بد بسته شدن دهان می تواند دلیل اصلی بروز ترک در یک طرف گوشه لب باشد. البته در موارد دوطرفه نیز غیر از تغذیه بد، این عامل می تواند علت ترک باشد. اختلال در جذب ویتامین های گروه B یا مصرف منابع آن نیز باعث ترک گوشه لب می شود. وقتی مطمئن می شویم بیمار کاملا طبیعی است و از نظر تغذیه ای مشکلی ندارد، مساله بد بسته شدن دهان مطرح می شود.
اگر شخصی از دندان مصنوعی استفاده کند یا بین دندان هایش کاملا کیپ نشود، در دو طرف گوشه لبش آب جمع می شود و زمینه را برای رشد قارچ ها، مخصوصا کاندیدا، فراهم می کند و شقاق گوشه لب بیشتر خواهدشد.
برای بهبود کامل چه کاری باید انجام دادبا دندان پزشک مشورت کنید تا در صورتی که دندان ها مشکل ساز هستند و مانع خوب بسته شدن دهان می شوند، آن را اصلاح کنند. اگر دندان مصنوعی دارید، شاید لازم باشد برای تعویض آنها اقدام کنید.
کم خونی کمبود آهن
آنمی یا کم خونی ناشی از فقر آهن، در واقع کمبود تعداد گلبول های قرمز خون است که می تواند عوارض زیادی در پی داشته باشد. خستگی، رنگ پریدگی صورت و لثه، شکنندگی ناخن ها، اختلالات یادگیری و خیلی دیگر از مشکلات می تواند نشانه و البته عارضه کم خونی در فرد باشد.کمبود آهن همچنین می تواند باعث تضعیف دندان ها، زخم های دهان و به طور کلی آسیب دهان و دندان شود. از این رو کم خونی فقر آهن را می توان یکی از علت های موثر در ایجاد زخم های گوشه لب ها در نظر گرفت. اما اگر این زخم ها فقط وابسته به وضعیت کم خونی باشند، مصرف قرص آهن، در طی یک ماه باید آنها را بهبود دهد و اگر بیمار بعد از یک تا دو ماه مصرف قرص آهن، هیچ بهبودی را در وضعیت این زخم ها مشاهده نکرد، علت چیز دیگری است.در مورد خانمی که صحبت هایش را در ابتدای مطلب آوردیم نیز به نظر می رسد کم خونی فقر آهن اصلی ترین علت این زخم ها باشد، زیرا سایر موارد و علت هایی که برای این وضعیت وجود دارد در این خانم صدق نمی کند.
استوماتیت آنگولار
استوماتیت آنگولار (Angular Chelitis) یا همان زخم در گوشه لب ها، اختلال التهابی است که می تواند به قرمزی، پوسته پوسته شدن، خراش و زخم گوشه لب ها منجر شود. مطالعات تغذیه ای نشان داده اند که یکی از مهم ترین علت های ابتلا به استوماتیت آنگولار کمبود ویتامین ب در برنامه غذایی است. اگر علت ابتلا به این شرایط کمبود ویتامین ب باشد، مصرف مکمل ویتامین های گروه ب قادر به درمان کلی این وضعیت خواهد بود.
آبسه دندان
آبسه و التهاب لثه و دندان و عفونت جدی دندان ها، علت دیگری است که می تواند به زخم گوشه دهان که با التهاب، قرمزی، ورم و خارش همراه است، منجر شود.
ورم حاد سینوس ها
التهاب سینوس ها در سر، بیماری است که به سردرد و سرگیجه منجر خواهد شد، اما یکی دیگر از عوارض این بیماری قرمزی و ورم برخی نقاط صورت از جمله لب ها و دهان می باشد.
تب یونجه
تب یونجه، یک واکنش حساسیتی به گرد و غبار، قارچ ها و مایت های معلق در هوا است. این بیماری به عوارض زیادی از جمله عطسه، سرفه، آبریزش بینی، اشک و التهاب چشم ها و همچنین ورم و قرمزی لب ها منجر خواهد شد.
درمان های خانگی ترک گوشه لب
۱. روغن های اسانس
روغن درخت چای دارای خاصیت ضد قارچی است و می تواند به جلوگیری از رشد قارچ ها کمک کند. در حالی که خواص ضد التهابی آن نیز باعث کاهش التهاب و درد ناشی از عفونت می شود. همچنین روغن اسطوخودوس با برخورداری از همین خواص، به درمان عفونت های قارچی و کاهش درد زخم کمک می کند.۲ یا ۳ قطره روغن درخت چای یا اسطوخودوس را به دو قاشق چایخوری روغن نارگیل بیافزایید و اجازه دهید به خوبی ترکیب شوند.سپس این ترکیب را با استفاده از پنبه، به گوشه های لب اعمال کنید.این کار باید هر سه ساعت یک بار تکرار شود.
۲. جوش شیرین
جوش شیرین دارای خواص ضدعفونی کنندگی طبیعی است و می تواند در از بین بردن عفونت های قارچی و باکتریایی به شما کمک کند.یک قاشق غذاخوری جوش شیرین را با مقداری آب ترکیب کنید تا یک خمیر تشکیل شود.این خمیر را به ناحیه ی زخم بمالید و بعد از ۵ دقیق آبکشی کنید.لب را با یک حوله تمیز خشک کرده و سپس یک مرطوب کننده اعمال نمایید.این روش را یک بار دیگر پس از ۳ تا ۴ ساعت تکرار کنید.
۳. سیر
سیر حاوی ترکیبی به نام آلیسین است که فعالیت ضد قارچی از خود نشان می دهد. استفاده موضعی سیر برای معالجه ی ترک گوشه لب و همچنین خارش و التهاب ناشی از آن، می تواند بسیار مفید باشد.دو حبه سیر را به خوبی له کرده و آن را به ناحیه ی تحت تاثیر بیماری بمالید.اجازه دهید ۵ تا ۱۰ دقیقه سیر روی زخم بماند و سپس به خوبی آبکشی کنید.لب هایتان را کاملا با یک حوله ی تمیز خشک نمایید و مقداری مرطوب کننده اعمال کنید.این کار را هر ۴ ساعت یک بار باید تکرار نمایید.
۴. عسل
عسل به دلیل خواص ضد قارچی و ضدعفونی کنندگی، یک درمان خانگی و طبیعی برای زخم گوشه ی لب است.مقداری عسل را به ناحیه ی زخم اعمال کنید و اجازه دهید ۱۰ تا ۱۵ دقیقه به همان حال بماند.عسل را از روی پوست بشویید و به خوبی آن را خشک کنید. می توانید از یک مرطوب کننده نیز استفاده نمایید.این کار را هر ۳ تا ۴ ساعت یک بار، تکرار کنید.