این بیماری در طب سنتی تعریف ساده ای دارد و به همین دلیل درمان هم دارد و حتی می توان گفت درمان ام اس بسیارساده است.ام اس سردی بروز کرده در مغز و اعصاب است و باید با گرمی آن را درمان کرد،البته این تعریف ساده به معنی این نیست که طول درمان ام اس مثل یک سرما خوردگی است ولی در طول ۴ تا ۶ ماه درمان با این روش های ساده پیشرفت های چشمگیری در بیماران مشاهده می شود.
ام اس چیست؟
ام اس یک بیماری خودایمنی است که عمدتا جوانان را درگیر می کند. دلایل بروز این بیماری هنوز بطور دقیق شناخته نشده است، اما عوامل ژنتیکی و محیطی به عنوان فاکتورهای اصلی شروع و پیشرفت این بیماری عنوان می شوند. طی این بیماری سیستم ایمنی بدن خود فرد به سلول های عصبی مرکزی آن حمله کرده و پوشش میلین اطراف رشته های عصبی را تخریب می کنند. در نتیجه این آسیب به سیستم عصبی مرکزی باعث بروز عوارضی مانند کاهش بینایی، ضعف، اختلال حافظه، مشکلات حفظ تعادل، بی حسی و مورمور شدن می شود.
درمان ام اس
در حال حاضر درمان قطعی برای ام اس وجود ندارد. درمان های رایج فعلی تلاش می کنند تا سرعت بهبود بعد از حمله را افزایش دهند، پیشرفت بیماری را کند و عوارض جانبی ناشی از بیماری را کنترل کنند. برای افزایش سرعت ریکاوری بعد از حمله داروهای خوراکی کورتیکوستروئیدی یا تعویض پلاسما تجویز می شود. برای کاهش سرعت پیشرفت بیماری داروهای تزریقی مانند اینترفرون بتا، گلاتیرامر استات، Ocrelizumab، Natalizumab و Alemtuzumab و داروهای خوراکی مانند فینگولیمود، دیمتیل فومارات، داروکزیمل فومارات، تریفلونوماید، سیپونیمود و کلادریبین تجویز می شود. همچنین برای کنترل عوارض جانبی ام اس فیزیوتراپی، داروهای ریلکس کننده عضلات، داروهای ضد خستگی، ضد درد، ضد افسردگی، تقویت کننده سرعت راه رفتن و تقویت کننده توان جنسی، برطرف کننده بی خوابی و برطرف کننده مشکلات روده و مثانه تجویز می شود
اگرچه این دارو ها تا حد زیادی می توانند به بیماران ام اس کمک کننده اما مصرف آنها همراه با عوارض جانبی است. از این رو در سالیان اخیر تمایل به استفاده از طب سنتی و گیاهان دارویی برای کنترل این بیماری بیشتر شده است.
درمان ام اس در طب سنتی
گیاهان دارویی افق جدیدی را در بهبود اختلالات عصبی مانند بیماری پارکینسون، AD و ام اس ایجاد کرده اند. بررسی مروری مقالات علمی جدید طب سنتی نشان می دهد که مصرف گیاهان دارویی می تواند از طریق مکانیسم های مختلف در درمان بیماری ام اس مفید باشند، از جمله کاهش سرعت تخریب بافت میلین، تقویت ملین سازی مجدد و تعدیل پاسخ های التهابی در سیستم عصبی مرکزی. که از این بین، اثر گیاهان دارویی در تسکین التهابات، اصلی ترین نقش را در کنترل شدت بیماری ایفا می کند. البته اکثر این مطالعات بر روی مدل های حیوانی انجام شده و در این مورد همچنان انجام مطالعات کارآزمایی بالینی ضروری است. علاوه بر آن مصرف گیاهان دارویی رایج در طب سنتی می تواند در بیماران مبتلا به ام اس برای بهبود کیفیت خواب، ریلکس کردن، رفع افسردگی، رفع گرفتگی عضلات و تعدیل عملکرد مثانه و روده نیز مفید باشند.
درمان ام اس با طب گیاهی
- انجیر:شبی هفت عدد انجیر خیس خورده دریک لیوان آب که آب انجیر هم خورده شود.
- زیتون:هفت عدد زیتون صبح ناشتا و هفت عدد زیتون شب دو ساعت بعد از شام (زیتون شور غیر کارخانه ای)
- چرب کردن:مواضعی که دچار ضعف حسی و حرکتی شده اند با روغن زیتون بودار
عطر گل محمدی:پرهیز از بوهای سرد و بوهای صنعتی به همراه داشتن عطر گل محمدی و استشمام مداوم آن بسیار سودمند است.
- استفاده از ملین ها و هضم کننده ها:برای سالم نگه داشتن دستگاه گوارش
هفته ای یک قاشق مربا خوری زعفران می تواند به درمان MS کمک زیادی کند
- دانشمندان موفق به کشف ماده ای در زعفران شده اند که در درمان بیماریها، بویژه درمان ام اس و تصلب شرایین موثر است.
- ماده درمانگر زعفران که کروسین نام دارد در حفاظت از سلولهای مغزی نقش دارد و مانع آسیب به سلولهای مغزی می شود که چربی تولید می کنند.
- چربی تولیدی در سلولهای مغز، همانند عایق و روکش در اطراف اعصاب مغز عمل می کند.
- در بیماری ام اس، به دلیل تورم سلولهای مغزی این عایق محافظتی از بین می رود.
- بر اساس یافته های محققان، مصرف زعفران که حاوی کروسین است، می تواند تورم و فشار سلولی را که منجر به از بین رفتن عایق و تصلب شرائین در مغز می شود را تا حد زیادی در بیماران مبتلا به ام اس را کاهش دهد.
- نتایج این پژوهش در نشریه ایمونولوژی امریکا به چاپ رسید، که امیدهای تازه ای را در جهت تولید داروهای جدید برای درمان بیماری ام اس به همراه داشته است.
سلامتی بیماران مبتلا به “ام اس” با گیاه جینسینگ
جینسینگ : این گیاه دارای گلوکوزیدهای استروئیدی به نام پاناکیلون، یک ساپونین به نام پاناکسوزید یا پاناکسین، مواد صابونی، یک اسانس روغنی فرار به نام پاناسین و یک هورمون و ویتامین B و ویتامین D، ترکیبات استیلنی، استرول ها و سرانجام یک گلوکوزید به نام جینسینگ می باشد. علاوه بر این جینسنگ سرشار از ویتامین های A ، B6 و فلز روی است. که این گیاه در درمان و کاهش بیماری ام اس کمک شایانی میکند.
روزی یک مشت گیاه خرفه برای درمان ام اس
- یکی دیگر از این درمان ها “گیاه خرفه” است.
- این گیاه به دلیل داشتن منیزیم به تنهایی بیماری MS را درمان می کند.
- چون مقدار منیزیم آن بسیار بالا است که ۳۷۵ میلی گرم منیزیم دارد،
- این کمپلکس های ایمنی دستگاه ایمنی بدن را تحریک کرده تا به بدن حمله کند که منجر به آسیب رساندن به بافت ها می شود.
یک مشت در روز گیاه گزنه برای درمان ام اس
- خوردن گیاه خشک گزنه میتواند در درمان ام اس بسیار موثر باشد،
- و هروز یک قاشق چایخوری در اب میوه بریزید و میل کنید.
بیماری ام اس با کندر قابل درمان است
براساس آخرین تحقیقات انجام شده برروی گیاه کندر مشخص شد که روزی ۵ عدد از این گیاه قابلیت درمان بیماری ناعلاج ام اس را دارد. هم اکنون در آلمان از این دارو برای درمان بیماری ام اس و همچنین درمان سرطان مغز و جلوگیری از خونریزی روده استفاده می کنند، با توجه به اینکه عوارض التهابی در سلول های مغز علت اصلی بیماری ام اس شناخته شد به گونه ای که باعث خونریزی و التهاب در مغز بیماران میشود، به همین دلیل از گیاه کندر برای مهار پروستو گرانیت ها لونکوترین التهابات مغز استفاده شود که به درمان بیماری ام اس کمک زیادی میکند، همانطور که میدانیم هم اکنون بیماران ام اس با داروهای اینترفرون درمان می شوند که به خاطر هزینه های سنگین آن با مشکلاتی مواجه شده اند. بنابراین میتوانیم از گیاه کندر در قالب کپسول برای این بیماران استفاده کنیم.
درمان کننده خوب ام اس آناناس است
- این میوه به خاطر داشتن آنزیم های پانکرناتین ملامین، مولکول های پروتئین را شکسته و علاوه برخاصیت ضدالتهابی، به کاهش میزان کمپلکس های ایمنی در گردش خون کمک می کند.
- بالا بودن میزان کمپلکس ها در گردش خون در بیماریهای خودایمنی چون MS دیده میشود.
- آنزیم های موجود در آناناس مانع حملات ناشی از بالا بودن کمپلکس ها می شود.
استفاده روزانه مبتلایان به ام اس از گیاه شاهدانه
- موجب کاهش لرزش های ناشی از این بیماری می شود،
- و اثرات درمانی نسبتا مفیدی دارد به بیماران توصیه میکنم؛
- یک قاشق چایخوری از این گیاه را بو نداده با آب مخلوط کرده و مصرف کنند.
- شاهدانه میتواند در کاهش لرزش های ناشی از این بیماری بسیار موثر باشد .
گیاهان دارویی رایج در طب سنتی که برای درمان ام اس بکار برده می شوند عبارتند از:
- گیاه کهن دار یا گینگو (Ginkgo biloba L.):این گیاه بومی کره و چین است که امروزه در سایر نقاط دنیا نیز یافت می شود. از عصاره برگ این گیاه در طب سنتی برای بهبود عملکردهای ذهنی و حافظه استفاده شده است. در مطالعات جدید طب سنتی مشاهده شده که عصاره این گیاه به علت خواص ضد التهابی و مهار فاکتور فعال کننده پلاکت، در کنترل ام اس مفید است.
- زنجبیل :این گیاه بومی هند است که امروزه در اکثر مناطق آسیا، آمریکای لاتین و مناطق گرمسیر آفریقا پرورش داده می شود و کاربرد فراوان در طب سنتی دارد. در مطالعات اخیر اثرات مختلف ضد سرطان، آنتی اکسیدانت و ضد التهابی برای ریشه این گیاه گزارش شده است. ادعا می شود اثرات ضد التهابی آن می تواند در تعدیل عوارض ام اس مفید باشد.
- زردچوبه: این گیاه نیز بومی جنوب و جنوب شرقی آسیا است. این گیاه نیز غنی از ماده ایی بنام کورکومین است که بر اساس مطالعات متعدد اثرات بیولوژیک مختلفی مانند ضد التهابی، ضد تومور و آنتی اکسیدانتی دارد..
- گل راعی:مصرف این گیاه هم قدمت طولانی در اروپا و آسیا دارد. این گیاه نیز به علت اثرات درمانی برای کاهش اضطراب، افسردگی و مشکلات روحی در طب سنتی شناخته شده است. این گیاه نیز در حال حاضر بدلیل اثرات ضد سرطان، آنتی اکسیدانت و ضد التهابی برای درمان ام اس مورد توجه است.
- سنبل الطیب:این گیاه بومی اروپا، آمریکای شمالی و بخش هایی از آسیاست. در یونان باستان از این گیاه در درمان صرع و عفونت مجاری ادرار و رفع مشکلات خواب استفاده شده است. اختلال خواب یکی از دلایل اصلی خستگی در بیماران مبتلا به ام اس است. در مطالعات متعدد مشاهده شده که استفاده از سنبل الطیب می تواند اختلالات ملایم و خفیف خواب را رفع کند.
علاوه بر گیاهان ذکر شده، گیاهان دارویی دیگری نیز در مطالعات برای درمان عوارض ام اس مفید گزارش شده اند که به اجمال می توان به عصاره قره قاط یا کرنبری (Vaccinium macrocarpon)، سیاه دانه، کاوا (Piper methysticum)، زعفران، جین سینگ، صمغ گیاه کندر (Boswellia papyrifera)، انگور، کاملیا سیننسیس، گل مغربی (Oenothera biennis L.) و گیاه شاهدانه (Cannabis sativa L.) اشاره کرد.
غذاهای مضر در این بیماری
- پرهیز از تخم مرغ ها
- محصولات لبنی
- بستنی
- ترشی
- تمر هندی
- ماهی
- فلفل
- دارچین
- زنجفیل
- زیره
- سرکه
- چای
- قهوه
- سوسیس
- کالباس
- نسکافه
- کاکائو
- بادمجان
- فست فود
- برنج سفید
- مواد غذایی کنسرو شده
- گوشت گاو و شتر
- غذاهای سرخ کرده
- از غذاهای مزاج سرد استفاده نشود.
غذاهای مفید در این بیماری
- مصرف آلو خشک، آب زرشک، تمشک، انجیر، زیتون، بادام، کنجد، گردو، پسته، فندق، انگور، کشمش آفتابی، به،
- غذاهای آب پز و دیگر گیاهان دارای منیزیم چون دانه خشخاش، لوبیا چشم بلبلی، اسفناج، عسل، سبزی های تازه، نخود، چغندر، حبوبات و آجیل خام.
- این مواد غذایی میتواند در درمان این بیماری موثر باشند،
- و برای تقویت مفاصل خوردن هفته ای ۳ بار پاچه گوسفند توصیه میشود.