جوش ها صرف نظر از محلی که ایجاد می شوند، عارضه ای آزار دهنده محسوب می شوند زیرا علاوه بر ظاهر ناخوشایند، سوزش و خارشی بعضا غیر قابل تحمل دارند.جوش روی پوست سرعلل متفاوتی دارد که در برخی موارد حتی ممکن است باعث آسیب به ریشه مو و ریزش موها بشود.به طور کلی می توان علل ایجاد جوش سر را به عوامل زیر تقسیم کرد؛
1- آکنه: در این حالت جوش های چرکی کف سر به علت تغییرات بلوغ و از نوع جوش های غرور جوانی است و شیوه درمان آنها نیز مشابه درمان جوش های غرور است.
2- در برخی موارد شوره سر که به ظاهر عارضه ای طبیعی است و بسیاری افراد به آن مبتلا می شوند، شکل مرضی به خود می گیرد و با دانه های قرمز و جوش های چرکی مقاوم به درمان همراه می شود که به آن درماتیت سبورئیک می گویند. استفاده از شامپوهای ویژه می تواند تا اندازه ای روند این بیماری را کنترل کند.
3- از دیگر عوامل ایجاد جوش های چرکی روی پوست سر، عدم رعایت بهداشت است که منجر به پیدایش شپش می شود. شپش در حقیقت انگلی است که در پوست سر ایجاد جوش های چرکی و خارش می کند. این عارضه علاوه بر آسیب هایی که به فرد مبتلا می زند به دلیل خطر انتقال باید خیلی جدی گرفته شود.
4- در ضایعه ای به نام فولیکولیت ریزنده که علاوه بر پدیدار شدن جوش های چرکی بر روی پوست سر، که به علت تنگ یا بسته شدن منافذ پوست و رشد باکتری ها روی پوست سر روی می دهد، این عارضه به ریشه مو آسیب زده و موجب ریزش موها می شود و به همین دلیل هم "فولیکولیت ریزنده" نام گرفته است.
درمان های خانگی برای از بین جوش چرکی موجود در پوست سر
1. سرکه سیب
برای بسیاری از خانم ها سرکه سیب طعم بسیار خوبی دارد و می تواند مشکلاتی مثل کاهش وزن شدید را برطرف کند. استفاده از این ماده همچنین برای پوست و مو بسیار مناسب است . این ماده حاوی استیک اسید است و بقیه آن حاوی آب می باشد. سرکه سیب همچنین دارای خواص آنتی باکتریال و ضد قارچی است و همچنین می تواند آلودگی های پوست سر را از بین ببرد.
زمانی که در شستشوی سر خود وسواس داشته باشید، اسید مورد نیاز آن را از بین می برید که یک پوست سر سالم باید به اندازه متعادلی از این مواد اسیدی نیز داشته باشد و در نتیجه پوست سر خشک می شود و جوش های چرکی را از بین می برد و ph سر شما را متعادل می کند.در این روش سرکه سیب را دو برابر آب با یکدیگر مخلوط کنید.آن ها را هم بزنید و بعد از شستن سر با شامپو، آن را به پوست سر خود بزنید و 5 دقیقه به پوست سر خود آغشته کنید و بعد از 5 الی 10 دقیقه سر خود را با آب بشویید و این روش را یک یا دو بار در هفته انجام دهید تا مشکلات جوش چرکی شما برطرف شود.
سرکه سیب و روغن گریپ فروت
روغن گریپ فروت باعث تقویت پوست سر می شود و ترکیب آن با سرکه سیب ، یک درمان موثر برای جوش های چرکی است.در این روش سرکه سیب را با آب به نسبت دو به یک ترکیب کنید و آن را گرم کنید و بعد با روغن گریپ فروت ترکیب کنید و سپس بعد از شستن سر با شامپو، آن را به پوست سر خود بزنید و بعد از 10 الی 15 دقیقه سر تان را با آب بشویید. این روش را نیز یک یا دوبار در هفته تکرار کنید.
سرکه سیب و برگ نعناع
نعناع خاصیت ضد میکروبی دارد و غده های چربی را کنترل می کند تا میزان چربی را از پوست سر پاک کند و ترکیب آن با سرکه سیب جوش های چرکی را درمان می کند.در این روش باید 8 الی 10 عدد برگ نعناع ، 100 میلی لیتر سرکه سیب و 400 میلی لیتر آب جوش را آماده کنید و آن را 4 تا 5 ساعت در یک شیشه در بسته نگه دارید و در یک قوطی اسپری بریزید و سه الی چهار بار در روز از این اسپری استفاده کنید و بعد از یک هفته شاهد از بین رفتن جوش ها خواهید بود .
2. جوش شیرین
جوش شیرین می تواند سفیدی موها را از بین ببرد و همچنین از پوست سر محافظت می کند و با موارد آسیب زا مبارزه خواهد کرد. پودر جوش شیرین سدیم هیدروکسید نامیده می شود و یک ماده جامد سفید است که رطوبت را به خود جذب می کند و سپس روغن اضافه را گرفته، سلول های مرده را از بین برده و جوش چرکی را از بین می برد .
استفاده از جوش شیرین به تنهایی
در این روش باید سر خود را با جوش شیرین بشویید ، به طوری که 2 تا 3 قاشق جوش شیرین را بسته به بلندی موهای خود با آب مخلوط کنید که آب باید سه برابر جوش شیرین باشد و سپس آن را مانند شامپو به سر بزنید و یک الی دو بار در هفته از این روش استفاده کنید.
جوش شیرین و شامپو
در این روش شامپو را با یک قاشق چای خوری جوش¬شیرین مخلوط کنید و مثل همیشه سر خود را با آن بشویید که با این کار جوش های چرکی شروع به خشک شدن و افتادن می کنند.
3. روغن درخت چای
روغن درخت جای نیز خواص ضد عفونی دارد و به پیشگیری از رشد قارچ و باکتری در پوست سر شما کمک می کند.
در این روش باید 2 تا 3 قطره روغن درخت چای را با شامپو ترکیب کنید و مانند همیشه سر خود را با آن بشویید که استفاده از این ترکیب دو تا سه بار در هفته به درمان جوش ها کمک می کند.
4. آب گوجه فرنگی
گوجه فرنگی به تعادل PH پوست سر کمک می کند و سالیسیک اسید آن نیز در از بین بردن جوش های چرکی نقش مهمی را ایفا می کنند.در این روش 1 یا 2 عدد گوجه فرنگی را بپزید و بعد آب آن را بگیرید و سپس بعد از شستن سر با شامپو آن را به پوست سر خود بزنید و پنج دقیقه سرتان را با آن ماساژ دهید و بعد از 10 الی 15 دقیقه سر خود را یشویید و یک الی دو بار در هفته از این روش استفاده کنید.
5. سیر
سیر نیز حاوی سالیسیک¬اسید می باشد و درمان مناسبی برای جوش های چرکی است و همچنین حاوی انتی اکسیدان نیز هست که برای از بین بردن قارچ و ویروس نیز موثر است .
برای این روش 3 الی 4 حبه سیر تازه را خرد کنید و در آب جوش بریزید و سپس آب آن را از صافی رد کنید و 5 دقیقه روی پوست سر خود ماساژ دهید و بعد از آن سر را با شامپو بشویید و 1 الی 2 بار در هفته از آن استفاده کنید.
6. زنجبیل
زنجبیل حاوی 12 نوع آنتی اکسیدان فعال است و همچنین دارای ویتامین e می باشد. زنجبیل تازه با پیری پوست مبارزه می کند و از به وجود آمدن جوش چرکی در سر جلوگیری می کند و همچنین دارای خاصیت ضد التهابی می باشد که رشد مو را تحریک می کند.در این روش 5 الی 6 تکه از زنجبیل تازه را با 300 میلی لیتر آب جوش ترکیب کنید و آب را از صافی رد کنید و 5 دقیقه روی پوست سر ماساژ دهید و سپس سر خود را با شامپو بشویید و 1 الی 2 بار در هفته از آن استفاده کنید.
پیشگیری از بروز جوش و لک روی پوست سر
نظافت پوست سر نقش خیلی مهمی در جلوگیری از بسته شدن منافذ ایجاد کند. یک قانون کلی خوب این است، که هر زمان که احساس می کنید مو چرب است و بعد از هر تمرین سر را بشویید؛ برای درمان جوش پوست سر و پیش گیری از عود کردن های احتمالی، این کارها را امتحان کنید:
- پوشیدن کلاه های گشادتر به منظور تنفس پوست سر
- شسشتن مو سریع بعد از ورزش
- استفاده از محصولات مویی طبیعی و غیر حساسیت زا
- عدم استفاده زیاد از محصولات مویی مانند اسپری مو و ژل
- دریافت میزان کافی ویتامین A ،D و E برای داشتن پوست سالم
- یادداشت برداری از غذایی که در طول روز خورده می شود، برای اینکه متوجه شویم غذاهای خاصی باعث عود کردن بیماری می شود یا خیر. (اگر غذا به عنوان یک عامل شناخته شده باشد)
- در یک سری افراد نشستن مو به میزان کافی ،موجب بروز جوش پوست سر می شود
برای دیگر افراد، شستشوی بیش از حد، ممکن است موجب این شود که سبوم پوست از بین برود که احتمال دارد آلوگی های دیگر را افزایش دهد. برای فهمیدن بهترین روتین مراقبت از مو با یک متخصص امراض پوستی مشورت کنید.