دنچر استوماتیت عارضه بسیار شایعی است که سقف دهان را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری بیشتر در افراد مسن دیده می شود اما به طور خاص تنها در یک رده سنی دیده نمی شود. برخی از کودکانی که تحت درمان با ابزارهای ارتودنسی قرار دارند نیز ممکن است از این عارضه رنج ببرند.
علائم ابتلا به دنچر استوماتیت:
شایع ترین نوع این عارضه زمانی دیده می شود که نوع خاصی از میکروب روی دندان مصنوعی که سقف دهان را پوشش می دهد رشد کند. این عارضه می تواند موجب قرمز شدن این قسمت از دهان شود. معمولا عارضه بدون درد است. گاهی ممکن است به گوشه های دهان منتشر شود که در این قسمت ها بیمار دچار درد و التهاب می گردد.معمولا گونه ای از قارچ ها عامل بروز بیماری است. در اغلب موارد عفونت کاندیدایی در ناحیه ای از مخاط دهان که با دندان مصنوعی تماس دارد عامل شروع بیماری است.
انواع بیماری استوماتیت استوماتیت عبارت است از التهاب فراگیر دهان (شامل مخاط دهان، لب ها، زبان و کام ) که دارای ۲ نوع اصلی است :
- استوماتیت هرپسی حاد
- استوماتیت آفتی (زخم دهان ) که شایع تر است .
چگونه می توان استوماتیت را درمان کرد؟
درمان استوماتیت با توجه به نوع آن متفاوت است. نوع ویروسی آن هیچ درمانی نمی خواهد. اگر در کودکان باشد، فقط چون کودک بیقراری می کند، ممکن است والدین را دچار اضطراب و نگرانی کند. کافی است به آنها اطمینان داد که علایم خودبه خود از بین می روند.
در مورد نوعی که ناشی از رادیوتراپی است بهتر است از دهانشویه استفاده شود. دهانشویه های زیادی امروزه در بازار موجود است که بدون نسخه هم قابل خریداری است. انواعی که دارای ماده ای به نام بنزین آمید است این علایم را کمتر می کند.
در مورد استوماتیت آفتی هم می توان از یک قاشق شربت دیفن هیدرامین فقط به عنوان دهانشویه استفاده کرد و با آن دهان را شستشو داد. پمادهای کورتیکواستروییدی نیز گاهی استفاده می شود که دوره آفت را کمتر می کند و مشکل بیمار را از بین می برد.
فعالیت و رژیم غذایی در بیماری استوماتیت
در فعالیت محدودیت لازم نیست .ممکن است لازم باشد از غذاهای چاشنی دار یا غذاهایی که سفت ، تیز یا خشک هستند، اجتناب شود. از هر غذایی که یک واکنش آلرژیک برانگیزد، خودداری کنید.
مدت زمان بر طرف شدن علائم استوماتیت
بستگی دارد بیمار به کدام یک از انواع این بیماری مبتلا شده باشد. اگر استوماتیت ناشی از ویروس باشد شامل قرمزی و ورم لثه است و بیشتر در کودکان 2 تا 3 ساله دیده می شود. زخم هایی که بیشتر روی لثه ایجاد می شود دردناک است و کودک نمی تواند تغذیه کند و باعث بیقراری و گریه کودک می شود. این بیماری خود به خود و بعد از گذشت دوره خاصی که معمولا یک هفته یا کمتر است از بین می رود. استوماتیتی که ناشی از رادیوتراپی و به قول عوام به دنبال برق گذاشتن به وجود می آید، باعث بروز قرمزی و سوزش دهان و بروز زخم هایی در دهان می شود و غذاخوردن را با مشکل مواجه می کند. در واقع می توان گفت تا زمانی که رادیوتراپی ادامه دارد،این مشکل هم وجود دارد. معمولا بعد از اتمام دوره رادیوتراپی، 2 تا 3 هفته طول می کشد تا آنها کاملا بهبود یابند. در استوماتیت آفتی زخم هایی گرد یا بیضی شکل، زردرنگ یا خاکستری با حاشیه قرمز و تا حدی برجسته و بیشتر در جلوی دهان یا پشت لب، در کف دهان، زیر و کناره های زبان ایجاد می شوند. آفت ها انواع مختلفی از جمله انواع کوچک و بزرگ دارند و علایم التهابی از خود نشان می دهند.