در این متن یاد خواهید گرفت همه چیز در مشاهده مستقیم، نوشتن خبر و مصاحبه اساسی ترین درسی که یادد خواهید گرفت دقت است به یاد داشته باشید که در خبر نویسی بر مبنای واقعیت ها دقت قلب روزنامه نگاری است.بعضی اوقات شایعات، دروغ و اغراق بر اطلاعات جامعه حاکم است.که خبرنگاران با خبرنویسی صحیح واقعیت ها و حقایق را برای خوانندگان به ارمغان خواهند آورد، و هدفی بهتر از این برای یک خبرنگار وجود نخواهد داشت.در خبر نویسی مانند تمام گزارش گران دیگر ما این کار ها را انجام می دهیم:
- پژوهش
- •مشاهده مستقیم
- مصاحبه
در شروع نوشتن خبر باید یک سبک خبرنویسی به اسم هرم وارانه را یاد بگیرید چرا که این سبک رایج ترین سبک خبر نویسی می باشد. این یک روش سازمانی برای نوشتن خبر است.سبک هرمی معکوس بدان معنی است که شما حقایق داستان را خلاصه می کنید.-در بند اول ، اساساً مهمترین اطلاعات را در اولویت قرار می دهیم.و به دنبال آن واقعیت های مهم دوم، سپس سوم و چهارم و مواردی از این دست تا پایان داستان می رود. پارگراف اخر کاملا کم اهمیت می باشد.
در آغاز نوشتن اخبا ، خبرنگاران ابتدا به خوانندگان خود فکر می کنند. چه چیزی را برای درک این رویداد یا مسئله باید خواننده ای بداند؟ برای کمک به آنها به درک آنچه اتفاق می افتد نیاز دارم؟و اینکه چگونه ان ها را علاقمند کنیم؟شما هم به دلیل شفافیت تفکر و هم برای درک خوانندگان خود ، از نیاز به استفاده از افعال ساده ، محکم و دقیق گفتاری آگاه خواهید شد. یاد خواهید گرفت که به سبک غیر آکادمیک بنویسید ، با پاراگراف های کوتاه شروع می شود که فقط یک جمله دارند.
خواهید آموخت که در هر جمله، باید واقعیت ها را به خواننده خود بگویید. این به عنوان انتساب یا منبع شناخته شده است و از اهمیت ویژه ای برخوردار است. شما می آموزید که نمی توانید از نقل قول ها استفاده کنید مگر اینکه مطالب نقل شده دقیقاً آنچه مصاحبه شونده گفته باشد.شما می آموزید که وقتی یک نقل قول را به صورت پارافراسی می کنید - آن را به یک نقل قول غیرمستقیم و بدون علامت نقل قول تبدیل کنید - شما نباید معنای آنچه گفته شد را تغییر دهید. اگر مطمئن نیستید، می توانید با فرد مذکور دوبار جهت بررسی تماس بگیرید.
یاد خواهید گرفت که خود را از خبر خارج کنید(یعنی بی طرف باشید). خواننده می خواهد آنچه را که شما در گزارش خود پیدا کرده اید بداند، نه آنچه که شخصاً فکر می کنید. شما می توانید یک واقعه "هرم معکوس" را با یک خلاصه خبری بنویسید. اطلاعات بقیه داستان به ترتیب نزولی خواهند بود.
خواهید فهمید که به محض گزارش اصلی داستان، تعداد زیادی از جزئیات مورد تأیید وجود دارد و این وظیفه شماست که همه حقایق را درست - بزرگ و کوچک دریافت کنید. خواهید آموخت که تمام این کارها را برای خوانندگان خود انجام دهید - حقیقت محور واقعیت ها را به روشی از نوشتن با هدف طراحی شده برای کمک به خوانندگان در درک رویدادها و موضوعات ارائه دهید.
اصول خبر نویسی
در نوشتن خبر باید با عناصر خبر و ارزش های خبری آشنایی کامل داشته باشید عناصر خبر به روزنامه نگاران کمک می کنند تا با دنبال کردن عناصر خبری، گزارشی کال را برای خوانندگان خود ارائه دهند و گزارشگران بدانند در یک رویداد باید به دنبال چه پرسش هایی برای یک خبر باشند عناصر خبر عبارتد از 5 عنصر چه؟کجا؟چه زمانی؟چرا؟ چگونه؟ پاسخ به این عناصر حس دانستن و کنجکاوی مخاطبان در رابطه با رویداد ها را برطرف می کند.
ارزش های خبری پس از عناصر خبری از مهم ترین تاکتیک های گزارشگری می باشند که میزان اهمیت و ارزش خبر ارائه شده را نشان می دهند. به طور مثال اگر خبری در رابطه با رئیس جمهور ایران باشد به طبع برای مردم ارزش خبری بیشتری دارد چرا که رئیس جمهور ایران فردی مشهور است و این نوع خبر دارای ارزش خبری شهرت می باشد.
ارزش های خبری عبارتند از : در برگیری یک خبر، شهرت، شگفتی یا عجیب و غریب بودن، تعداد یا بزرگی، درگیری یا تضاد عوامل یاد شده ارزش های خبری نام دارند. مثلا خبری در رابطه با یارانه ها چون افراد بیشتری را تحت تاثیر قرار می دهد شامل ارزش خبری فراگیری است و یا در مورد ارزش خبری درگیری می توان اشاره کرد که درگیری میان دوتن یا دوکشور ویاچند نفر می باشد تجربه نشان داده است خبرهای اینگونه می توانند بیشتر نظر مخاطبان را جلب کنند.ارزش خبری شگفتی می توان تولد یک نوزاد در هند با رنگ خون سفید را مثال زد اینگونه خبرهای مخاطبان را جذب می کند و یا ارزش خبری بزرگی مثل بلند قدترین زن جهان را می توان مثال زد.
سایر اصول خبر نویسی عبارتند از:
خبر ارائه شده باید دارای جامعیت، صحت و وضوح باشد. این اصل یکی از مهم ترین اصول خبر نویسی در سر تاسر جهان می باشد خبر باید فاقد واژه های گنگ و مبهم و پیچیده باشد بلکه ساده روان و به زبان عموم مردم باشد تا برای همه قابل درک باشد. نویسندگان خبر باید به دستور زبان فارسی و آیین نگارش تسلط داشته باشند، مشاهده غلط املائی و دستوری به هیچ وجه در گزارش خبری پذیرفتنی نیست چرا که ماخطب را از ادامه خواندن متن باز می دارد.
رعایت آراستگی ظاهری به هنگام تهیه ی خبر بر روی منبع اطلاعاتی تاثیر به سزائی دارد که نباید از ان غافل شد و هر چقدر خبر دارای اهمیت بیشتری برای مخاطبان باشد باید ان را جامع تر و مشروح تر نوشت. خبر نادرست اعتماد مخاطبان را از بین می برد و همچنین باعث ایجاد پرسش های جدید و بدون پاسخ برای مخاطبان می شود.
علاوه بر موارد بالا یکی دیگر از قواعد گزارش نویسی مربوط به تیتر نویسی است اگر درست و با مهارت نوشته شود می تواند سایر مخاطبان را نیز بخ گزارش خبری جذب کند، تیتر نویسی یکی از مهم ترین مهارت های گزارشگران است و بسیار مهم چرا که حلقه ی اتصال میان مخاطب و متن گزارش است و اولین و تنهاترین فرصت جذب مخاطب که از ان بعنوان قلاب نیز یاد می شود.
در نوشتن تیتر به موارد زیر دقت نمائید
تیتر باید کوتاه و گزیدهگو باشد، تیتر جوهره اصلی خبر است که ماندگارتین قسمت خبر در ذهن مخاطب خواهد بود، تیتر باید به طور خلاصه قسمت مهم خبر را برای مخاطب ارائه دهد و بتواند مخاطب را برای خواندن ادامه مطلب ترغیب نماید. در تیتیر باد به پاسخ عناصر پنج گانه خبر اشاره شود. تیتر را نباید با قید های زمان و مکان شروع کرد، اولین واژه تیتر باید جذاب ترین واژه باشد، جملهی تیتر می تواند بدون فعل باشد،
لید نویسی در خبر یکی دیگر از مهارت های مهم و کاربردی بخش خبر نویسی می باشد، لید به معنی رهبر و هدایت گر می باشد لید پس از تیتر می آید و معمولا اولین پاراگراف گزارش را شامل می شود که مهم ترین بخش خبر را در ابتدا ذکر می کند در خبر نویسی انواع گوناگون لید نویسی داریم که از جمله مشهورترین آن می توان به لید هرم وارنه اشاره کرد در لید هرم وارنه اطلاعات خبری به ترتیب از پر اهمیت ترین قسمت خبر به کم اهمیت ترین قسمت خبر ارائه می گردد و از سایر لیدهای خبری می توان به لید تاریخی، لید توصیفی، لید پرسشی،لید مستقیم و... اشاره کرد.