اجتناب از درد دندان در دوران بارداری همواره امکان پذیر نیست و مطمئناً نمی توان نسبت به آن بی توجهی کرد. ابتلا به درد دندان در طول دوره بارداری تحت تاثیر دو عامل اصلی می باشد. اولین عامل مربوط به یک حقیقت بوده، ولی عامل دوم فقط یک تفکر نادرست است. حقیقت موجود در این رابطه مربوط به احتمال بالاتر دچار شدن زنان به مشکلات دندان در طول دوره بارداری می باشد که در عمل این شرایط می تواند با درد دندان یا لق شدن آن برای بیمار همراه باشد. تفکر نادرست مطرح در این رابطه مربوط به اجتناب از دندانپزشکی در بارداری به خاطر خطر احتمالی آن برای جنین است.
برای تسکین دندان درد در بارداری چه کنیم؟
تغییرات فیزیکی بدن در دوران بارداری ممکن است باعث برخی مشکلات دندانی و دندان درد در بارداری شود. دندان درد در بارداری معمولا به علت عفونت، پوسیدگی دندان، دندان های حساس و تورم لثه رخ می دهد. درمان دندان درد در بارداری برای بیمار و دندانپزشک یک چالش خواهد بود، زیرا نباید از اشعه ایکس برای عکس گرفتن استفاده شود و از خوردن داروهای خاصی در طول حاملگی باید اجتناب شود. با این حال، برای درمان دندان درد در بارداری راه حل هایی وجود دارد.
قدم اول: معاینه شوید!
اگر از دندان درد در بارداری رنج می برید راه حل نخست و مطمئن این است که به دندانپزشک مراجعه کنید. همچنین به دندانپزشک اطلاع دهید که باردار هستید تا مطمئن باشید که درمان و توصیه های درمانی او برای شما و نوزاد شما بی خطر باشد.
قدم دوم: مسواک و نخ دندان
مراقبت های دندانی در دوران بارداری بسیار مهم است زیرا می تواند مانع از پوسیدگی دندان و تورم لثه شود که علت اصلی دندان درد در بارداری است. همچنین استفراغ حاوی اسید معده است که می تواند منجر به پوسیدگی دندان شود. در این صورت هم بهداشت دهان و دندان باید یکی از اولویت های شما باشد. دندان هایتان را حداقل دو بار در روز با یک مسواک نرم و حاوی فلوراید بشویید و بین دندان هایتان حداقل یک بار در روز با نخ دندان تمیز کنید.
قدم سوم: شست وشو
اگر هنگام مسواک زدن دائما دچار تهوع می شوید به جای آن دندان ها و لثه های خود را پس از غذا با استفاده از آب یا دهانشویه حاوی فلوراید بشویید. به شما پیشنهاد می کنیم که پس از استفراغ، یک فنجان آب را با یک قاشق چای خوری جوش شیرین مخلوط کنید و به جای دهانشویه های صنعتی از آن استفاده کنید. فقط مراقب باشید که دهانشویه را قورت ندهید.
قدم چهارم: دارو
اگر درد دندان در بارداری با رعایت بهداشت مناسب و شستشوی مناسب تسکین پیدا نکند، دندانپزشک یا پزشک شما ممکن است یک مسکّن موضعی را برای شما تجویز کند. از آنجا که تأثیر بسیاری از داروها در دوران بارداری مورد بررسی قرار نگرفته است، قبل از استفاده از ژل های مسکن یا داروی دندان درد در دوران بارداری با پزشک و دندانپزشک خود در مورد خطرات و عوارض آنها مشورت کنید.
چه داروهایی برای مادران باردار می تواند استفاده شود؟
یکی دیگر از نگرانی های مرتبط به بارداری مربوط به داروها و مواد شیمیایی مورد استفاده در طول درمان است، در باب داروهای مورد استفاده دندانپزشکی برای مادران باردار و در مورد اثرات جانبی و آسیب زای این داروها مطالعات متناقضی وجود دارد. سه دسته دارو در درمان های دندانپزشکی مادران باردار استفاده می شود که با هم آن ها را بررسی می کنیم.
بی حسی دندان در بارداری
داروهای بی حسی که دندانپزشکان برای زنان باردار استفاده می کنند کاملاً بی خطر هستند با این حال، دوز داروی مورد استفاده برای زنان باردار در کمترین حد ممکن است.
خطر فلیپرسینداروهای بی حسی حاوی فلیپرسین نباید در دوران بارداری مورد استفاده قرار بگیرند زیرا این ماده ی شیمیایی عروق را تنگ می کند. تنگی عروق مادر می تواند خون رسانی به جفت را مختل کرده و در مواردی موجب سقط جنین شود.
لیدوکائین
لیدوکائین (دسته ی B) رایج ترین داروی مورد استفاده در دندانپزشکی است که بعد از مصرف امکان دارد از جفت عبور کرده و به جنین برسد. به همین علت در صورتی که درمان دندانپزشکی اورژانسی پیش بیاید، میزان استفاده از داروی بی حسی باید در کمترین حالت ممکن باشد و البته همچنان بتواند بی حسی ایجاد کند. در صورتی که احساس درد کردید، آن وقت باید دوز دارو را کمی افزایش داد.
آنتی بیوتیک ها
برای جلوگیری از عفونت دندان ها معمولاً از آنتی بیوتیک استفاده می شود. می توان از آنتی بیوتیک هایی مانند پنیسیلین، آموکسی سیلین و کلیندامایسین، که در دسته ی B و ایمن برای بارداری هستند، در دوران بارداری با تجویز پزشک استفاده کرد.
مواد شیمیایی دیگر
نه شوینده ی دهانی مورد استفاده در طول درمان (معمولاً سدیم هیدروکلرید یا نوعی سفیدکننده) و نه مواد پرکننده هیچ کدام خطری برای جنین ندارند.