هر کسی برای یک بار هم که شده پوسته شدن دور ناخن را تجربه کرده است. اما دلیل این مشکل چیست؟ کمبود کدام ویتامین باعث پوسته شدن اطراف ناخن میشود؟ این عارضه اغلب با خارش اطراف ناخن همراه است که در نهایت به کنده شدن پوست و زخم کنار ناخن منجر می شود. پزشکان در این رابطه نظراتی را ارائه داده اند.
دلیل پوسته شدن اطراف ناخن چیست؟
خشکی اطراف ناخن مشکل شایعی است که بیشتر افراد آن را تجربه می کنند. بانوان وقتی به این مشکل دچار می شوند، نگرانی سر تا پایشان را فرا می گیرد. خوب البته اگر میزان این عارضه زیاد شود، جای نگرانی هم دارد. پوسته شدن دور ناخن اغلب به دلیل کمبود برخی از ویتامین های بدن ایجاد می شود.اما خارش اطراف ناخن و لایه لایه شدن پوست آن می تواند از چند دلیل ریشه بگیرد.
یکی از دلایل زخم کنار ناخن خشک شدن محیط و آب و هواست. اگر در طی سفر به شهرهایی با آب و هوای خشک رفته اید، بروز این مشکل طبیعی است. در چنین شرایطی برای درمان کنده شدن پوست اطراف ناخن می توانید از کرم های نرم کننده استفاده کنید.در فصل زمستان این مشکل بیشتر شایع می شود. همچنین اگر زیاد زیر دوش آب گرم بمانید، باعث خشکی پوست و بخصوص پوست اطراف ناخن می شود. استفاده از مواد آرایشی و حتی صابون ها هم به پوسته شدن اطراف ناخن دامن می زند. در چنین شرایطی پوست به شدت خشک و سفت می شود. سپس شروع به خارش می کند. شما هم برای تسکین خارش آن را با ناخن های تیز خود می خارانید که باعث خراش پوست اطراف ناخن می شود.پوسته شدن پوست اطراف ناخنتان می تواند نتیجه ی مصرف خیلی کم یا خیلی زیاد یک سری از مواد مغذی باشد. هر گونه کمبود ویتامینی می تواند منجر به خشکی پوست شده و در نهایت پوست اطراف ناخن تان را ترک خورده و پوسته کند. کمبود ویتامین B3 یا ویتامین B7 و مسمومیت با ویتامین A همگی می توانند علت پوسته شدن پوست اطراف ناخن باشند.
کمبود ویتامین B3 یا نیاسین
نیاسین یا ویتامین B3 ویتامین مهمی برای سلامت پوست است. کمبود شدید ویتامین B3 می تواند منجر به بیماری پوستی به نام پلاگر شود. علائم بیماری پلاگر شامل التهاب پوست، فلسی شدن و درناک شدن پوست و ترک پوست می شود. پوست به مرور زمان با ترک خوردن می تواند پوسته شود، خونریزی کند و یا تیره و سفت شود. همچنین ممکن است لب ها و زبان تان نیز پوسته شود. پلاگر اولیه معمولا نتیجه ی رژیم غذایی است که هم از نظر نیاسین و هم از جهت تریپتوفان کمبود دارد.هر چند پلاگر اغلب در اثر رژیم غذایی نادرست بوجود می آید، اما پلاگر ثانویه نتیجه ی استفاده نکردن از نیاسین کافی در رژیم غذایی است که می تواند به دلیل اسهال های طولانی مدت، الکلیسم، بیماری هارت ناپ، سندرم کارسینوئید و دارو های گوناگونی، چون ایزونیازید بوجود بیاید.پلاگر می تواند برانگیزاننده ی زوال عقل و درماتیت نیز باشد. معمولا مصرف مکمل نیاسین، موثرترین روش بازیابی ذخایر ویتامین B3 در بدن است. رژیم غذایی سرشار از نیاسین شامل ماهی تن، مرغ، سالمون، گوشت بره، بوقلمون، ساردین، نخود سبز، مارچوبه، بروکلی، سبزیجات کلمی، اسفناج، بادمجان، تمشک سیاه و کدو حلوایی می شود.
کمبود ویتامین B7 یا بیوتین
بیوتین یا ویتامین B7، وظیفه ی عمده ی حفظ سلامت پوست، مو و ناخن را به عهده دارد. گاهی بیوتین، به نام اختصاری ویتامین H نامیده می شود که از واژه ی آلمانی Haut به معنی مو و پوست گرفته شده است. کمبود بیوتین نادر است و باعث خشکی پوست و فلسی شدن آن می شود. با تشدید کمبود بیوتین، درماتیت جدی تری ایجاد شده که التهاب، فلس های تیره رنگ و ریزش مو را به دنبال دارد.سایر علائم شامل قرمزی چشمها، ترک خوردن لب ها، خستگی، افسردگی، بیخوابی و از دست دادن اشتها می شود. کمبود بیوتین می تواند علائم پسوریازیس و اگزما را تشدید کند که نهایتا منجر به پوسته شدن پوست اطراف ناخن می شود. کمبود بیوتین معمولا در بیماران مبتلا به بیماری کرون شایع است.
چطور می توانید از کمبود بیوتین پیشگیری کنید؟ غذا های سرشار از بیوتین شامل هویج، گوجه فرنگی، پیاز، آوکادو، تخم مرغ، بادام، گردو، پسته، دانه کنجد، شیر بُز، سالمون، چغندر برگ و موز می شود.
اوردوز رتینول یا ویتامین A
ویتامین A آنتی اکسیدانی است که مسئولیت نگهداری پوست، التیام زخم، رشد مجدد پوست و سلامت سیستم ایمنی را به عهده دارد. ویتامین A به دو شکل وجود دارد: بتا کاروتن و ویتامین A فعال. ویتامین A فعال که به آن رتینول هم می گویند، در غذا های حیوانی وجود داشته و بدن مستقیما از آن استفاده می کند و نیازی نیست اول تبدیل شود. از سویی دیگر، کاروتنوئید هایی مانند بتاکاروتن در میوه ها و سبزی ها وجود دارند. کاروتنوئید ها بعد از گوارش غذا به رتینول تبدیل می شوند.
وقتی پای ویتامین A به میان می آید، مصرف زیاد آن می تواند موجب پوسته شدن پوست شود که شامل پوست اطراف ناخن هم می شود. معمولا مسمومیت با ویتامین A که ناشی از غذا باشد به سختی اتفاق می افتد، چون به دوز های بسیار زیادی نیاز است تا مسمومیت روی بدهد. اوردوز با ویتامین A از استفاده ی طولانی مدت از کرم ها و ژل ها و مکمل های ویتامین A ناشی شده و یا در اثر مصرف تصادفی دوز های بسیار بالای این ویتامین بروز می کند. افرادی که دچار نارسایی کبد هستند، بیشتر مستعد علائم مسمومیت با ویتامین A می باشند.
آفتاب سوختگی:
در مواجهه طولانی مدت با آفتاب ممکن است پوست شما سوخته شود. آفتاب سوختگی باعث میشود پوست شما گرم و تمایل به خارش داشته باشد و یا قرمز و صورتی شود.پوسته شدن پوست بعد از چند روز نشانه ای شایع بعد از آفتاب سوختگی است. آفتاب سوختگی میتواند چند روز و یا چند هفته برای درمان طول بکشد. در طی دوره بهبودی شما میتوانید بااستفاده از کیسه آب سرد و نرم کننده ها به درمان کمک کنید.شما ممکن است یک ضددرد) otc( برای کاهش علائم پیدا کنید. پوشش بطور منظم و استفاده از کرم های ضدآفتاب تنها راه پیشگیری از آفتاب سوختگی است.واکنش به هوای سرد و گرم هوای خشک و دمای زمستان میتواند باعث خشک شدن، ترک خوردن و پوسته شدن شود.از خشکی پوست بااستفاده از یک مرطوب کننده پیشگیری کنید. استفاده از کرم مرطوب کننده ملایم یا یک پماد پس از حمام،پوشیدن لباسهای نخی و اجتناب از حمام های داغ و دوش آب گرم میتواند موجب حفظ شدن انگشتان از پوسته شدن در ماه های تابستان باشد.این ممکن است ناشی از عرق کردن بیش از حد و یا در نتیجه محرک ها در اسپری های دافع نور خورشید باشد.