آکنه یا جوش یک عارضه عادی در بسیاری از نوزادان است که اغلب چند هفته پس از تولد روی صورت یا بدن نوزاد ممکن است مشاهده شود. این جوش ها معمولا بعد از چند هفته از بین می روند. در ادامه به معرفی کامل جوش نوزاد ، علل ایجاد آن ها و روش های درمان خواهیم پرداخت.
جوش نوزاد چیست؟
آکنه نوزادی یک بیماری پوستی شایع و معمولاً موقتی است که بر روی صورت یا بدن نوزاد ایجاد می شود و نتیجه آن برجستگی کوچک قرمز یا سفید، یا همان جوش است. حدود ۲۰ درصد از نوزادان به آن مبتلا می شوند و تقریباً در همه موارد، این نوع جوش بدون درمان برطرف می شود.
تفاوت آکنه نوزادان در مقایسه با آکنه شیرخواران درکومدون های باز، یا جوش های سر سیاه است، که معمولاً در آکنه نوزادی ظاهر نمی شوند. این علائم در آکنه های شیرخواران شایع تر است. آکنه شیرخواری ممکن است به صورت کیست یا ندول نیز ظاهر شود. در موارد نادر، در صورت عدم درمان ممکن است جای جوش آن باقی بماند.
آکنه نوزادان فقط در چند ماه اول زندگی فرزند شما اتفاق می افتد ولی آکنه های شیرخواران تا زمانی که فرزند شما ۲ ساله شود، می تواند دوام داشته باشد. آکنه های شیرخواران بسیار کمتر از آکنه های نوزادی اتفاق می افتد.
عامل ایجاد آکنه نوزادی چیست؟
آکنه نوزادی یکی از مشکلات پوستی رایج است، ولی دلیل مشخص و ثابتی ندارد. در واقع کنترل بسیار کمی روی آن داریم و معمولا چون دلایل آن شناخته شده نیست، درمان خاصی هم ندارد. ولی مهم ترین عوامل ایجادکننده آکنه نوزادی ممکن است موارد زیر باشد:
- هورمون ها: درست مثل زمانی که نوجوان هستید، در نوزادی هم هورمون ها یکی از مقصران اصلی ایجاد آکنه نوزادی هستند. ولی در نوزادی، هورمون های مادر است که در ماه های آخر بارداری، بر پوست نوزاد اثر می گذارد. در ماه های آخر بارداری، هورمون ها می توانند از طریق جفت به نوزاد منتقل شوند و می توانند غدد چربی روی پوست نوزاد را تحریک کنند که منجر به ایجاد آکنه می شود.
- در نوزادان بالای سه ماه، هورمون های بدن خود نوزاد می تواند به رشد بی رویه ی غدد چربی و ایجاد جوش روی پوست منجر شود.
- مخمر: مالاسزیا نوعی مخمر است که معمولا روی سطح پوست جمع می شود که گاهی اوقات منجر به ایجاد واکنش های التهابی در نوزادان و درنتیجه ایجاد آکنهٔ نوزادی می شود.
مشکلات پوستی مشابه جوش های نوزادی کدامند؟
موارد مشابه دیگر را می توانیم شامل بیماری های پوستی نوزادان، چون اگزما، اریتما توکسیکوم و میلیا بدانیم. هر یک از این موارد شباهتی به آکنه نوزادان دارد و در عین حال، تفاوت هایی نشان می دهند.
۱) اگزمای پوستی
اگزما معمولا به صورت برجستگی های قرمز روی صورت ظاهر می شود. همچنین ممکن است در سنین بالاتر کودک، روی زانو و آرنج دیده شوند. اگزما قابلیت آلودگی زیادی داشته و زرد و پوسته پوسته خواهد شد. با شروع سن خزیدن کودک روی زمین، وضعیت آرنج و و زانو ها بدتر شده و اگزما وخیم تر می گردد. معمولا تشخیص اگزما برای پزشک راحت بوده و درمان های آن می تواند کمک کننده باشد.اگزما را معمولا می توان با محصولات بدون نیاز به نسخه و کرم های مخصوص اگزما درمان کرد. همچنین احتمالا از شما خواسته می شود که لباس ها و غذا های آلرژی زا را حذف کرده و محصولات پروبیوتیک به کودک خود بدهید.
۲) اریتما توکسیکوم پوستی
اریتما توکسیکوم یکی دیگر از بیماری های شایع پوستی است که می تواند به عنوان بثورات، برآمدگی های کوچک یا لکه های قرمز ظاهر شود. این بیماری پوستی معمولا در چند روز اول پس از تولد در صورت، سینه و سایر قسمت های بدن نوزاد دیده می شود. اریتما توکسیکوم غالبا عوارض خاصی نداشته و خود به خود بهبود می یابد.
۳) میلیای پوستی
میلیا برجستگی های کوچک سفید روی صورت کودک است که ظرف چند هفته پس از تولد ظاهر می شوند. آن ها زمانی رخ می دهند که سلول های مرده پوست در لایه های ظریف و رویی پوست گرفتار شده و برجستگی های سفید رنگ ایجاد می کنند. میلیا با آکنه نوزاد ارتباطی نداشته و بدون درمان بهبود می یابد. همین طور نوزادی که میلیا را تجربه می کند، معمولا احساس ناراحتی نداشته و این دوران را به راحتی سپری می کند.