جویدن ناخن عادتی است که معمولاً در کودکان و نوجوانان دیده می شود اما بعضی افراد بزرگسال نیز به آن مبتلا هستند. این مقاله به فراتر از این عادت در افراد می پردازد، پس اگر می خواهید از روانشناسی این عادت باخبر شوید، تا انتهای مقاله به خواندن ادامه دهید.جویدن ناخن که معمولاً در کودکان و نوجوانان دیده می شود، یک عادت اجباری دهانی و یکی از رفتارهای تکرارشونده است که موجب آسیب رساندن به ظاهر فرد یا هرگونه آسیب فیزیکی می شود. از دیگر این قبیل عادت ها می توان به کندن پوست (درماتیلومانیا)، کشیدن مو (تریکوتیلومانیا)، گاز گرفتن پوست (درماتوفاژیا)، و گرفتن بینی (هینوتیلکسومانیا) اشاره کرد. جویدن ناخن در پزشکی اونیکوفاژیا نام دارد.اکثر افرادی که دچار این عادت هستند، اینقدر ناخن هایشان را می جوند که ناخن ها به خون ریزی می افتند. نوک انگشتان این افراد همیشه قرمز و زخمی است و احتمال عفونی بودن آنها هم بسیار زیاد است. این افراد معمولاً دست هایشان را پنهان می کنند تا کسی ظاهر نامساعد ناخن های آنها را نبیند. این مسئله بر اعتماد به نفس آنها نیز تاثیر منفی دارد.
پیشگیری
جویدن ناخن را ممکن است یک شبه نتوانید ترک کنید اما با گذشت زمان و کمی تلاش می توانید این عادت بد را ترک کنید و برای این کار می توانید از روش های زیر کمک بگیرید:
ناخن هایتان را کوتاه کنید: اگر ناخن هایتان به اندازه کافی بلند نباشد که بتوان آن را با دندان جوید ممکن احساس خوبی برای جویدن ناخن هایتان نداشته باشید و به ترک این عادت بسیار کمک خواهد کرد.
ناخن هایتان را با لاک بد مزه بپوشانید: طعم تلخ ناخن ها باعث می شود قبل از جویدن ناخن دوباره به آن فکر کنید.
ناخن هایتان را مانیکور کنید: با خرج کردن پول و گذراندن وقت در سالن های زیبایی، ناخن هایتان زیبا تر به نظر می رسد و از جویدن آن اجتناب می کنید.
بیشتر بخوانید: میخچه و پینه چه تفاوتی دارند؟ درمان میخچه و پینه
دستکش بپوشید: ممکن است احمقانه باشد اما با این کار به ناخن هایتان دسترسی ندارید و دیگر آنها را نمی جوید. با این حال اگر بنا به هر دلیلی نمی توانید دستکش بپوشید می توانید از لاک برای پوشیدن ناخن هایتان استفاده کنید.
عوامل تحریک کننده را بیابید: توجه کنید که در چه زمان هایی شروع به جویدن ناخن هایتان می کنید و سعی کنید راه حلی برای مقابله با آن بیابید.
دست ها و دهان خود را مشغول کنید: دست هایتان را با کار یا وسایل مختلف مشغول کنید یا اینکه شروع به جویدن آدامس کنید، به جای جویدن ناخن ها، انرژی خود را صرف این کارها کنید.
افزایش مصرف کلسیم: اگر شما دچار کمبود کلسیم باشید ناخن هایتان شکننده و ضعیف می شود و زیبایی نخواهد داشت. کلسیم باعث می شود که تا ناخن های سالم تر و قوی تری داشته باشید و شکنندگی آن کمتر شود.
مهم ترین عوامل ناخن جویدن
1. اختلافات خانوادگی: نوجوان با توجه به ویژگی غرور، ممکن است در برابر درگیری پدر و مادر و مجادله های آنان، باز خوردی نداشته باشد؛ اما از درون التهاب خواهد داشت و این التهاب به شکل ناخن جویدن، خود را نشان میهد؛ پس اختلافات را از بین ببرید.
2. انتظار بیش از حد: توقع بیش از حد توان نوجوان به ویژه در درس، او را پیش از امتحان دچار اضطراب می کند و این اضطراب، سبب جویدن ناخن می شود. توقعتان را منطقی کنید و در حدهوش بهر نوجوانتان از او انتظار داشته باشید. برایش روشن سازید که او مامور به وظیفه است و مسؤول نتیجه نیست و اگر در حد توان به وظیفه خود عمل کرده باشد، نگران چیزی نباید باشد.
3. مشکلات مربوط به همسالان: گاهی درگیری با همسالان در مدرسه و محله و رقابت های شدید، اضطراب می آورد. برای تخفیف این اضطراب، گفت و گوی پدر با نوجوان در قالب خاطره های دوران نوجوانی و القای رقابت مثبت و عدم درگیری با همسالان مؤثر است.
چند توصیه
- در برابر این رفتار، واکنش و حساسیت شدید نشان ندهید. با توجه به نیاز نوجوان به جلب توجه، چه بسا توجه شما، مشکل را بیشتر کند.
- برای رفع مشکل، از توبیخ، سرزنش، تهدید یا تنبیه بپرهیزید. این گونه برخوردها فشار روحی او را بیشتر می کند و بر مشکل می افزاید.
- زمینه فعالیت های دستی او (رایانه، نقاشی، طراحی و ...) را فراهم سازید.
- راه های کسب آرامش (Relaxation) را به او بیاموزید. به او بیاموزید که هنگام نیاز به جویدن، دست های خود را محکم مشت کرده، تا ۱۵ شماره بفشارد و یکباره آنها را باز کند؛ لب ها و دندان ها را روی هم قرار داده، لبخند بزند و نفس عمیق بکشد؛ دهان را حدود ۲ سانتیمتر بگشاید؛ چند لحظه روی دست هایش بنشیند و فشار بدن را احساس کند؛ اگر در مدرسه یا اتاق مطالعه قرار دارد، دسته های صندلی را برای ۳دقیقه بفشارد و یکباره رها کند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
جویدن ناخن اکثرا ناشی از یک عادت است و می تواند با تکنیک های رفتاری و تغییر سبک زندگی، بهبود یابد. به همین دلیل اغلب نیازمند مراجعه به پزشک نیست، اما در صورتی که جویدن ناخن تنها یک علامت از علایمی که بیمار با آن ها درگیر است و در روند عادی زندگی وی اختلال ایجاد کرده است، باید حتما به پزشک اعصاب و روان مراجعه شود.