دنچر استوماتیت به روند التهاب مخاط و بافتی گفته می شود که دندان مصنوعی جزئی یا کامل را روی خود نگه می دارند. این عارضه بیشتر در افراد میانسال در قسمت کام دهان، زیر دندان مصنوعی فک بالا دیده می شود. علت ابتلا به عارضه به ندرت آلرژی به مواد دندان مصنوعی است.
شیوع دنچر استوماتیت:
دنچر استوماتیت عارضه شایعی است که در ۳۵ تا ۵۰ درصد از کاربران دندان مصنوعی کامل دیده می شود. شیوع عارضه در استفاده کنندگان از پروتز جزئی بسیار کمتر از افرادی است که از پروتز کامل استفاده می کنند. نژاد و جنسیت تاثیری در میزان ابتلا به این عارضه ندارند. این عارضه بیشتر در افراد مسن دیده می شود زیرا آنها بیشتر از سایرین از دندان مصنوعی استفاده می کنند. به طور خاص، شیوع عارضه در بین افراد مسن ساکن خانه های سالمندان بیشتر است.
علل بروز بیمار:
ابتلا به این بیمار می تواند چند عاملی باشد، به همین دلیل بررسی کامل پزشکی مورد نیاز است. روش انجام درمان نیز به علت بروز آن بستگی دارد. با این حال عوامل زیر در بروز این بیماری نقش زیادی دارند:
مهم ترین عامل در بروز بیماری عدم مراقبت و رعایت نکات بهداشتی دهان و دندان است. تمیز نکردن پروتز دندان مصنوعی می تواند آن را به محلی برای تجمع قارچ ها و باکتری ها تبدیل کند. در نتیجه احتمال ابتلا به بیماری های دهان و لثه افزایش می یابد.ابتلا به یک مشکل سیستم ایمنی بدن مانند دیابت یا عفونت HIV نیز می تواند احتمال ابتلا به دنچر استوماتیت را افزایش دهد. در واقع در برخی موارد، دیده شدن عارضه می تواند نشانه ای از وجود نقص ایمنی در بدن بیمار باشد. بدین ترتیب بیمار برای بررسی های پزشکی بیشتر ارجاع داده خواهد شد.
افرادی که دچار خشکی دهان هستند نیز در معرض خطر ابتلا به این عارضه قرار دارند. عامل ابتلا به این عارضه، کاهش ترشح بزاق و تمیز نشدن محیط دهان در این افراد است.نقش برخی از داروها نیز در ابتلا به این بیماری ثابت شده است. برای بررسی این عامل با پزشک خود مشورت کنید.
آلرژی به مواد به کار رفته در دندان مصنوعی یا استفاده از دندان مصنوعی اکریلیکی از دیگر علل ابتلا به این عارضه هستند. قارچ کاندیدا تمایل زیادی به اتصال به رزین های اکریلیک دارد. در نتیجه در صورت عدم رعایت بهداشت و تمیز نکردن پروتز، بیمار در معرض ابتلا به این عارضه قرار می گیرد.همان طور که پیش از این گفته شد، درمان این عارضه به علت بروز آن بستگی دارد. برای بررسی گزینه های درمان با متخصصان کلینیک دندانپزشکی ما تماس حاصل فرمایید.
عوامل افزایش دهنده خطر
- آلرژی به غذا یا داروها
- سیگار کشیدن
- دندان مصنوعی
- استرس روحی ، اضطراب
- دندان های ناهموار
- پرتودرمانی
- شیمی درمانی
- سوء مصرف الکل ، غذاهای داغ یا چاشنی ها
- حساسیت به دهان شوها، رنگ شکلات ها، رژ لب
- عوارض جانبی داروها
- مواجهه شغلی با رنگ ها، فلزات سنگین ، بخار اسید، غبار صنعتی
تشخیص:
تشخیص عارضه به دست دندانپزشک انجام می شود. در موارد پیچیده، کشت مخاط می تواند به شناسایی عامل بیماری زا کمک کند. به طور کلی، عامل بیماری تجمع عامل قارچی کاندیدا در محل تماس بافت با دندان مصنوعی است. با این حال، گاهی ابتلا به بیماری های زمینه ای مانند دیابت نوع دو، نقص سیستم ایمنی بدن مانند HIV و بیماری های عفونی می توانند باعث بروز دنچر استوماتیت شوند. در این حالت، بیمار به روش های درمانی عارضه و حتی داروهای آنتی بیوتیک پاسخ نمی دهد و عارضه درمان نمی شود. عارضه مقاوم به درمان، باید توسط پزشک متخصص و با انجام آزمایشات پزشکی برای تشخیص بیماری زمینه ساز دنچر استوماتیت درمان شود.