تغییرات هورمونی که در بدن هر زن بارداری رخ می دهد، باعث می شود كه لثه های او حساس شود. در نتیجه، لثه ها متورم و ملتهب شده و در برخی موارد هم دچار خونریزی خواهد شد. همچنین، برخی از مادران در حال انتظار ممکن است با مشکلات پریودنتال (به دلیل تجمع پلاک در اطراف دندان هاي خود) روبرو شوند.اغلب، بروز مشکلات لثه در دوران بارداری زنان، دندان عقل این افراد را هم تحت تاثیر خود قرار می دهد، به طوري-كه درد لثه های زنان در دوران بارداري غیر قابل کنترل می شود. به همين دليل، زنان باردار نیاز پيدا مي كنند تا در این دوران، مشکلات دندانی خود را به سرعت درمان نمایند.
علائمی که نشان می دهد کشیدن دندان در دوران بارداری ضروري است:
آیا به عنوان یک زن حامله می دانید كه چه زمانی بايد دندان خود را بكشيد؟ در ادامه این مقاله، برخی از علائمي که به زنان حامله کمک خواهد تا مطمئن شوند که باید دندان فاسد خود را بکشند و يا نه، بیان شده است. مهم ترين اين موارد عبارتند از:
- بروز درد حاد در لثه و دندان هاي مادر باردار
- متورم شدن لثه هاي زن حامله
- پوسیده شدن شدید دندان هاي مادر و آلوده شدن دهان او
- خونریزی از لثه ها
- به وجود آمدن مشکل در خوردن راحت مواد غذایی
- دشوار شدن صحبت براي مادر باردار
ترمیم دندان در حین بارداری خطرناک است؟
زنان باردار می توانند دندانهایشان را ترمیم کنند و نگران از جیوه موجود در ماده ترمیم کننده دندان که به آن آمالگام گویند نباشند. آمالگام آلیاژی است که از مخلوط نقره ،مس،قلع با جیوه حاصل می شود که حدود ۱۵۰ سال است که از آن استفاده می شود حدودا در سال ۲۰۰۳ گزارشی انتشار یافت که جیوه موجود در آمالگام در زنان باردار تاثیرات منفی بر جنین داشته و باعث تولد نوزادان با وزن کم و یا نقص های مادر زادی می شود و ترمیم با مواد همرنگ توصیه می شد ولی تحقیقات بعدی پژوهشگران نشان داد که ارتباطی میان استفاده از آمالگام در دوران بارداری با وزن نوزاد ندارد.
تغییرات هورمونی در دوران بارداری و رعایت نکردن بهداشت دهان باعث افزایش حجم لثه ها در خانم های باردار شده که مشکلاتی از جمله درد دندانها و خونریزی حین مسواک زدن و مشکل در جویدن غذا بوجود می آورد بنابر این به زنان باردار توصیه می شود با خمیر دندان فلوراید دار حداقل ۲ بار در شبانه روز دندانهای خود را مسواک و نخ دندان بکشند اگر خانم باردار دچار افزایش حجم لثه شد نگران نباشد بعد از زایمان ، لثه ها معمولا با رعایت بهداشت و جرم گیری به حالت اولیه بر میگردند این افزایش حجم از ماه دوم و سوم حاملگی شروع و تا ماه هشتم افزایش می یابد در ماه نهم مقداری کمتر میشود. گاهی این افزایش حجم لثه که به مرور زمان فیبروتیک شده اند پس از پایان بارداری بطور کامل بر طرف نمی شوند و بایستی با جراحی برداشته شوند.
زنان باردار اگر از بوی خمیر دندان حالت تهوع پیدا می کنند از خمیر دندانهای بدون بو استفاده کنند. تغییرات هورمونی دوران بارداری در نیمی از زنان باعث افزایش بزاق و در نیمی دیگر باعث خشکی دهان می شود خشکی دهان محیط دهان را برای رشد میکروب ها مساعد می کند بنابر این توصیه می شود با افزایش مصرف مایعات و جویدن آدامس های بدون قند و استفاده از دهان شویه از خشکی دهان جلوگیری کنند. رعایت نکردن بهداشت دهان توسط زنان باردار خطر زایمان زود رس را تا ۷ برابر افزایش می دهد عفونت دهان و دندان با افزایش پروستا گلاندین ها منجر به زایمان زود رس می شود .
مصرف مداوم قرص های ضد بارداری پس از ۱۸ ماه باعث افزایش تخریب پریودنتال ( انساج اطراف دندان) و بیماری لثه می شوند. برخی بانوان معتقند که تامین کلسیم بدن جنین از دندانها یشان باعث پوسیدگی دندانهایشان شده است که این تصور غلط است افزایش میزان پوسیدگی در دوران بارداری ناشی از نوع رژیم غذایی و رعایت ناقص بهداشت دهان و دندان است. کلسیم موجود در دندانهای مادر به صورت کریستالهای ثابت هستند و امکان تامین کلسیم مورد نیاز جنین توسط این کلسیم وجود ندارد هر چند کلسیم از استخوانها ممکن است برداشته شود. بدلیل افزایش تغیرات هورمونی بخصوص در سه ماه اول حاملگی بمراتب مادر حالت تهوع خواهد داشت به علت آنکه مواد اسیدی معده به دهان راه می یابد منجر به خوردگی شدید دندانها می شود که سطح کامی دندانهای قدامی فک بالا بیشترین آسیب را از اسید معده می بینند لذا بعد از هر بار تهوع، دهان را با آب شستشو داده تا خاصیت اسید معده راه یافته به دهان خنثی شود.