در رژيم های غذايی كاهش وزن، دو سوم وزن كم شده معمولاً از ناحيه شكم است. مثلاً اگر فردی طی رژيم لاغری ۳۰ كيلوگرم وزن كم كند وزن كاسته شده از شكم او بيست كيلوگرم است. وزن شكم يك زن باردار پس از وضع حمل ۱۰ كيلوگرم كاهش مى يابد، در نتيجه ديواره ی شكم كاملاً به هم ريخته و پر چين و چروك می شود. بنابراين مي توان مشكل شكم فردی را كه ۲۰ كيلوگرم از آن كم شده تصور كرد از شروع تا پايان رژيم غذايی، «هر روز سه بار در حالت ايستادن يا راه رفتن يا هنگام كارهای معمولی شكم خود را كاملاً داخل بكشيد و آن را به مدت هفت دقيقه به همان حالت نگه داريد». اين كار را هر روز سه بار تكرار كنيد زيرا به این ترتیب شما دو ماهيچه ی موجود در ديواره ی شكم را تقويت نموده، مانع چروك آن شده ايد. خانم ها مي توانند اين كار را هنگام آشپزى، ظرف شستن، اتو زدن و… انجام دهند آقايان هنگام پياده روی يا انجام كارهای ديگر. بستن شكم با گِن يا وسايل ديگر و انجام نرمش فوق در حال درازكش بى نتيجه است. ناگفته نماند كه زنان با سن بالای ۴۰ سال و اضافه وزن بيش از ۲۰ كيلوگرم با سابقه چندين بارداری نبايد توقع معجزه داشته باشند، زيرا ديواره شكم اين افراد تغييرات برگشت ناپذيری يافته كه امكان ندارد كاملاً صاف و بدون چروك شود. ناگفته نماند که دیوار شکم خانم ها دو نوع است
کاهش وزن
تحمل وزن اضافی برای مدت طولانی می تواند به الیاف کلاژن و الاستین پوست آسیب برساند. این امر باعث می شود که هنگام لاغر شدن، پوست سخت تر جمع شود. اگر مقدار زیادی از وزن تان را از دست بدهید (۴۵ کیلوگرم یا بیشتر)، ممکن است دچار افتادگی وشل شدن پوست به شکل قابل توجهی شوید.در کاهش سریع وزن (مانند پس از جراحی چاقی) احتمال افتادگی پوست بیشتر می شود. در برخی موارد، روش های کاهش وزن ممکن است افتادگی زیادی برای پوست ایجاد کند.از آنجایی که پوست های جوان تر، سریع تر به حالت قبلی خود بازمی گردند، سن فرد در زمان کاهش وزن نیز می تواند در میزان شل شدن پوست نقش داشته باشد.
بارداری
میزانی از شل شدن پوست پس از بارداری امری رایج است. در بارداری های چند قلو – مانند دو قلو یا سه قلو – ممکن است افتادگی پوست بیشتری در اطراف شکم مشاهده شود. سن مادر نیز می تواند در میزان افتادگی و شل شدن پوست موثر باشد.
برخی بیماری ها، با افتادگی پوست شناخته می شوند. یکی از این بیماری ها، زیرگروه بسیار نادر از لنفوم سلول T پوستی است که به پوست شل گرانولوماتوز معروف است. مبتلایان به این بیماری، شل شدن بسیار تدریجی پوست را روی آرنج و زانوی خود مشاهده می کنند. پوست آویزان ناشی از بیماری پوست شل گرانولوماتوز، معمولاً به خوبی به درمان پاسخ نمی دهد.درمان دارویی و یا جراحی معمولاً برای سفت شدن پوست شل شده پس از کاهش وزن شدید، ضروری است.
روش های غیر جراحی
- جوان سازی و سفت کردن پوست با لیزر: لزومی ندارد که با پوست شل شده، آویزان و چروکیده خود مدارا کنید. با استفاده از لیزر می توانید کشش و سفتی پوست خود را بازیافته و ظاهر خود را سالها جوان تر کنید. لیزر جوان سازی و سفت کننده پوست می تواند بدون عمل جراحی و تنها با تحریک فرآیند ترمیم طبیعی بدن، سبب جوان سازی پوست و اصلاح خطوط کانتور طبیعی بدن شما گردد.
- هایفوتراپی: در هایفوتراپی با استفاده از تابش امواج آلتراسوند به لایه زیرین پوست، کلاژن سازی فعال شده و باعث می شود تا پوست دوباره حالت ارتجاعی و جمع کنندگی خود را به دست آورد. از هایفوتراپی برای درمان افتادگی پوست صورت، سینه ها و افتادگی بازوها استفاده می شود.
باید این نکته را درباره روش های بدون جراحی در نظر داشت که هر چند این روش ها بسیار کم خطر بوده و دوران نقاهت کوتاهی دارند، اما برای افرادی که با اضافه وزن شدید و در نتیجه افتادگی بیش از حد پوست مواجه هستند، همچنین برای سفت کردن پوست، جراحی بهترین گزینه به حساب می آید.
لاغری موضعی با جراحی
کسانی که مقدار قابل توجهی از وزن خود را از طریق لاغری موضعی با جراحی (باریاتریک) یا دیگر روش های کاهش وزن از دست داده اند، اغلب متقاضی عمل جراحی برای برداشتن پوست اضافی خود هستند.
در عمل جراحی لاغری موضعی، برش بزرگی در آن ناحیه ایجاد شده و پوست و چربی اضافی آن برداشته می شود. به منظور به حداقل رساندن اسکار (جای زخم)، محل برش با بخیه های ظریفی بسته می شود.
انواع جراحی لاغری موضعی عبارتند از:
- جراحی زیبایی شکم (ابدومینوپلاستی): برداشتن پوست اضافی از شکم
- لیفت پایین تنه: حذف پوست شل و اضافی شکم، پشت، باسن و ران
- لیفت بالاتنه: حذف پوست اضافی سینه و پشت
- لیفت ران داخلی: حذف پوست شل شده از داخل و بیرون ران
- لیفت بازو: حذف پوست شل و آویزان بازوها
در طی یک تا دو سال پس از کاهش وزن شدید و یا زایمان و سزارین، معمولاً جراحی های متعددی در قسمت های مختلف بدن انجام می شود. جراحی لاغری موضعی، معمولاً نیاز به بستری شدن در بیمارستان به مدت یک تا چهار روز دارد. دوره نقاهت و بهبودی در خانه معمولاً دو تا چهار هفته است. همچنین احتمال برخی از عوارض ناشی از جراحی مثل خونریزی و عفونت وجود دارد. اکثر مطالعات نشان داده اند که عمل جراحی لاغری موضعی، موجب بهبود کیفیت زندگی افرادی می شود که قبلاً چاق بوده اند.