قارچها به راحتی می توانند روی بدن انسان مثل پوست، مو و ناخن قرار بگیرند و رشد کنند. البته بیشتر در قسمت های مرطوب بدن از جمله لای انگشتان پا رشد کنند. متاسفانه قارچها به راحتی می توانند پراکنده شود و وقتی فرد را درگیر می کنند به راحتی از بین نمی روند و علت آن رشد راحت آنها و کم نیاز بودن آنها برای زندگیست.
قارچ ناخن مشکلی است که با سفید یا زرد شدن ناخن انگشت های دست یا پا و مخصوصا انگشت شست پا مشخص می شود. وقتی این عفونت قارچی شدیدتر و عمیق تر می گردد، تغییر رنگ ناخن هم شدیدتر شده و ناخن هم ضخیم و ضخیم تر می شود و لبه های ناخن دچار خوردگی و شکستگی می شود.عفونت قارچی ناخن معمولا چند تا از ناخن ها را درگیر می کند، اما کمتر پیش می آید که همه ناخن ها درگیر شوند.در صورتی که این علائم در شما خفیف باشد، درمان و پیگیری ضروری نخواهد بود. اما گاهی اوقات قارچ ناخن باعث درد و ناراحتی ناخن خواهد شد.به قارچ ناخن همچنین onychomycosis نیز گفته می شود و زمانی که این عفونت از ناخن ها به نواحی پوستی بین انگشتان پا سرایت کند به آن tinea pedis یا همان عفونت قارچی پا گفته می شود.
قارچ ناخن یک وضعیت پزشکی به اسم اونیکومایکوز است که توسط « درماتوفیت » ( گروهی متشکل از ۳ نوع قارچ که مسئول ایجاد بیشتر مشکلات قارچی پوست هستند )ایجاد می شود.اونیکومایکوز اول بصورت یک نقطه ی سفید یا زرد زیر ناخن شما ایجاد میشود . وقتی که عفونت پیشرفت کند ، ناخن آلوده شده ممکن است ضخیم شود ، تغییر رنگ یابد یا لبه هایش بشکند. قارچ ها ممکن است که ناخن های زیادی را در یک زمان در بر بگیرند.موارد خفیف عفونت معمولا نیازی به درمان ندارند . با این حال ، اگر باعث درد و نا آرامی شما می شود به آن رسیدگی کنید.
عفونت های قارچی ناخن باتوجه به ناحیه ای که روی آن تاثیر میگذارند به ۴ دسته تقسیم میشوند که عبارتند از :
اونیکومایکوز زیرزمینی دیستال : (DSO) این نوع ، شایع ترین عفونت قارچی ناخن است که بر روی پوست نوک ناخن شما اثر می گذارد. همینطور می تواند یک بیماری مزمن باشد که درمان آن در بعضی از افراد دشوار است.
اونیکومایکوز سطحی سفید : (WSO) دومین عفونت شایع قارچی است که روی لایه بالای ناخن تاثیر میگذارد و به راحتی قابل درمان است .
کاندیدا اونیکومایکوزیس (عفونت مخمر ناخن) این نوع بسیار نادر است و می تواند علاوه بر ناخن در پوست روی حاشیه ناخن (چین های ناخن) نیز تأثیر بگذارد. در ناخن های دست شایع تر از ناخن های پا است.
اونیکومایکوزیس زیرزمینی پروگزیمال (PSO) این نوع در افرادی که قبلا به ویروس نقص ایمنی بدن آلوده شده اند ، شایع تر است و می تواند روی پایه ناخن و روی سطح پوست پای شما نیز تاثیر بگذارد .
چه مشکلاتی با قارچ ناخن اشتباه گرفته می شوند؟
۱. رگه رگه شدن ناخن ها
ممکن است که این موضوع برای شما عادی به نظر برسد و در بسیاری از افراد نیز دیده شود. خط خط شدن ناخن ها در زمان بارداری شدیدتر می شود. این شیارهای عمیق در مرکز ناخن بر اثر ناخن جویدن نیز ایجاد می شوند. در برخی موارد نیز شیمی درمانی می تواند موجب پیدایش این شیارها شود.
۲. پیری ناخن
با بالا رفتن سن، ناخن ها شکننده و دارای شیار می شوند و ممکن است که نوک ناخن ها لایه لایه شود. برای پیشگیری از وقوع پیری ناخن، بهتر است که مراقبت های لازم را از ناخن هایتان به عمل آورید و ضمن رعایت نظافت از قرار دادن زیاد ناخن ها در آب بپرهیزید.
۳. زردی یا سفیدی ناخن ها
این مشکل می تواند در اثر «اونیکولیسیز» یعنی جدا شدن ناخن از بستر خود رخ دهد. تغییر رنگ ناخن نیز به دلیل ورود هوا به زیر ناخن هاست. برای رفع زردی یا سفیدی ناخن باید ناخن ها را کوتاه کنید و به هیچ عنوان زیر آنها را تمیز نکنید. برای اینکه رنگ بد آنها مشخص نباشد باید از لاک استفاده کنید، برای بهبودی ۲ تا ۳ ماه صبر نمایید. اگر این زردی و سفیدی ادامه پیدا کند، احتمال ابتلا به قارچ ناخن وجود دارد.
۴. قرمزی یا سیاهی ناخن ها
قرمزی یا سیاه شدن ناخن پا و دست، بر اثر هِماتوم یا جمع شدن خون در زیر ناخن ها به وجود می آید که خود ناشی از ضرب دیدگی ناگهانی هستند؛ مثل زمانی که به طور ناگهانی با چکش روی انگشت خود بکوبید. با رشد ناخن ها، این نواحی تغییر رنگ می دهند و از بین می روند. اگر زیر ناخن تان لکه ای سیاه می بینید که در اثر تروما یا همان ضربه ی ناگهانی ایحاد نشده است، باید به متخصص پوست مراجعه کنید و اگر این لکه در ناحیه ی پا ایجاد شده بود، حتما با یک متخصص پا ملاقات کنید تا وضعیت را از نظر ابتلا به ملانوما بررسی کند. ملانوما نوعی سرطان پوست است که با سلول های رنگدانه ای در ارتباط است. یک آزمایش بیوپسی ساده می تواند بدخیم یا خوش خیم بودن این موضوع را مشخص کند.
۵. سبز شدن ناخن ها
سبزی ناخن می تواند به خاطر وجود باکتری «سودومونا» باشد. این باکتری، در زیر ناخنی که تا حدودی از گوشت جدا شده است رشد می کند و باعث ایجاد بوی بدی (بوی پا و دست) می شود. برای درمان این وضعیت باید هر ۴ هفته ناخن ها را کوتاه کنید و زیر آنها را تمیز نکنید. اگر از رنگ سبز ناخن ناراحت هستید بهتر است از لاک استفاده کنید. باید ۲ تا ۳ ماه صبر کنید و منتظر رفع این مشکل باشید. توصیه مؤکد برای رفع این مشکل این است که دست تان را از آب دور نگه دارید و حتی با وجود دستکش هم نگذارید که دست ها به مدت طولانی در آب بمانند. بعد از استحمام نیز ناخن ها را خشک کنید. اگر مشکل تان حل نشد، باید به پزشک مراجعه کنید و داروهای تجویزشده از سوی او را مصرف نمایید.