درمان های مختلف دندانپزشکی که هنگام شیردهی امن است:
1. فرآیند های دندانی
دندانپزشکان از عوامل بی حس کننده مثل لیدوکائین به عنوان یک بی هوشی عمومی و موضعی در طول فرآیند دندانپزشکی استفاده می کنند. این داروی بی حسی برای همه روی کیفیت و کمیت شیر مادر تاثیر ندارد. دندانپزشک ممکن است فرآیند های مختلفی را برای بی حسی در طول درمان برای مادر شیرده در نظر بگیرد.اگر تحت این فرایند ها برای خارج کردن دندان باشید، موقتا شیردهی خود را قطع کنید. می توانید بدون هیچ خطری در سریع ترین زمان ممکن از بی حسی ریکاوری شوید و زمانی که درد جراحی از بین رفت، به کودک خود شیر دهید.
2. داروهای آرام بخش و نیتروس اکسید
اگر دندانپزشک برایتان آرام بخش در نظر بگیرد، می توانید هر موقع هوشیاری کامل داشتید به کودک خود شیر دهید. قبل از وارد شدن و بعد از خارج شدن از اتاق جراحی نیز می توانید این کار را انجام دهید.بیشتر داروهایی که به عنوان آرام بخش در دوره درمان دندان پزشکی استفاده می شود، برای خانم های شیرده گزینه امن و مناسبی هستند و هیچ نیازی نیست که شیر خود را بدوشید.میزان ماده بی حس کننده در شیر مادر به کم ترین حالت ممکن خواهد بود و هیچ آسیبی به کودک وارد نمی کند. نیتروس اکسید ماهیت غیر محدودی دارد و وارد شیر مادر نمی شود. یعنی گاز بی حس کننده که در پروسه دندانپزشکی استفاده می شود، سریع تر از بدن خارج شده و روی شیر مادر اثر نمی گذارد. بنابراین می توانید به راحتی و با امنیت کامل این کار را انجام دهید.
3. تست های تشخیصی دندان
تست تشخیصی دندان برای بررسی میزان پوسیدگی شامل استفاده از عکسبرداری های اشعه ایکس و یا عکس برداری های سوزنی و غیره هستند. هیچ کدام از این تست های تشخیصی در تولید شیر مادر اثرگذار نیستند و می توانید کاملا امن به کودک خود شیر دهید.
4. استفاده از محصولات دندانی
می توانید از ژل های دهانی، شوینده دهان یا دیگر محصولات دندانی مثل آنبسول، مدیژل، اورالدن و کورسودیل در دوران شیردهی استفاده کنید. اگر شیرده هستید، پیشنهاد می کنیم که این درمان های زیبایی را مثل سفید کردن دندان از طریق مواد شیمیایی به تاخیر بیاندازید.
قبل از انجام هر گونه پروسه دندانپزشکی خاص یا درمان حتماً باید با درمانگر مشاوره داشته باشید و اطلاع رسانی کنید که شیرده هستید. هر گونه دارو و محصولات دندانی برای مادران شیرده حتما باید توسط پزشک تجویز شود.
بنابراین اکنون که متوجه شدید در دوران شیردهی مجبور نیستید که درد دندان را تحمل کنید، با خیال راحت به دندان پزشکی مراجعه کنید و با اطلاع رسانی از این که شیرده هستید، درمان خود را آغاز کنید
چه کاری باید انجام دهم اگر دندان درد و پوسیدگی مرا در طول دوره شیردهی اذیت کرد؟
درد دندان و پوسیدگی بدیهی است که نیاز به درمان مانند پر کردن یا عثب کشی دارد. هرگز از یک مشکل دندانپزشکی غافل نشوید و با پزشک مشورت کنید و به او اطلاع دهید که شما به فرزندتان شیر می دهید.گفتن این موضوع به او کمک می کند تا یک روش درمانی و داروهای مناسب و بی خطر را که بر روی روش های تغذیه تأثیر نمی گذارد برای شما تجویز کند. بسیاری از پزشکان ممکن است از داروهایی استفاده کنند که مخصوص مادران شیرده است.
آیا ادامه روند تغذیه با شیر در حین انجام یک روش دندانپزشکی بی خطر است؟
بله ، ادامه شیردهی در ضمن انجام بسیاری از معالجات دندانپزشکی بی خطر است. در واقع ، اغلب اوقات ، شما در حال شیر دادن به نوزاد سالم و کامل به هیچ وجه لازم نیست که شیر مادر را متوقف کنید.
اما هنگامی که شما در حال شیر دادن به نوزاد نارس هستید و یا کودک دارای برخی مشکلات بهداشتی می باشد ، ملاحظات ویژه ای لازم است. و باید به پزشک مراجعه کنید. او ممکن است از شما بخواهد تغذیه را متوقف کنید.
بی حسی موضعی با بی حس کردن احساس انتهای عصبی بافتهای اطراف دندان کار می کند. هیچ مدرکی مبنی بر انتقال بی حسی به شیر مادر وجود ندارد و هیچ دلیلی برای قطع مصرف شیر مادر وجود ندارد.
لیدوکائین ، که در طی مراحل دندانپزشکی به طور گسترده ای برای بی حس کردن بافت ها استفاده می شود از داروهای بی خطر برای مادران شیرده محسوب می شود. سایر داروهای بی حسی موضعی مانند نووکائین و بوپیواکائین نیز در نظر گرفته می شوند که با تغذیه با شیر مادر سازگار هستند.
به این دلیل که فقط مقدار کمی از بی حسی موضعی استفاده می شود ، فقط مقدار ناچیزی می تواند به شیر شما وارد شود. همچنین آنقدر از جریان خون شما پاک می شود و بعید است که در مقادیر قابل توجهی وارد شیر مادرشود. بنابراین ، بی حسی موضعی در حین شیردهی بسیار بعید است که تأثیراتی روی کودک شما بگذارد. بنابراین ، به دلیل بی حسی موضعی برای انجام کارهای دندانپزشکی ، می توان از شیر دادن به نوزاد اطمینان حاصل کرد.
جزئیات ملاحظات شیردهی و دندانپزشکی در مراجعه به دندانپزشک :
- ترمیم های آمالگام قبلی در دوران شیردهی بهتر است که تعویض نشوند.هرچند که در مطالعات به عمل آمده،مقدار جیوه ترشح شده در شیر مادر حین تعویض ترمیم های آمالگام بسیار ناچیز و از میزان جذب جیوه محیطی کمتر است. ولی برای رفع هر گونه خطر احتمالی درمان هایی مانند تعویض آمالگام به ماده همرنگ دندان ، به تعویق می تواند انداخته شود.
- هیچ منعی برای استفاده از بی حسی موضعی حین شیردادن فرزند وجود ندارد.البته اپی نفرین تا حدودی قابلیت ترشح در شیر مادر را دارد. به همین دلیل بی حسی های فاقد اپی نفرین می تواند این نگرانی در مورد اپی نفرین ( آدرنالین) را برطرف کند.
- خمیردندان ها و دهانشویه ها در استفاده معمول از آن ها، وارد شیر نمی شوند و مشکلی از این نظر ایجاد نمی کنند. مقدار بلع شده این مواد داخل بدن بسیار ناچیز است اما میزان وارد شده به خون از این دست مواد، قابل ردیابی نیست!
- هیچ فرآیند تشخیصی دندانپزشکی با شیردهی تداخل ندارد. اشعه ایکس اعم از رادیوگرافی پری آپیکال، پانورامیک و حتی CBCT، بیوپسی ،اولتراسونیک، پالپ تستر و … مشکلی بر روی فرآیند شیردهی ایجاد نمی کند.
- ضد دردهای عادی تداخلی با شیردهی ندارند.کمتر از یک الی دو درصد داروها امکان دارد بتوانند که وارد شیر مادر بشوند. استامینوفن ساده، انتخاب اول دندانپزشکان در دوران شیردهی است. اما استفاده از ایبوپروفن، کورتونی مثل پردنیزون هم بنا بر نظر بسیاری از مراجع داروسازی خطری در برندارد( هر چند حضور این دارو ها در شیر در مقادیر اندک محرز است).توصیه می شود که داروها بلافاصله بعد از شیردهی مصرف شوند تا احتمال طی شدن حداکثر نیمه عمر دارو، تا شیردادن بعدی بیشتر باشد. تکنیک دوشیدن شیر و استفاده از شیر دوشیده شده در مدت زمان طی شدن نیمه عمر دارو، می تواند بسیار کمک کننده بوده و خیالتان را راحت کند.
- آنتی بیوتیک ها حتی المکان برای مادران شیرده بهتر است تا حصول یک نیاز واقعی و مبرهن،استفاده نشوند.به طور کلی آنتی بیوتیک ها در دندانپزشکی کاربرد حقیقی چندانی ندارند. در صورت نیاز ضروری ،خانم های باردار می توانند در صورتی که واقعا نیاز باشد،از آموکسی سیلین و مترونیدازول استفاده کنند. از خوردن آسپیرین در حین شیردادن خودداری کنید. داروهای مخدر و شبه مخدر هم نباید در حیت شیردهی استفاده شوند. ایبوپروفن به عنوان یک ضد درد و ضدالتهاب موثر در کوتاه مدت حین شیردهی می تواند استفاده شود.
- درمان بلیچینگ ( سفید کردن) خطری برای نوزاد شیرخوار ندارد. اما توصیه شده است درمان های انتخابی غیرضروری تا حصول شرایط مناسب برای این درمان به تعویق بیفتد.
- شیر دادن باعث کم شدن کلسیم دندان یا خراب شدن دندان نمی شود.میزان کلسیم دندان ثابت واحدی بوده و تقریبا کم و زیاد نمی شود. اغلب به دلیل مشکلات دهان و دندان حین بارداری ممکن است، به اشتباه مشکلات دندانی را که متعاقب بارداری پیش آمده است را به شیردادن به نوزاد نسبت دهیم. ولی باید تاکید کنیم که شیردادن به نوزاد،ربطی به نرم تر شدن، پوسیده تر شدن یا خرابی هیچ دندانی ندارد. شیردهی و دندانپزشکی توامان بدون ایجاد مشکل می تواند انجام شود.