آش کشک خاله حتما خوردن دارد؛ مخصوصا اگر با کشک خشک یا مایع خانگی باشد! شاید همیشه در خانواده بزرگ و کلسیم دار لبنیات بیشتر دنبال خوردن ماست، شیر و پنیر بوده ایم و جای کشک در این خانواده بزرگ خالی بوده است.بهتر است بدانید که کشک یکی از محصولات کاملا ایرانی است که از ماست تهیه می شود. این ماده شور و خوشمزه در روش سنتی از ماست بدون چربی یا دوغ باقی مانده پس از کره گیری آماده می شود.
اگر می خواهید لاغر شوید یا پوست و مو و اندام زیباتری داشته باشید، در کنار رژیم شیر از کشک خشک هم استفاده کنید. این گلوله سفید پر ویتامین ارزش یک بار خوردن و امتحان کردن را دارد؛ چه خوردن خالی آن و چه به عنوان چاشنی غذا های ایرانی مثل کشک بادمجان، آش رشته، کله جوش و حتی غذاهای قدیمی و سنتی مثل اشکنه… با ما همراه باشید.
آیا کشک پاستوریزه هم باید جوشانده شود؟
در هنگام مصرف، کشک را به طور مستقیم از بسته بندی وارد ظرف نکنید بلکه ابتدا آن را در ظرفی جدا ریخته و قوام، رنگ، بو و طعم آن را کنترل کنید و پس از اطمینان از عدم وجود لکه های آلودگی از آن استفاده کنید. کشک های پاستوریزه که دارای تاریخ مناسب بوده و از برند های معتبر هستند معمولا احتیاج به جوشاندن ندارند، اما بهتر است برای اطمینان بیشتر آن را به مدت ده دقیقه بجوشانید.
کشک به لحاظ میزان پروتئین و کلسیم موجود در آن بسیار غنی است. ویتامین های حساس به حرارت موجود در شیر از جمله ویتامین های B۱، B۶، C در مراحل تولید کشک به روش صنعتی و سنتی بسیار کاهش می یابد.
ارزش غذایی کشک را میدانید؟
کشک بسیار مغذی و دربردارنده کلسیم، چربی، نمک، پروتئین و نیاسین (ویتامین B3) است. این خوراکی خوش طعم می تواند به تامین انرژی مورد نیاز بدن کمک کند، چرا که هر صد گرم کشک حدود ۱۰۵ تا ۱۲۰ کیلو کالری انرژی تولید می کند. مقدار مواد مغذی موجود در کشک به نحوه فرآوری و همچنین شیر یا ماده اولیه آن بستگی دارد و هر چه کشک بافت متراکم تری داشته باشد، دارای پروتئین بیشتری است. همچنین هر چه کشک دارای درصد رطوبت پایین تری باشد و فراوری كمتری روی آن صورت گرفته باشد، موادمغذی مخصوصا كلسیم بیشتری دارد. به طور معمول در هر صد گرم کشک موارد زیر وجود دارد:
- پروتئین ۱۵ تا ۲۱ گرم
- چربی ۳ تا ۱۱ گرم
- کربوهیدرات ۶۱ تا ۷۷ گرم
- آب و نمک ۶ تا ۱۰ گرم
خواص کشک
شاید بیشتر افراد با چند تا از خواص مشهور کشک خشک آشنایی داشته باشند و احساس کنند که خواص آن در همین حد است. اما این دسته از افراد باید بدانند که فایده کشک خشک بیشتر از آن چیزی است که فکر می کنند. این ماده مغذی، دارای خواص بسیار زیادی است که مصرف مداوم آن می تواند به بهترین شکل سلامتی بدن را در زمینه های مختلفی تضمین کند. از جمله بهترین خواص کشک خشک، می توان موارد زیر را نام برد.
حاوی پروتئین زیاد
پروتئین از آن دسته موادی است که انسان ها برای ادامه زندگی و داشتن بدنی سالم به آن نیاز دارند. کشک خشک هم به دلیل ترکیباتی که دارد؛ حاوی مقدار زیادی پروتئین است. همین امر باعث شده که بیشتر افراد برای تأمین پروتئین کافی بدن خود، از این فراورده لبنی استفاده کنند.
تأثیرگذاری مفید در هضم غذا
سو هاضمه یکی از بیماری های رایج است که معمولاً افراد زیادی به آن مبتلا هستند. بیشتر این افراد برای درمان آن از داروهای شیمیایی استفاده می کنند که آنها هم عوارض خاص خود را دارند. یکی از فواید کشک خشک که محبوبیت آن را در میان افراد بیشتر کرده است؛ کمک به هضم بهتر غذا است. با مصرف کشک خشک به طور مرتب، می توان مشکل سو هاضمه را برطرف کرد.
تأثیر در کاهش وزن و لاغری
کاهش وزن بدن و لاغری، یکی از موضوعات مهم جامعه است که افراد برای رسیدن به وزن دلخواه خود؛ روش های مختلفی را امتحان می کنند. همان طور که گفتیم؛ کشک خشک حاوی کلسیم است. مصرف روزانه این ماده خوشمزه، کمک زیادی به تأمین کلسیم می کند.کلسیم مانع از ترشح هورمون کورتیزول یا همان هورمون استرس می شود. همان طور که می دانید؛ این هورمون تأثیر زیادی روی افزایش وزن دارد. پس با مصرف کشک خشک به صورت روزانه، مقدار کلسیم بدن بالا رفته و مانع از بالارفتن وزن می شود.
بهبود سلامت قلب
قلب مهم ترین عضو بدن است؛ به همین دلیل افراد باید از راه های مختلفی سلامت آن را تأمین کنند. کشک خشک این خاصیت را دارد که سطح کلسترول خون را پایین آورده و تأثیر مثبتی روی سلامت قلب بگذارد. با کاهش سطح کلسترول بد در بدن، شریان ها پاک نگه داشته می شوند و در نتیجه خون بهتر جریان می کند. پس با جای دادن کشک خشک در رژیم غذایی روزانه، قدم مثبتی در تأمین سلامت قلب خود برمی دارید.
جلوگیری از پوکی استخوان
بیشتر افراد به این مسئله آگاه هستند که فراورده های لبنی مخصوصاً کشک خشک، بهترین منبع برای تأمین کلسیم موردنیاز بدن است. به همین دلیل افرادی که دچار کمبود کلسیم هستند.برای جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان، باید کشک خشک را در برنامه غذایی خود بگنجانند. افزایش میزان کلسیم بدن، علاوه بر تقویت استخوان ها، برای تقویت دندان ها و جلوگیری از پوسیدگی آنها بسیار مفید و مؤثر است.
بالابردن قدرت سیستم ایمنی بدن
همه ما به خوبی می دانیم که برای جلوگیری از مبتلا شدن به بیماری های مختلف، باید قدرت سیستم ایمنی بدن بالا باشد. اهمیت بالای این مسئله دلیل بسیار خوبی است که افراد به دنبال بهترین مواد غذایی باشند تا این امنیت را بالاتر ببرند. کشک خشک به دلیل ارزش غذایی بسیار مناسبی که دارد؛ به بهترین شکل ممکن قدرت سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.کشک خشک دارای میکروارگانیسم های زنده است. این میکروارگانیسم ها برای سلامت بدن بسیار ضروری هستند. وجود آنها باعث بالارفتن قدرت سیستم ایمنی بدن شده و در نتیجه تأثیر عوامل بیماری زا کمتر می شود.
جلوگیری از بروز عفونت ها
باکتری های بیماری زا باعث ایجاد عفونت های مختلف در دهان می شوند. به همین دلیل افراد باید با استفاده از مود دارویی یا مواد غذایی مفید، مانع از ایجاد این باکتری ها شده و یا آنها را از بین ببرند. کشک خشک یکی از بهترین و مؤثرترین ماده غذایی است که توانایی ازبین بردن این باکتری های بیماری زا را دارد.در فرمولاسیون این ماده غذایی مفید؛ باکتری های مفیدی وجود دارد که مصرف آن در طول روز باعث می شود که باکتری های بیماری زا را از بین برده و مانع از ایجاد هرگونه عفونتی شوند.
بهترین جایگزین برای شیر
شیر هم از آن دسته فراورده های لبنی مفید است که همواره در برنامه غذایی افراد وجود دارد. اما بسیاری از افراد به دلیل مختلفی نمی توانند شیر مصرف کنند. یکی از این دلایل لاکتوز موجود در داخل آن است. به همین علت، باید به دنبال جایگزین بسیار مناسبی برای آن باشند تا دقیقاً همان ارزش غذایی را به آنها بدهد.کشک خشک به دلیل ارزش غذایی زیادی که دارد؛ دقیقاً همان فواید موجود در شیر را به افراد مصرف کننده می دهد. پس می توان گفت که کشک خشک بهترین جایگزین برای شیر است.
افزایش اشتها
یکی دیگر از مشکلات عمده که مردم جامعه با آن درگیر هستند؛ کمبود اشتها است. این مشکل با مصرف روزانه کشک خشک به خوبی رفع خواهد شد.این فراورده لبنی، دارای طعمی ترش و شور است که مصرف آن باعث تحریک جوانه های چشایی شده و در نهایت اشتهای افراد باز می شود. به همین دلیل افرادی که دچار کم اشتهایی هستند؛ کشک خشک را در رژیم غذایی خود جای دهند.
بهبود سلامت مغز
استرس و اضطراب از جمله عوامل خطرناکی هستند که باعث ایجاد بیماری های مختلف شده و بدن را در معرض خطر قرار می دهد. پس باید با روش های مختلفی این عوامل را کاهش داد.همان طور که گفتیم؛ کشک خشک حاوی مقدار زیادی کلسیم است که این امر مانع از ترشح هورمون کورتیزول یا همان هورمون استرس می شود.طبیعتاً با کاهش ترشح این هورمون، استرس وارد شده به بدن کمتر می شود و عملکرد مغز بهبود پیدا می کند. این خاصیت کشک خشک، آن را به یک داروی خوب و تأثیرگذار برای مغز تبدیل کرده است.
جلوگیری از عفونت واژن
یکی از خاصیت های کشک که حسابی افراد را تحت تأثیر قرار داده؛ این است که از عفونت واژن جلوگیری می کند. کشک خشک به دلیل خواصی که دارد؛ از رشد عفونت های مخمری واژینال نقش مهمی ایفا می کند.همچنین وجود باکتری های لاکتوباسیلوس موجود در کشک، رشد عفونت در بدن را کنترل کرده و با تولید پروکسید هیدروژن، عفونت های مخمرهای واژن را از بین می برد. پس خانم هایی که دچار عفونت در ناحیه واژن هستند؛ می توانند با مصرف مداوم کشک خشک آن را برطرف کنند.
تأثیر مثبت در سلامتی پوست و زیبایی
امروزه بیشتر افراد اهمیت بسیار زیادی به سلامت پوست و زیبایی خود می دهند. پس برای رسیدن به اهداف موردنظر خود و داشتن پوستی زیبا و شاداب، روش های مختلفی را به کار می گیرند.مصرف کشک خشک از آن دسته روش های کاربردی است که افراد به کمک آن زیبایی خاصی به پوست خود بخشیده و به سلامت آن کمک می کنند.از جمله تأثیراتی که مصرف کشک خشک روی پوست می گذارد؛ می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- درمان عفونت پوستی: با خیس کردن دستمال در کشک، می توانید عفونت های روی پوست را به خوبی از بین ببرید. چون این ماده غذایی، دارای خاصیت ضدعفونی کننده است.
- درمان آفتاب سوختگی: آفتاب سوختگی یکی دیگر از عوامل مخرب پوست است که با ایجاد لکه پوست را زشت می کند. اما با محلول کشک و آبلیمو می توان به راحتی این لکه را از بین برد. البته می توانید از خود کشک هم به صورت مستقیم استفاده کنید. همچنین ترکیب آن با عرق بابونه بسیار مفید است.
- جوان سازی پوست: جوان سازی پوست از دیگر تأثیرات کشک است که افراد می توانند با درست کردن ماسک، این کار را انجام دهند.
کاهش فشارخون
افزایش فشارخون از جمله بیماری های بسیار خطرناکی است که افراد را با خطرات زیادی مواجه می کند. پس باید دراسرع وقت برای پایین آوردن مقدار فشارخون، باید اقدامی اساسی صورت بگیرد. همه ما به خوبی می دانیم که با داروهای شیمیایی می توان فشارخون را پایین آورد؛ اما این کار عوارضی را به همراه دارد.با داشتن یک رژیم غذایی مناسب، می توان علاوه بر پایین آوردن فشارخون، تأثیرات مثبت دیگری هم روی سلامتی بدن گذاشت. تحقیقات نشان داده که مصرف کشک خشک بدون چربی تا حد زیادی مانع از ابتلای افراد به فشارخون بالا می شود.
مضرات کشک
این ماده لبنی به طور کلی، طبع سردی دارد و بهتر است در کنار غذا ها و چاشنی های گرم استفاده شود.
- زیاده روی در مصرف کشک مضراتی هم دارد؛ یکی از عوارض و مضرات کشک سفت شدن روده است.
- مصرف این ماده در کنار سایر غذا های سرد مثل بادمجان ممکن است حساسیت پوستی ایجاد کند.
- خوردن کشک زیاد PH خون را کاهش می دهد و تأثیر منفی روی بدن دارد؛ پس اگر فشار خون دارید؛ در مصرف این ماده بیشتر دقت کنید.