بسیاری از افراد بعد از گرفتن رژیم های غذایی و کاهش وزن، با افتادگی و شل شدن پوست مواجه می شوند. آویزان شدن پوست بیشتر در قسمت شکم، بازو و ران شایع است و ظاهر بدی به بدن می دهند.برای درمان این معضل جراحی شاید بهترین گزینه باشد، اما تنها راه نیست. زیرا هم اکنون با روش های جدید پزشکی راه های ایمن تر و موثر نیز وجود دارند.
پس از کاهش وزن و افتادگی پوست مخصوصا در قسمت شکم، می توان با استفاده از روش های مختلفی آن را درمان نمود و پوست را سفت کرد. برای درمان افتادگی پوست، نکته حائز اهمیت این است که درمان برای هر شخص منحصر به فرد است و ممکن است راهکاری که برای یک نفر پاسخگو است برای دیگری مناسب نباشد زیرا کشش پوست در افراد مختلف متفاوت است و برای مثال شخص جوانی که پس از بارداری با این مشکل روبه رو شده با شخص ۵۰ ساله ای که با کاهش وزن دچار افتادگی پوست شده متفاوت هستند. بنابراین بهترین راهکار مشورت با متخصصین حاذق در این امر است.
پوست بزرگترین اندام شما است که یک سد محافظ در برابر محیط پیرامون بدن را تشکیل می دهد. درونی ترین لایه پوست شامل پروتئین ها از جمله کلاژن و الاستین است. کلاژن که 80 درصد از ساختار پوست را تشکیل می دهد، سفتی و استحکام پوست را فراهم می کند. الاستین نیز به پوست قابلیت ارتجاعی داده و کمک می کند تا پوست شما سفت و کشسان باقی بماند. در طول افزایش وزن، پوست بدن گسترش می یابد تا فضای کافی را برای رشد شکم و دیگر بخش های بدن باز کند. بارداری یکی از نمونه های این گسترش پوست است.
گسترش پوست در دوران بارداری در طول چندین ماه رخ می دهد، به همین ترتیب، بیشتر افرادی که دارای اضافه وزن و چاق هستند، وزن اضافی خود را اغلب از اوایل دوران کودکی یا نوجوانی بدست آورده و در طی سال ها به همراه داشته اند. هنگامی که پوست به طور قابل توجهی کشیده شده و برای مدت زمان طولانی در همین وضعیت باقی بماند، کلاژن و الاستین آن آسیب می بیند. در نتیجه پوست مقداری از قابلیت جمع شدن خود را از دست می دهد. زمانی که فرد مقدار زیادی از وزن خود را از دست می دهد، پوست اضافی از بدن آویزان می شود. به طور کلی، هر چه فرد وزن بیشتری را از دست بدهد، اثرات شلی پوست شدیدتر خواهد بود.
علل افتادگی پوست شکم
افتادگی شکم یکی از مسائل بسیار آزاردهنده در بین افراد، به خصوص بانوان می باشد که علل مختلفی می تواند سبب این موضوع شود . پوست به عنوان یک مانع در مقابل عوامل مختلف می باشد و در صورت عدم مراقبت، خاصیت کشسانی خود را از دست می دهد. از جمله علل افتادگی پوست می توان به موارد زیر اشاره کرد.
کاهش وزن
پوست محکم به راحتی کشیده شده و مجدد به حالت اولیه خود بازمی گردد. اگر به مدت زیادی دچار اضافه وزن باشید و به سرعت وزن خود را کاهش دهید، به احتمال زیاد دچار افتادگی پوست در ناحیه شکم می شوید زیرا پوست سخت تر جمع می شود و در مدت کوتاه، زمانی برای جمع شدن ندارد .
بارداری
افتادگی پوست در قسمت شکم پس از بارداری امری بسیار شایع در بین بانوان است؛ زیرا پوست در مدت بارداری، کشش زیادی را تجربه کرده و به همین دلیل، بعد از به دنیا آمدن نوزاد پوست دچار افتادگی می شود. در بارداری های چندقلو، امکان دارد که افتادگی بیشتری در ناحیه شکم مشاهده شود.
بیماری
برخی از بیماری ها بر پوست فرد تاثیر گذاشته و سبب ایجاد افتادگی در پوست نواحی مختلف بدن می شود. این بیماری ها ممکن است زمینه ی ارثی داشته باشد و یا به مرور زمان، شخص را مبتلا سازد. این بیماری ها، با تاثیر بر کلاژن سازی یا بافت های بدن باعث شلی پوست می شود.
مدت زمان چاقی فرد
به طور کلی، هر چقدر زمان چاقی در یک فرد بیشتر باشد، امکان کاهش خاصیت ارتجاعی و افتادگی پوست در این فرد، پس از چاقی افزایش می یابد. همچنین، علاوه بر مدت زمان چاقی، میزان کم شدن خاصیت ارتجاعی پوست، به مقدار وزن اضافه ی فرد نیز بستگی دارد. هر چقدر میزان وزن کاهش یافته، بیشتر باشد، طبیعتا میزان افتادگی پوست در فرد نیز بیشتر می شود.
سن افراد
سن افراد نقش بسیار تعیین کننده ای در حالت ارتجاعی پوست دارد. هر فرد با افزایش سن باید مراقبت های پوستی را بیشتر رعایت کند و با رعایت مسائلی که به سلامت پوست کمک می کند، از سرعت روند کاهش حالت ارتجاعی پوست بکاهد.
عوامل ژنتیکی
ژن های هر فرد ممکن است در حالت پوست او تاثیرگذار باشد. عوامل ژنتیکی می تواند در پاسخگویی پوست نسبت به کاهش حالت ارتجاعی و افتادگی پوست پس از کاهش وزن اثر بگذارد.