راه های کاهش عرق کردن زیر بغل
اگر در هوای گرم بیشتر از بقیه عرق میریزید و یا هنگام کار و فعالیت عرق می کنید، معمولا این نوع تعریق شما خطرناک نیست. عرق کردن واکنش طبیعی بدن به کار زیاد و نیاز به خنک شدن است.گاهی میزان عرق ترشح شده در زیر بغل افزایش می یابد. با راهکارهایی می توان برای کنترل عرق و بوی بد آن استفاده کرد. توجه داشته باشید که اضطراب هم می تواند میزان تعریق را افزایش دهد.
علت عرق کردن زیاد
عرق کردن فرآیندی طبیعی است که دمای درونی بدن را به ویژه هنگام ورزش و یا در هوای گرم، تنظیم می کند. به محض اینکه عرق از روی سطح پوست تبخیر می شود، حرارت اضافی را از بین برده و بدن را سرد می کند.
متاسفانه این عملکرد طبیعی گاهی اوقات به دلیل استفاده از داروهای مختلف و یا شرایط و مشکلات احساسی، ممکن است دچار اختلال شده و میزان تعریق افزایش یابد.اما سوال اساسی این است که با وجود بیش از 2 میلیون غده تعریق در سراسر بدن، چرا زیر بغل بیشتر از هر جای دیگر عرق می کند؟در واقع، غدد عرق آپوکرین که باعث تعریق زیاد می شوند، زیر بغل قرار گرفته اند. ترشحاتتولید شده توسط این غده ها حاوی پروتئین و اسیدهای چرب می باشد که باعث ضخیم تر شدن مولکول های عرق و همچنین شیری یا زرد رنگ شدن آن می شود.اگرچه عرق به تنهایی بدون بو است، اما در برخورد با باکتری های روی سطح پوست و مو که وظیفه سوخت و ساز پروتئین ها و اسیدهای چرب را برعهده دارند، بوی نامطبوعی تولید می شود.بنابراین، هر شخصی برای برخورداری از بهداشت و ارتباط اجتماعی مناسب، باید میزان تعریق زیر بغل خود را تحت کنترل درآورده و از ازدیاد آن جلوگیری کند.
استفاده از ضد عرق و دئودورانت
بسیاری از افراد قبل از خروج از منزل، برای کنترل عرق و بوی بد آن، ضد عرق و یا دئودورانت استفاده می کنند.دئودورانت بوی نامطبوع بدن را پوشانده و ضد عرق از موادی تشکیل شده است که جلوی تعریق را می گیرد.امروزه ضد عرق و دئودورانت های گوناگون با فورمالاسیون های متناسب برای بانوان، آقایان و حتی نوجوانان در بازار موجود است؛ بنابراین، متناسب با شرایط، می توانید کالای مورد نیاز خود را خریداری نمایید.در ضمن، سعی کنید همیشه از مدلی استفاده کنید که جدیدتر و محکم تر بوده و حاوی ترکیبات آلومینیومی بیشتری باشد تا میزان تعریق شما را بهتر کنترل کند.
توجه به مقدار تعریق
اگر با اینکه از ضد عرق استفاده می کنید، همچنان زیر بغل تان مثل سونا می ماند؛ پس باید یک نسخه قوی تری را به کار بگیرید.بنابراین، بهتر است از یک ضد عرقی استفاده کنید که دارای ترکیبات کلرید آلومینیوم قوی تر و متراکم تری باشد.ضد عرق های معمولی معمولا بین 10 تا 25 درصد حاوی کلرید آلومینیوم هستند، در حالیکه این اندازه در ضد عرق های قوی تر به 30 تا 45 درصد افزایش می یابد.
تنظیم کارهای روزانه
پوست زیر بازوها و زیر بغل معمولا شکننده و نازک می باشد. متاسفانه استفاده طولانی مدت از ضد عرق به خصوص آن هایی که کلرید آلومینیوم بیشتری دارند باعث خارش و سوزش پوست می شود.
بنابراین با انجام یکسری از کارها از این صدمات تا جای ممکن جلوگیری کنید. مثلا، طی یکی دو روز بعد از اصلاح، هرگز از ضد عرق استفاده نکنید.
همچنین قبل از استفاده از ضد عرق، با آب داغ دوش نگیرید، زیرا آب گرم منافذ پوستی را باز کرده و باعث می شود تا کلرید آلومینیوم آسیب بیشتری وارد کند.
همیشه ضد عرق را به پوست کاملا خشک و خنک بمالید.
همچنین می توانید شب ها قبل از خواب از آن استفاده کنید، زیرا به طور کلی افراد در شب کمتر عرق می کنند؛ در نتیجه، غده های زیر بغل به خوبی کلرید آلومینیوم را جذب کرده و روز بعد میزان تعریق کاهش می یابد.
دقت در انتخاب لباس
لباسی که می پوشید در میزان تعریق شما بسیار موثر است. آنها می توانند به شما احساس راحتی بدهند و یا در مقابل، منافذ پوستی را بزرگ تر کرده و تعریق را افزایش دهند.بنابراین، سعی کنید همیشه از لباس های تهیه شده از الیاف طبیعی مثل کتان، پنبه، پشم، کنف و یا ابریشم استفاده کرده تا پوست تان بهتر نفس بکشد.
تعریق عمومی یا عرق کردن زیاد عمومی
این نوع شیوع کم تری داشته و باعث تعریق، در سراسر بدن فرد نه فقط دست و یا پا می شود. دلیل اینکه به این نوع تعریق ثانویه می گویند این است که تعریقی ناشی از سایر بیماری ها می باشد. یکی از علائم معمول و مشهور تعریق عمومی ثانویه عرق کردن در شب می باشد.
بعضی از بیماری های و یا مواردیکه باعث تعریق عمومی ثانویه می شوند، شامل:
- قاعدگی
- بارداری
- مشکلات تیروئیدی
- دیابت
- اعتیاد به الکل
- بیماری های عفونی همچون مرض سل
- بیماری پارکینسون
- ورم مفاصل
- سکته مغزی
- نارسایی قلبی
- سرطان ها همچون لوسمی و لنفوم
افراد مضطرب یعنی کسانیکه دچار اختلال اضطراب هستند، بیشتر از سایر افراد عرق می نمایند. اما محققان معتقداند این نوع تعریق با تعریق ثانویه عمومی متفاوت می باشد. البته در بعضی از افراد هردو این اختلالات رخ می دهد.
داروها نیز می توانند باعث عرق کردن شوند، بعضی از داروهای عرق آور شامل:
- بعضی از داروهای اعصاب
- بعضیاز داروهای فشار خون بالا
- بعضی از داروهای تجویز شده برای خشکی دهان
- بعضی از داروهای آنتی بیوتیک
- بعضی از انواع مکمل ها
چه باید کرد؟
1- حمام کردن و شستشوی به موقع لباس ها می تواند شروع خوبی باشد.
2- کاهش مصرف کافئین بسیار مفید خواهد بود. قهوه، نوشابه، شکلات و سایر مواد غذایی کافئین دار با تحریک غده ترشح کننده آپوکراین در ایجاد بوی بدن تاثیر دارند. نوشیدن میزان کافی آب و مایعات، غدد ترشح کننده اکرین را فعال می سازد که باعث رقیق تر شدن عرق آپوکراین می شود.
3- استفاده از دئودورانت ها و ضدعرق های استاندارد می تواند حداقل 20 درصد از میزان تعریق یک ناحیه را بکاهد. به طور کلی هدف از کاربرد مواد ضدعرق و بو، افزایش بهداشت فردی است.اکثر دئودورانت ها فقط بوی بد بدن را می پوشانند، اما دئودورانت هایی هستند که با این عناصر مقابله می کنند. موثرترین دئودورانت ها حاوی آلومینیوم یا روی هستند که در هر دوی این عناصر، برای مقابله با باکتری ها، تولیدکننده عرق را مسدود می کنند و باکتری ها نیز چیزی برای فعل و انفعال با آن ندارند. دئودورانت ها اگرچه به علت داشتن اسانس پوست را خوشبو می کنند، ولی در میزان تعریق نقشی ندارند، بنابراین در کنار آنها به مواد ضدعرق (مثل مام) نیز نیاز است.بر اساس گزارش وزارت بهداشت، در صورتی که بهداشت فردی و شستشوی مرتب بدن و لباس ها و انتخاب صحیح پوشاک وجود نداشته باشد، کاربرد این مواد به خصوص اسپری های خوشبوکننده نه تنها کار ساز نیست، بلکه بوی ترکیبی حاصل از آن بسیار آزاردهنده تر خواهد بود. ضمن این که امکان استفاده از این اسپری ها برای برخی افراد به دلیل داشتن حساسیت پوستی وجود ندارد.
4- زیر بغل خود را تمیز نگه دارید. به طور مرتب با صابون ضد باکتری زیر بغل خود را بشویید. این کار میزان باکتری ها را کم می کند و در نتیجه بوی بد را کاهش می دهد.
5- بعد از حمام کردن از پودر مخصوص زیر بغل (در داروخانه ها می فروشند) استفاده کنید. این پودر، زیر بغل را خشک نگه می دارد.
6- لباس هایی از جنس نخ یا کتان یا پنبه بپوشید. این لباس ها باعث می شوند، عرق تبخیر شود. ولی لباس های نایلونی یا پلاستیکی باعث باقی ماندن عرق بر روی پوست و در نتیجه ایجاد بوی بد می شوند.