هنگامی که برای اولین بار از بریس بر روی دندان ها استفاده می شود، بیمار ممکن است احساس کند انتخاب های بسیار محدود در ارتباط با خوردن غذا با بریس برای وی وجود دارد. روزی که بریس در دهان بیمار قرار می گیرد، درباره اهمیت اجتناب از خوردن غذاهای خاص که می تواند باعث وارد شدن آسیب یا شکستن بریس شود، به بیمار تذکر داده می شود. در واقع تغذیه در ارتودنسی از موارد بسیار مهم و قابل توجهه است. این غذاها شامل مواد غذایی سخت، چسبنده، ترد و زبر است.
علاوه بر این با بیمار درباره نیاز به تغییر عادت های غذایی صحبت می شود، زیرا براکت ها نمی تواند در برابر فشار ناشی از جویدن غذاهای نا مناسب مقاومت نمایند. با جویدن غذا در هنگام استفاده از بریس، براکت ها ممکن است به سادگی از محل خود بر روی دندان ها جدا شده و شکسته شوند. در صورتی که این شرایط بطور مداوم اتفاق افتد، احتمالاً لازم است بیمار به مدت طولانی تر از زمان اولیه پیش بینی شده از بریس استفاده کند و این شرایط به معنی اینست که بیمار می بایست مدت طولانی تر برای ایجاد طرح لبخند جدید، صاف و زیبای خود صبر نماید.
مواد غذایی که برای خوردن آنها مجبور هستید از دندان های جلویی استفاده کنید : نیازی نیست استفاده از این نوع مواد غذایی را به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنید، فقط توصیه ای که می شود خورد خورد کردن این مواد و سپس خوردن آن است زیرا در این صورت دندان های جلویی درگیر نخواهند بود. سیب، هویج، کرفس و مواد غذایی استخوان دارد، از جمله این مواد هستند. توصیه ی دیگری که می شود استفاده از میوه هایی است که نرم تر هستند.
مواد غذایی سفت: بعضی از مواد غذایی به اندازه ای سفت هستند که می توانند به راحتی به براکت ها آسیب بزنند. ازجمله یخ، پف فیل ، نان های سفت، آب نبات های چسبناک و سفت و آجیل. گاز زدن این مواد می تواند موجب شکسته شدن وایر ها و براکت های ارتودنسی شود. چوسوفیل به راحتی در زیر براکت ها می ماند که بعدا لثه های شما را اذیت می کند. آبنبات ها و برخی از آدامس ها اصلا برای حفاظت از براکت ها توصیه نمی شود. علاوه بر اینکه حاوی قند بالا هستند، چسبناک بوده و می توانند موجب در آمدن براکت ها شوند. در صورتی که این مشکل بروز کند باید برای ترمیم دوباره به متخصص مراجعه کنید. پس بهتر از قبل ازبروز مشکل، حواستان را بیشتر جمع کنید.
در طول چند روز ابتدایی ارتودنسی چه غذاهایی باید بخورید
در طول چند روز ابتدایی ارتودنسی، به دلیل اینکه دندان های شما حساس هستند و هنوز به طور کامل با ابزار ارتودنسی موجود در دهان شما منطبق نشده اند، و از طرفی اتصالات ارتودنسی شما به طور کامل شکل نگرفته اند، تنها غذایی که شما می توانید مصرف کنید، غذاهای نرم می باشد. مصرف غذاهای نرم و در عین حال سرشار از ویتامین به سلامت دندان ها کمک زیادی می کند.
ترک کردن عادت های غذایی قبلی و نخوردن غذاهایی که قبلا دوست داشتید، ممکن است کار بسیار دشواری برای شما باشد، اما در نهایت و پس از اتمام دوره درمانی با ارتودنسی، شما صاحب دندان هایی ایده آل خواهید بود.در ادامه غذاها و خوراکی هایی که نباید خورد را به 3 دسته کلی تقسیم می کنیم:
1.غذاها و مواد خوراکی جویدنی:
غذاهای جویدنی مثل پاپ کرن و ذرت، دشمنان اصلی ارتودنسی شما هستند. این مواد غذایی به سیم ها و براکت های دندانی شما می چسبند و باعث کشیده شدن و جابه جایی آنها می شوند. آخرین چیزی که شما می خواهید، جا به جایی ابزار ارتودنسی شماست، زیرا این کار باعث می شود تا دندان های شما به طور مناسب اصلاح نشوند.
2.غذاهای سفت و محکم:
بسیاری از مواد غذاهای مغذی و مورد نیاز بدن، در این دسته قرار دارند. اکثر میوه ها و سبزیجات مثل سیب و هویج دارای حالتی سفت و محکم هستند و می توانند هنگام خورده شدن، به ارتودنسی شما آسیب وارد نمایند.
این موضوع، به این معنی نیست که شما نباید هیچ گونه غذایی بخورید، بلکه باید از برخی از غذاها برای مدت کوتاهی دوری کنید و یا اینکه به گونه ای بخورید که مجبور نباشید نیروی زیادی برای گاز زدن و جویدن آن به دندان های خود وارد نمایید.
بهتر است به هنگام استفاده از براکت ارتودنسی، از غذاهای آب پز شده و یا ریز ریز شده استفاده نمایید تا ریسک شکستن و جا به جایی لوازم ارتودنسی خود را به حداقل برسانید. برای مثال خوراکی هایی مثل سیب و هویج را در مخلوط کن بریزید و بعد از خورد شدن کامل آنها را میل کنید.
3.غذاهای چسبناک:
یکی از بزرگترین کابوس های متخصص ارتودنسی، چسبیدن غذاهای چسبناک به دستگاه ارتودنسی شما است. غذاهای چسبناک ممکن است به هر جایی از ارتودنسی شما بچسبند و با شستن و تمیز کردن معمولی هم کنده نمی شوند پس علاوه بر اینکه ممکن است سلامت و بهداشت دندان های شما را به خطر بیاندازند، با آسیب و جا به جایی ارتودنسی شما، طول روند درمانی شما را طولانی تر می کنند. بنابراین از خوردن شکلات، آبنبات، تافی و پاستیل … خودداری کنید.
جایگزین مناسب برای غذاهایی که نمی توانیم در طول ارتودنسی بخوریم. هنوز غذاهای خوشمزه ای هستند که شما می توانید از آنها در طول ارتودنسی برای تامین نیازهای غذایی خود استفاده کنید.
لبنیات: مواد غذایی مانند پنیر، ماست، بستنی و شیر، از جمله مواد مغذی و خوشمزه ای هستند که بسیار نرم بوده و هیچ گونه آسیبی به ارتودنسی شما وارد نمی کنند.
گوشت و مرغ: مواد غذایی گوشتی مانند گوشت مرغ، از جمله غذاهایی هستند که ضمن داشتن پروتئین و مواد مغذی بالا، با ارتودنسی شما نیز سازگار هستند. این گونه غذاها نیاز به جویدن زیاد ندارند و در صورت گیر کردن در دندان ها به راحتی با نخ دندان برداشته می شوند.
سایر غذاهای نرم و آبکی: غذاهایی مانند سوپ و آش و میوه های نرم، گزینه های بسیار مناسبی برای شما هستند. در کل اگر غذا سفت، چسبناک و جویدنی نباشد، می تواند گزینه مناسبی برای ارتودنسی باشد.