میخک ادویه ایست سرشار از آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و مواد معدنی. از جمله خواص میخک در طب سنتی چینی و طب ایرانی، برای تقویت سیستم ایمنی، کاهش التهاب و کمک به هضم غذا است. میخک از یک درخت همیشه سبز (Syzygium aromaticum) بومی اندونزی تهیه می شود. اگر چه در حال حاضر، در سایر نقاط جهان از جمله ایران نیز رشد می کند. این ادویه در غذاهای خوش طعم، دسرها و نوشیدنی ها استفاده می شود. همچنین به دهانشویه ها، کرم ها، ژل ها و روغن ها اضافه می شود. این مقاله، تحقیقاتی را درباره فواید میخک و روغن میخک برای مصارف مختلف پزشکی بررسی می کند.
میخک از جوانه های گل درخت میخک است، گیاهی همیشه سبز که با نام Syzygium aromaticum نیز شناخته می شود. این ادویه همه کاره که به دو صورت کامل و آسیاب شده یافت می شود، می تواند برای چاشنی کباب قابلمه ای، اضافه کردن طعم به نوشیدنی های داغ و ایجاد گرمای تند به کوکی ها و کیک ها استفاده شود. ممکن است میخک را به عنوان یکی از مواد اصلی در پخت نان زنجبیلی یا یک ادویه اصلی در غذاهای هندی بشناسید. با اینکه میخک بیشتر به عنوان یک ادویه مورد استفاده در پخت و پز شناخته می شود، اما قرن هاست که برای پیشگیری یا درمان بیماری های مختلف نیز استفاده می شود. میخک دارای برخی خواص ضدالتهابی است و برای کمک به دندان درد، تجمع پلاک روی دندان، خماری، سوء هاضمه و موارد دیگر استفاده می شود.
خواص میخک برای مردان
از اختلالات شایع که در مردان وجود دارد می توان به اختلال در نعوظ و کمبود میل جنسی اشاره کرد. یکی از فواید میخک، کمک به افزایش میل جنسی و افزایش نعوظ می باشد. در اصل نعوظ و عدم میل جنسی به علت اختلال در هورمون مردانه یا تستسترون است، گل میخک تاثیر فوق العاده ای در تنظیم سطح این هورمون مردانه دارد. از دیگر خواص میخک برای مردان می توان به تاثیر میخک در تقویت اسپرم ها اشاره کرد.
خواص میخک برای زنان
از خواص میخک برای زنان می توان به فواید میخک برای رحم اشاره کرد. میخک سبب تقویت رحم شده و سبب بهبود عملکرد تخمدان ها برای باروری تخمک می شود. یکی از رایج ترین علل ناباروری بهم خوردن مزاج رحم و به عبارتی سرد شدن مزاج رحم است. میخک در طب سنتی دارای مزاج گرم است و مصرف آن می تواند مزاج رحم را به تعادل برساند.
خواص میخک برای مو و پوست
میخک دارای خواص فوق العاده ای است که یکی از این خواص، خواص میخک برای مو است. چند مورد از فواید میخک برای مو عبارت است از:
- درمان ریزش مو: با مالیدن روغن میخک به پوست سر باعث بهبود گردش خون شده و رشد موها تقویت شود.
- طراوت و شادابی بخشیدن به موها: استفاده از چای میخک برای مو بعد از رنگ کردن موها کمک به طراوت مو می کند. برای این کار از چای میخک سرد شده به عنوان شامپو استفاده کنید.
- نرم کننده مو: ترکیب میخک و روغن زیتون تاثیر فوق العاده ای بر نرم کردن موها دارد.
- افزایش حجم مو: مصرف گلبرگ میخک و یا روغن میخک می تواند باعث افزایش حجم موها شود.
از دیگر خواص میخک می توان به خواص میخک برای پوست اشاره کرد
- درخشندگی پوست: میخک خواص ضد باکتریایی دارد در نتیجه ماسک های گیاهی گل میخک می تواند با از بین بردن جوش ها، زخم و عفونت باعث درخشندگی و زیبایی پوست شود.
- بهبود زخم: استفاده مرتب و روزانه از روغن میخک می تواند به بهبود زخم های پوستی کمک کند.
- سلامت پوست : گیاه میخک خواص آنتی اکسیدانی قوی دارد که برای سلامت پوست و بدن مفید است. همچنین روغن گل میخک غنی از مواد معدنی مانند پتاسیم، سدیم، آهن، فسفر و ویتامین های Aو C است.
- درمان آکنه: از دیگر خواص میخک برای پوست خاصیت ضد باکتریایی میخک است که برای درمان آکنه بسیار مفید است، برای این امر کافی است روغن نیخک را به صورت موضعی استعمال کنید. روغن میخک برای درمان جوش های سرسیاه، جوش های سرسفید، زخم و پوسته شدن که از علائم آکنه است نیز مفید است.
- جوان سازی پوست: آنتی اکسیدان موجود در میخک به جوان سازی پوست کمک می کند. میخک رادیکال های آزادی را که موجب آسیب به پوست و ایجاد چین و چروک زودرس می شود را خنثی کرده و به جوان سازی پوست کمک می کند.
خواص میخک برای سرما خوردگی
میخک حاوی موادی مانند ائوژنول و گلیک اسید است که این ترکیبات خاصیت ضدالتهاب و ضدباکتریایی دارند. میخک نه تنها باعث تسکین گلودرد می شود بلکه درد حاصل از سرفه مداوم را هم تسکین می دهد. میخک خلط آور طبیعی است و مجرای تنفسی را پاک می کند. خواص آنتی اکسیدانی و ضد ویروسی میخک سبب تقویت سیستم ایمنی شده و به پاکسازی سموم و عفونت از بدن کمک می کند. همچنین میخک خارش گلو ناشی از سرفه خشک را هم تسکین می دهد.دمنوش میخک می تواند علائم سرماخوردگی مثل آبریزش بینی و سرفه را تا حد زیادی کاهش دهد.یک میان وعده رژیمی و سالم میزان کالری کمی دارد. در غفاری دایت با انواع عصرانه کم کالری میان وعده رژیمی بدنسازی برای کاهش وزن و عضله سازی آشنا شوید تا یک عصرانه رژیمی میل کنید.
خواص گل میخک
میخک یعنی خشک شده غنچه درخت میخک که از دو هزار سال پیش از خشک شده گل میخک به عنوان ادویه استفاده می شد. در طب قدیم ایران طبع میخک را گرم و خشک می دانستند که به بیان برخی از خواص گل میخک می پردازیم:
- رفع دندان درد و گوش درد
- با استفاده از دم کرده میخک می توان باعث تقویت مغز و حافظه شد.
- گل میخک در جلوگیری و حتی درمان سرطان موثر است.
- سردرد و ضعف اعصاب را درمان می کند.
- مفید برای رفع تنگی نفس
- میخک تقویت کننده کبد، کلیه و معده است.
- میخک اشتهاآور است و تب بر است.
- میخک برای گردش خون و قلب مفید است.
به صورت کلی خواص میخک چیست؟
از میخک به غیر از استفاده به عنوان دارو، می توانید برای طعم دار کردن غذاها و نوشیدنی های مختلف مثل خورش، کباب و چای ها استفاده کنید. این ادویه ی خوش عطر و طعم برای عارضه های مختلف در زنان و مردان راه حل هایی دارد که شاید تا به حال نشنیده باشید.
- ضد عفونی کننده ی دستگاه گوارش
- کنترل سطح قند خون
- افزایش تولید انسولین
- رهایی از اعتیاد
- کمک به ترک سیگار
- سلامت کبد
- از بین بردن علائم سیروز کبدی و بیماری کبد چرب، بهبود کلی عملکرد کبد
- افزایش سلامت دستگاه تنفسی
- درمان برونشیت و آسم
- جلوگیری از چاقی
- پیشگیری از سرطان
- سلامت دهان و دندان
- مبارزه با التهاب لثه و پلاک
- افزایش دمای بدن و کاهش استرس و اضطراب
زیان های میخک
- مصرف بیش از حد : میخک خواص بسیار دارد ولی اگر به صورت افراطی مصرف شود می تواند باعث آسیب هایی به بدن شود. توصیه می شود که از مصرف خوراکی میخک خودداری نمایید زیرا باعث می شود که غشای مخاطی دهان و لثه آسیب ببیند.
- پر کردن سیگار با میخک: در برخی کشورهای آسیایی از میخک برای پر کردن کاغذ سیگار استفاده می شود و این نوع خاص از سیگار به دلیل عطر خوبش، طرفداران بسیاری را جذب کرده است که احساس می کنند سیگار میخک ضرری برای بدن ندارد. جالب است بدانید که میزان زیان این سیگار چندین برابر با سیگارهای معمولی است.