگر احساس طمع، مزه و بد بویی دهان ناشی از یک بیماری اساسی باشد، حتی اگر شخص مسواک بزند این بو از بین نمی رود.
منشأ بوی بد دهان
بوی بد دهان معمولا از محیط دهان تان سرچشمه می گیرد و ممکن است منشأ گوناگونی داشته باشد.
غذا
وجود ذرات غذا در محیط دهان و لزوم تجزیه ی آن ها، باکتری های دهان را افزایش می دهد و باعث بوی بد دهان می شود. خوردن مواد غذایی خاص مثل سیر، پیاز، ادویه جات و ترشی جات هم به بوی بد دهان دامن می زنند، این مواد غذایی بعد از هضم وارد جریان خون می شوند و از طریق ریه ها تنفس شما را تحت تأثیر قرار می دهند.
دخانیات
سیگار کشیدن به خودی خود بوی ناخوشایندی برای دهان ایجاد می کند و معمولا نفس افراد سیگاری بوی بدی می دهد که موجب آزار دیگران می شود، سیگاری ها معمولا دچار بیماری لثه هم می شوند که خودش منشأ بوی بد دهان است.
بهداشت نامناسب دهان و دندان
اگر مسواک نمی زنید یا نخ دندان استفاده نمی کنید، ذرات غذای به جامانده در دهان تان بوی بدی ایجاد می کنند. از طرفی معمولا جرم بی رنگ و چسبناکی( پلاک) که روی دندان ها تشکیل می شود، در صورت مسواک نزدن مرتب، لثه را تحریک می کند و به مرور مابین دندان ها و لثه انباشته می شود. از طرفی زبان شما هم محل تجمع باکتری هایی خواهد شد که بوی بدی ایجاد می کنند. دندان های مصنوعی هم اگر به طور منظم تمیز نشوند یا درست سر جای خود قرار نگیرند، محل تجمع باکتری ها، باقی ماندن غذا و ایجاد بوی بد می شوند.
خشکی دهان
بزاق دهان ذراتی را که منشأ بوی بد هستند از بین می برد و به تمیزی محیط دهان کمک می کند. بیماری خشکی دهان یا زروستومیا، تولید بزاق دهان را کم می کند و باعث بوی بد دهان می شود. البته همان طور که می دانید خشکی دهان در طول شب و زمان خواب طبیعی است و تنفس صبحگاهی بوی بدی می دهد که با شستن دهان برطرف می شود. این مسئله درباره ی افرادی که با دهان باز می خوابند شدت بیشتری دارد. خشکی دهان مزمن بیشتر به دلیل مشکل غدد بزاقی یا وجود برخی بیماری هاست.
داروها
برخی از داروها چون باعث خشکی دهان می شوند، غیرمستقیم در ایجاد بوی بد دهان دخیل هستند. برخی از داروها هم در بدن فعل و انفعالات شیمیایی دارند که تأثیر آن در تنفس فرد به صورت بوی بد بروز می کند.
عفونت های دهانی
بوی بد دهان ممکن است ناشی از زخم های دهانی بعد از جراحی های لثه یا کشیدن دندان باشد. ممکن است از پوسیدگی های دندانی نشئت بگیرد یا مربوط به زخم ها و عفونت های دهان و لثه باشد
کتو اسیدوزیس:
هنگامی که سطوح انسولین فرد مبتلا به دیابت بسیار پایین است، بدن آن ها دیگر نمی توانند از شکر استفاده کنند و به جای آن از مواد چربی استفاده کنند. وقتی که چربی شکسته شود، کتون تولید و ساخته می شود. کتون ها وقتی که به مقدار زیادی یافت می شوند، سمی هستند و باعث به وجود آمدن تنفس مشخص و ناخوشایند می شوند. Ketoacidosis یک بیماری جدی و بالقوه تهدید کننده ی زندگی است.
انسداد روده:
تنفس می تواند بویی مانند مدفوع داشته باشد، به خصوص پس از یک دوره ی طولانی استفراغ یا وجود علائم انسداد روده ای بوی بد بیشتر حس می شود.