سندرم اختلال تنفسی، بیش از سرطان سینه و پروستات کشته بر جای می گذارد. این مشکل بیشتر در کسانی که آسیب دیدگی شدیدی به آن ها وارد شده است ایجاد می شود. افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند غالبا با ضعیف شدن اسکلت عضلانی نیز روبه رو می شوند. عوامل گوناگونی در بروز سندرم دیسترس تنفسی بالغين دخالت دارند كه از جمله آن ها می توان صدمه مستقيم به ريه ها به وسیله استنشاق دود يا صدمات غير مستقيم بدن (مثل شوك)، اختلالات خونی، مصرف بیش از حد داروها و جراحی های بزرگ و سنگین را نام برد. در 30 سال گذشته مبارزه های دارویی با این بیماری به نتیجه مطلوبی نرسیده است. با این حال پزشکان مرکز پزشکی در آمریکا Wake Forest Baptist راه جدیدی برای مقابله با این بیماری پیش گرفته اند که این راه ورزش کردن است. مدیر این تحقیقات می گوید: بر اساس تحقیقات گذشته ما می دانستیم که حرکت دادن بیماران باعث می شود که آن ها تنفس راحت تری داشته باشند. این کار باعث می شود که بدن آن ها قوی تر شود و شرایط آن ها به صورت کلی بهتر شود. آنچه که ما تا به حال متوجه نشده بودیم دلیل این اتفاق بود. محققان با بررسی بر روی موش ها، مکانیزم ورزش درمانی و تاثیر آن بر بیماران را پیدا کردند. در این تحقیقات موش هایی که آسیب دیدگی در ناحیه ریه داشتند و عضلات آن ها ضعیف شده بود دو روز در هفته ورزش کردند. محققان دریافتند که انجام ورزش های کوتاه مدت با شدت کم می تواند باعث افزایش کارایی عضلات تنفسی شود. یکی از محققان می گوید: ما دریافتیم که در این بیماران یک روند خاصی اتفاق می افتد که منجر به از دست رفتن عضلات می شود. ورزش زود هنگام باعث می شود که این روند مختل شود. به نظر می رسد که ورزش بر چند پروتئین خاص در بدن تاثیر می گذارد که واکنش های سیستم ایمنی نسبت به آسیب دیدگی را تعدیل می کند.
درمان اختلال مزمن تنفسی
برای درمان اختلال مزمن تنفسی لطفا قبل از انجام هر گونه ورزش ، با پزشک خود صحبت کنید. زیرا اگر به بیماری مزمن تنفسی شدید مبتلا باشید ، دکتر ابتدا شما را به یک برنامه توانبخشی ریه ارجاع می دهد. همچنین اگر از کپسول های اکسیژن استفاده می کنید ، دکتر شما را راهنمایی می کند تا بدانید که چگونه جریان اکسیژن را در طول تمرین های ورزشی افزایش دهید.
تمرینات تنفسی
انجام دادن تمرینات تنفسی قبل از شروع ورزش کردن ، بسیار تاثیر گذار است. این تمرینات نیز باید به طور منظم و دقیق انجام شود و با انجام دادن این تمرینات تنفسی ، ورزش کردن تا حدودی برای شما آسان تر می شود. در ادامه بهترین تمرینات تنفسی برای افراد مبتلا به بیماری های مزمن تنفسی را به شما معرفی می کنیم.
تنفس با لب های غنچه شده
تنفس با لب های غنچه شده کمک می کند تا تنگی نفس شما کاهش یابد و نفس کشیدن را راحت تر کند. این نوع تنفس باعث آرامش افراد می شود هوای محبوس در ریه را آزاد می کند و به شما کمک می کند تا یاد بگیرید چگونه تنفس خود را کنترل کنید. نحوه انجام تمرین تنفس با لب های غنچه شده :
- گردن و شانه های خود را شل کنید .
- دهان خود را ببندید و به مدت دوثانیه از طریق بینی نفس بکشید ( دم از طریق بینی ).
- لب های خود را غنچه کنید.
- به مدت چهار ثانیه و از طریق دهان هوا را خارج کنید ( باز دم از طریق دهان ).
نکته: برای این تمرین ، لازم نیست که نفس عمیق بکشید. نکته مهم این است که تنفس به آرامی و با تمرکز انجام شود. این تمرین را چهار یا پنج بار در روز تکرار کنید.
تنفس هماهنگ
تنفس هماهنگ برای درمان اختلال مزمن تنفسی در هنگامی که دچار تنگی نفس می شوید ، ناخو آگاه و با توجه به اضطراب به وجود آمده ، نفس خود را در سینه حبس می کنید. انجام تمرین تنفس هماهنگ می تواند به شما در هنگام اضطراب کمک کند. نحوه انجام تمرین تنفس هماهنگ :
- از طریق بینی هوا را استنشاق کنید ( دم از بینی ).
- لب های خود را غنچه کنید.
- هوا را از طریق دهان بازدم کنید.
- این کار را مکرر انجام دهید تا اضطراب شما کاهش بیابد.
تنفس عمیق
تنفس عمیق برای درمان اختلال مزمن تنفسی وقتی هوا در ریه ها محبوس شود ، ممکن است احساس تنگی نفس کنید ، و انجام یک تنفس عمیق می تواند هوای محبوس در ریه را رها کند. از طرفی این کار باعث می شود تا شما هوای تازه بیشتری وارد ریه خود بکنید. نحوه انجام یک تنفس عمیق درست و مناسب :
- در حالت نشسته ، دست های خود را روی پای هایتان بگذارید (برای باز شدن قفسه سینه).
- نفس عمیقی بکشید.
- نفس خود را حبس کنید و تا پنج بشمارید.
- به آرامی نفس خود را بیرون دهید ، تا جایی این کار را ادامه دهید که احساس می کنید تمام هوای درون ریه ها تخلیه شده. این تمرین را نیز می توانید برای اثر بخشی بیشتر ، سه تا پنج بار در روز انجام دهید.
تنفس شکمی و یا تنفس از دیافراگم
تنفس شکمی برای درمان اختلال مزمن تنفسی دیافراگم یکی از مهم ترین عضلات تنفسی است.معمولا افرادی که به بیماری های مزمن تنفسی مبتلا هستند ، اغلب از عضلات گردن ، شانه ، سینه و کمر خود برای تنفس استفاده می کنند. تنفس از دیافراگ به افراد بیمار کمک می کند نفس های عمیق تری بکشند و بر روی عضله دیافراگم خود مسلط شوند. نحوه انجام تنفس شکمی یا دیافرااگمی :
- به پشت بخوابید و زانو های خود را خم کنید.
- یک دست را روی سینه و دست دیگر را روی شکم خود قرار دهید.
- به آرامی از طریق بینی تنفس کنید.
- با اسفتاده از عضلات شکم خود شروع به تنفس کنید.
- اگر به درستی این کار را انجام دهید ، دستی که روی شکم است بالا می آید اما دستی که روی سینه است نباید تکان بخورد.
- با لب های غنچه شده و به آرامی شروع به بازدم کنید.
- هر چقدر که می توانید ان کار را تکرار کنید. برای بهتر انجام دادن این کار از پزشک خود راهنمایی بخواهید تا او به شما نحوه درست این کار و تعداد تکرار مناسب شما را به شما نشان دهد.
تکنیک سرفه شدید
تکنیک سرفه شدید برای درمان اختلال مزمن تنفسی تجمع مخاط در مجاری تنفسی ، یکی مشکلات بیماران مزمن تنفسی است. سرفه ، پاسخ طبیعی و غریزه ای نسبت به تجمع مخاط است و به همین دلیل این بیماران به طور مداوم سرفه می کنند.تکنینک سرفه شدید به شما کمک می کند تا از تکرار کردن سرفه جلوگیری کنید و مخاط را به طور کامل دفع کنید. نحوه انجام سرفه شدید :
- راحت بنشینید.
- کمی عمیق تر از حالت معمول نفس بکشید .
- با استفاده از عضلات شکمی ، هوارا با سه فشار به بیرون پرت کنید.
- استراحت ، ادامه برای اثر بخشی این تمرینات باید مکررا آن ها را انجام دهید. پس از این که یک بار تمرینی را انجام دادید، به عضلات و ریه خود استراحت دهید و به سراع تمرین بعدی بروید.
تمرینات ورزشی برای درمان اختلال مزمن تنفسی
قدم بعدی در شروع ورزش کردن ، انتخاب ورزشی است که شما به آن علاقه دارید ، زیرا علاقه باعث می شود تا ورزش کردن برای شما لذت بخش شود.داشتن یک شریک ورزشی نیز می تواند ورزش را برای شما لذت بخش کند. بهترین ورزش های برای افراد مبتلا به بیماری های مزمن تنفسی ، ورزش های هوازی ، ورزش هایی که روی تقویت قسمت فوقانی بدن تمرکز دارند و تمرین با وزنه است .. ورزش مفید برای افراد مبتلا به بیماری های مزمن تنفسی:
- راه رفتن
- آهسته دویدن
- طناب زدن
- دوچرخه سواری
- اسکیت سواری
- ایروبیک کم اثر
- شنا کردن
- تمرین با وزنه