بوی بد دهان در کودکان معمولا هنگام بیدار شدن از خواب یا بعد از خوردن چیزی اتفاق می افتد اما اگر این موضوع در کل روز ادامه داشت ، شاید مشکلی در کودک وجود داشته باشد . بهداشت ضعیف دهان یکی از علت های اصلی است اما تنها علت موجود نیست و به همین دلیل بهتر است که علت این مشکل را پیدا کنید. هالیتوسیس یک وضعیت پزشکی است که در آن دهان کودک به طور مداوم بو می دهد که می تواند باعث خجالت در آن ها یا والدینشان شود . معمولا بوی بد دهان در کودکان بیش از نوجوانان است زیرا کودکان تمایل به خوردن هر چیزی دارند و الگوی خواب آن ها کمی متفاوت تر است ، پس ممکن است که شما هم بوی بد دهان معمول را با هالیتوسیس اشتباه بگیرید.
چگونه هالیتوسیس را تشخیص دهیم ؟
معمولا کودکان مبتلا به هالیتوسیس، دهان یا هوای خارج شده بدبو از طریق بینی خود دارند و این بو زمانی بدتر می شود که ترکیبات سولفور نیز در آن وجود داشته باشد . اگر علت هالیتوسیس را بدانید، یعنی نصف راه را رفته اید که در این صورت باید سریعا به یک متخصص مراجعه کنید تا او با بررسی پیشینه مشکلات دهان و دندانی کودک ، بتواند تشخیص دقیقی بدهد.
- در 90 درصد موارد بهداشت ضعیف دهان و دندان در کودک تشخیص داده می شود.
- تشخیص صحیح هالیتوسیس ممکن است نیازمند آزمایش از سر و گردن و یا آزمایش دندانی باشد.
- تشخیص این مشکل ممکن است که از طریق لوازمی در دهان کودک انجام شود.
علائم و نشانه های این بیماری در بین کودکان متفاوت است اما عموما شامل موارد زیر می باشد:
- بوی منزجر کننده و واضح :نفس بد بو می تواند بوی آمونیاک ، کبد خام، استون، ماهی مرده، کره فاسد یا جوراب کثیف را بدهد.
- مزه بد دهان که معمولا بعد از مسواک زدن هم از بین نمی رود.
کودکان مبتلا به این مشکل از لحاظ روانی زیر فشار زیادی هستند و باید هرچه سریع تر درمان مناسب برای آن ها در پیش گرفت.
علت بوی بد دهان کودک
کودکان سالم و بزرگسالان هم گاهی اوقات نفس بدبو یا هالیتوز دارند. برخی از دلایل احتمالی برای بوی بد دهان شامل موارد زیر است:
مشکلات دندان ها: پوسیدگی دندان، تجمع جرم دندان یا آبسهٔ دندان می تواند در هر سنی دندان های کودکان را تحت تأثیر قرار دهد و باعث نفس بدبو شود.
دهان خشک: اگر کودک شما از طریق دهانش نفس می کشد، مثلاً به دلیل اینکه بینی اش گرفته است، باکتری ها شانس بیشتری دارند که راحت تر در دهانش رشد کنند، پس بینی کودک را تمیز کنید.
یک جسم خارجی: یک نخود، لوبیا، اسباب بازی کوچک یا شیء دیگری که کودک وارد بینی اش کرده است می تواند باعث بد بو شدن نفسش شود. این به ویژه در کودکان زیر یک سال و کودکان نوپا رایج است که هر چیزی را در دهانشان می گذارند.
مشکلات بهداشتی: در دهان باکتری هایی طبیعی زندگی می کنند و با ذرات باقی مانده از غذا در بین دندان ها، در فاصلهٔ دندان و لثه، روی زبان یا روی سطح لوزه ها در پشت گلوی کودکتان فعل و انفعال دارند. این باعث بدبو شدن نفس شخص می شود، به ویژه اگر این باقی مانده های غذا برای مدتی طولانی در دهانش بماند.
خوردن غذاهای تند و پرادویه: اگر فرزندتان مواد غذایی ای مثل سیر و پیاز را دوست دارد، این مواد می توانند به طور موقت و در حین گردش در سیستم بدنش روی بوی دهان او تأثیر بگذارد.
یک بیماری: مثلاً موردی مثل عفونت سینوس، آماس لوزه یا حتی آلرژی فصلی می تواند باعث بدبو شدن دهان شود. همچنین بعضی از کودکان مبتلا به بیماری ریفلاکس معده نیز که برگشت مواد غذایی دارند می توانند نفسی با بوی بد داشته باشند.
چگونه بوی بد دهان کودک را از بین ببریم؟
- رعایت بهداشت دهان و دندان یکی از بهترین راه ها برای از بین بردن بوی بد دهان است. اگر فرزند تان نوزاد است، سعی کنید لثه ها و همه دندان هایش را بعد از هر بار غذا خوردن یا قبل از خواب برایش پاک کنید یا مسواک بزنید. شما می توانید به آرامی زبانش را هم مسواک بزنید (البته در این سن نیاز به خمیردندان نیست).
- وقتی کودکتان مرحله ی نوزادی را پشت سر گذاشت برایش مسواک بزنید (در نهایت به او آموزش دهید دندان هایش را مسواک بزند) آن هم دو بار در روز و یک بار قبل از خواب. تا زمانی که او 2 ساله شود فقط به اندازه ی یک دانه برنج برایش از خمیر دندان استفاده کنید یا حتی کمتر. بعد از 2 سالگی به اندازه یک نخود و بعد از 5 سالگی به اندازه یک لوبیای کوچک از خمیر دندان استفاده کنید.
- کودکتان را برای معاینات منظم دندانپزشکی ببرید و مطمئن شوید که دندان هایش سالم و تمیز هستند. اگر هنوز هم دهان فرزند تان بوی بد می دهد او را برای معاینه پیش پزشک ببرید.
- اگر فرزندتان انگشت شست یا بقیه ی انگشتانش را می مکد، شما باید مطمئن شوید که او دست ها و وسایل شخصی اش را به طور مرتب با آب و صابون می شوید. اگر کودکتان از پستانک استفاده می کند، برای ضد عفونی کردن آن می توانید آن را در ماشین ظرفشویی یا آب داغ بیندازید.