آکنه نوزادی معمولا برآمدگی های ریز سفید یا قرمز است که ممکن است در سراسر بدن مشاهده شود، ولی بیشتر از همه در صورت و نیم تنه بالایی بدن نوزاد مشاهده می شود.همچنین ممکن است دانه های ریز سفیدرنگی روی پیشانی، گونه ها و اطراف دهان ببینید. این دانه های سفید میلیا نام دارند و جوش یا آکنه نوزادی نیستند. در واقع این دانه های سفید، پوست مرده صورت نوزاد است که در زیر پوست جمع می شود و معمولا در چند هفته ٔ ابتدایی زندگی نوزادان، خودبه خود ناپدید می شود.آکنه نوزادی در بالاتر از سه ماهگی، مجموعه ای از برآمدگی های قرمز است که گاهی جوش های چرکی هم در بین آنها دیده می شود. این جوش ها هر جایی از بدن ممکن است پیدا شوند. گاهی اوقات، جوش ها خودبه خود ناپدید می شوند، ولی گاهی اوقات به درمان های خاصی نیاز دارند.برخلاف جوش های ابتدای نوزادی، این جوش ها ممکن است نشانه ای از مشکلات بعدی پوستی در زندگی باشند. بنابراین در این شرایط حتما باید با متخصص اطفال یا متخصص پوست مشورت کنید تا درمان و توصیه های لازم را دریافت کنید.
چه چیزی باعث تشکیل جوش بر روی صورت نوزاد می شود؟
در واقع هورمون ها باعث تشکیل جوش بر روی صورت نوجوانان می شوند. اما در مورد نوزادان، هورمون های نوزاد باعث تشکیل جوش نمی شود بلکه تاثیر هورمون های مادر است که بر جریان خون نوزاد تاثیر می گذارد. این هورمون های مادر غدد چربی نوزاد را تحریک می کند و باعث تشکیل جوش بر روی پیشانی، چانه، گونه و پلک (و گاهی اوقات سر، گردن، پشت و قسمت بالای قفسه سینه) می شود. از طرف دیگر خلل و فرج روی پوست نوزاد به طور کامل تشکیل نشده است بنابراین گرد و خاک و لکه ها بیشتر در خلل و فرج نفوذ می کنند.
روش های درمان جوش صورت نوزاد:
- جوش صورت نوزاد را فشار ندهید.
- روزی دو یا سه بار صورت را پاک کنید و از خشک شدن آن جلوگیری کنید.
- از صابون یا لوسیون در قسمت های آسیب دیده استفاده نکنید.
- از محصولات مراقبت از پوست و برطرف کننده جوش که مخصوص بزرگسالان می باشند، استفاده نکنید.
- از روش های طبیعی برای درمان جوش استفاده کنید: پاک کردن منطقه آسیب دیده با شیر مادر به تسریع فرایند بهبود جوش کمک می کند.
چه زمانی باید برای جوش نوزاد به پزشک مراجعه کنید؟
هیچ درمانی برای آکنه نوزادان وجود ندارد، اما اگر نگران این موضوع هستید، باید با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید. یک ویزیت کلی کودک یا معاینه عمومی زمان مناسبی برای پرسیدن سوالات تان در مورد آکنه نوزادی است، همچنین می توانید در مورد سایر نگرانی هایی که ممکن است درباره سلامتی کودک تان داشته باشید صحبت کنید.اگر آکنه نوزاد شما منجر به جوش های سر سیاه، برجستگی های پر از چرک یا التهاب شود و همچنین اگر کودک درد یا ناراحتی داشته باشد فوراً به پزشک مراجعه کنید.
اگر بعد از گذشت چند ماه از درمان در خانه، آکنه از بین نرفت، پزشک ممکن است توصیه کند از لوسیون بنزوئیل پراکسید ۲٫۵ درصد استفاده کنید.در موارد نادر، پزشک همچنین می تواند آنتی بیوتیکی مانند اریترومایسین یا داروی ایزوترتینوئین تجویز کند، تا جای جوش روی پوست کودک باقی نماند.برای کودکان، این تجویز معمولاً فقط برای آکنه های شدید ناشی از یک بیماری زمینه ای ضروری می شود.آکنه نوزادی مجددا عود نمی کند، اما خوب است توجه داشته باشید که اگر کودک شما قبل از بلوغ دوباره دچار آکنه شود، باید به پزشک مراجعه کند زیرا این مورد می تواند نشانی از مشکل زمینه ای باشد.
بر اساس تحقیقات، برخی از بیماری های نادر ممکن است باعث شود که آکنه به درمان خانگی پاسخ ندهد. این شرایط شامل تومورها، اختلال هیپرپلازی مادرزادی آدرنال (Congenital adrenal hyperplasia) با نماد اختصاری CAH و سایر مشکلات مربوط به سیستم غدد درون ریز، هستند.اگر یک دختر بچه دارید که شروع به نشان دادن علایم هیپرآندروژنیسم (مقدار بالای آندروژن می کند) از پزشک بخواهید تا مشکلات زمینه ای را بررسی کند. علائم ممکن است شامل رشد بیشاز حد موهای صورت یا پوستی غیرمعمول چرب باشد.
همان طور که گفته شد جوش نوزاد از عارضه های رایج بعد از تولد است که بعد از چند هفته از بین می رود. اما در صورت تشدید آکنه ها و یا مشاهده علایم غیر معمول حتما با پزشک متخصص مشورت نمایید.