بهترین زمان درمان دندان در دوران حاملگی
بهترین زمان برای مراجعه به دندانپزشک و درمان دندان در زنان باردار 3 ماهه دوم بارداری می باشد زیرا در 3 ماهه اول بارداری جنین در حال رشد می باشد و دارو ها، عفونت ها و ... بر روی جنین تاثیر می گذارد به همین دلیل به زنان باردار توصیه می گردد اگر مشکلات دندان آن ها جدی نیست و می توانند آن را تحمل نمایند در این دوران به دندانپزشکی مراجعه ننمایند.
در دوران 3 ماهه دوم نیز مادر تحمل نشستن روی صندلی را ندارد و فشار به مثانه وارد می شود که مجبور به دستشویی رفتن می گردد بنابراین بهتر است برای درمان های اورژانسی به دندانپزشک خود مراجعه نمایید تا در دوران حاملگی کمتر اذیت گردد.
در دوران بارداری به تمامی بانوان هشدار داده می شود که از موادی که دارای جیوه است استفاده نگردد و حتی پزشکان برای جلوگیری از این ماده حتی مصرف غذاهایی مانند ماهی را که احتمال آلودگی در آن ها وجود دارد را به حداقل مجاز برساند.برای پر کردن دندان در این دوران بهتر از کامپوزیت استفاده شود و از مواد جیوه ایی و آمالگام استفاده نگردد.پر کردن دندان به همراه یک ماده بی حسی صورت می گیرد تا درد حاصل از این معالجه به حداقل ترین حالت ممکن برسد سوال این است که آیا این ماده بی حسی برای سلامت جنین مضر است؟از میان داروهای بی حسی دندانپزشکی گروه B مجاز و ب یخطر می باشند که می توان از این دسته به لیدوکائین اشاره نمود این ماده را برای مادران باردار توصیه می شود زیرا کمترین خطر را دارا می باشد.از میان داروهای بی حسی در ایران دو داروی پریلوکایین و آرتیکایین مضر می باشد و به هیچ وجه نباید در زنان باردار استفاده گردد زیرا تزریق این دارو باعث اسپاسم عضلات صاف و در نتیجه منجر به زایمان زودرس می گردد.
شاید خیلی از مادران باردار برای دندان های پوسیده خود و درد دندان خود به پزشک مراجعه ننمایند به دلیل ترس از عوارض بی حسی ولی این تفکر غلط می باشد زیرا در صورت پوسیدگی دندان دچار عفونت می گردد و این عفونت از طریق عروق خونی موجود در لثه به جنین انتقال می یابد. این عفونت منجر به زایمان زودرس و جنین نارس می گردد. در نتیجه اگر نکات رعایت گردد می توان با خیال راحت دندان خود را در دوران حاملگی نیز ترمیم نمایید و هیچ مشکلی برای جنین نخواهد داشت.
علل دندان درد در بارداری
تهوع صبحگاهی می تواند یکی از علل این امر باشد. وقتی اسید معده وارد دهان می شود، می تواند پوسیدگی و دندان درد در پی داشته باشد.
- عدم تعادل هورمونی می تواند زن باردار را مستعد التهاب لثه کند که بیماری های مختلف دندان و لثه را در پی دارد.
- رژیم غذایی در بارداری دچار تغییراتی می شود. اگر مقادیر زیاد فراورده های لبنی یا قندی مصرف کنید ممکن است دچار مشکلات دندانی شوید.
- وقتی بارداری می شوید منابع کلسیم بدن بخاطر تأمین جنین کاهش میابد و اگر مقدار کافی کلسیم مصرف نکنید به تحلیل مواد معدنی مینای دندان انجامیده و دندان درد ایجاد می کند.
- بارداری دندان و لثه را حساس کرده و این روند ممکن است مسواک زدن را دچار مشکل کند که خود به مشکلات دندانی می انجامد.
پرتو ایکس و خطرات آن برای مادران باردار
اشعه ایکس در بارداری و تصویربرداری با پرتو ایکس که معمولاً در معاینه های دندانی مورد استفاده قرار می گیرد، به طور معمول به بعد از زایمان موکول می شود. اما استفاده از پرتو ایکس در بسیاری از موارد، به ویژه موارد اورژانسی، لازم است. بر اساس اطلاعات انجمن رادیولوژی آمریکا، سیگنال های تشخیصی پرتو ایکس اصلاً قدرت کافی برای ایجاد اثرات جانبی در جنین در حال رشد ندارند. پس در دوران بارداری، با استفاده از محافظ مناسب می توان از پرتو ایکس به طور ایمن استفاده کرد.
بعضی از زنان، با علم به این که سه ماهه ی اول بارداری پرخطرترین دوران رشد جنین است، ممکن است به طور انتخابی از رفتن به دندانپزشکی خودداری کنند ، با این حال، هیچ گونه شواهدی در این خصوص وجود ندارد که نشان دهد زنانی که در این زمان به دندانپزشک مراجعه می کنند در معرض آسیب به جنین قرار دارند.
همچنین، اگر هیچ کار ضروری در رابطه با دندان ها در سه ماهه ی سوم وجود ندارد، بهتر است که این امور را به بعد از تولد نوزاد موکول کرد. این موضوع باعث اجتناب از زایمان زودرس و همچنین دراز کشیدن های طولانی روی تخت دندانپزشکی می شود