از نظر پزشکی به این بیماری "LENTIGO" یا لکه های پیری می گویند. لکه های قهوه ای روشن یا تیره ای که روی صورت یا پشت دست ها ظاهر می شوند و شبیه کک و مک بزرگ است که اندازه آنها شاید به 5/2 سانتیمتر هم برسد.
این لکه ها بیشتر در افراد مسن و میانسال و افرادی که بیشتر در معرض آفتاب بوده اند ظاهر می شود .این لکه ها در اثر برخورد نور خورشید با پوست و تغییر رنگ سلول های اپیدرمی پوست به وجود می آیند. رادیکال های آزاد سلول اولیه اپیدرم را تخریب کرده و تخریب DNA مثل بازی دومینو ، پشت سرهم ادامه می یابد.در تصویر بالا ، شکل سمت چپ پوست جوان را نشان می دهد و شکل سمت راست پوست پیر شده را نشان میدهد. همانطور که مشاهده می کنید ضخامت لایه های پوست پیر شده کاهش یافته و دچار لکهقهوه ای نیز است.بسیاری از مردم بطور ارثی در معرض ابتلا به این لکه ها هستند ، پس اگر والدین شما دارای لکه های قهوه ای روی دست و صورتشان هستند ، مراقب خود باشید.
از آنجا که عامل اصلی بروز این لکه ها نور خورشید است جلوگیری از برخورد اشعه خورشید با پوست ساده ترین راه جلوگیری از بروز آن است. پوشاندن پوست یا استفاده از یک کرم ضد آفتاب قوی ( حداقل با SPF 15) راه مناسبی است.
خوب کار کردن کبد ، نکته کلید ی دیگر در جلوگیری از بروز این لکه ها و حفظ سلامت پوست است. می دانید که کبد فیلتر بدن است . خون از کبد عبور می کند و مواد زائد و سمی آن در حین عبور، حذف می شود. اگر کبد رادیکال های آزاد را از خون بردارد، احتمال تولید این لکه ها خیلی کم می شود. راه کاهش رادیکال های آزاد در بدن ، مصرف مواد غذایی و مکمل های غنی از آنتی اکسیدان است که مانع از ادامه تخریب سلول ها شود.
کار کبد در بدن چیست؟
کبد بیشترین کلسترول بدن را تولید می کند. کلسترول ماده ای است که برای ساخت هورمون ها و افزایش ثبات غشای سلول ها مورد نیاز است.کبد ویتامین و مواد معدنی هم ذخیره می کند و گلوکز را به گلیکوژن تبدیل می کند تا انرژی را برای استفاده های بعدی ذخیره کرده و آمینواسیدهای مورد نیاز برای ساخت پروتئین را بسازد.کبد صفرا می سازد که ماده ای حاوی نمک های صفراوی، الکترولیت ها، آب، کلسترول و بیلی روبین است. کبد صفرا را درون روده کوچک ترشح می کند تا به شکستن و فراوری چربی غذا کمک کند. کبد مدام خون را فیلتر کرده و سموم و محصولات زائد را از خون می گیرد.
علامت های خوب کار نکردن کبد
به دلیل وظایف کبد در بدن، بسیاری از عوامل می توانند سبب آسیب کبدی شوند. عفونت های ویروسی مانند گروه ویروس ها هپاتیت سبب التهاب کبد می شوند و با عملکرد کبد تداخل دارند.بعضی گونه های ویروس هپاتیت مانند نوع بی و سی می توانند سبب عفونت مزمن شده که به ایجاد بافت اسکاری بنام سیروز کبد یا سرطان کبد منجر می شود.نوشیدن بیش از حد الکل، استفاده از بعضی داروها یا مصرف مواد سبب آسیب به کبد می شود و در نهایت منجر به سیروز کبدی و اختلال عملکرد کبد می شود.
بهترین ماسک های گیاهی و طب سنتی برای درمان لکه های کبدی
1. درمان لکه کبدی با سرکه سیب:
فقط کمی از آن را بر روی نواحی بزنید و شب بخوابید. برای محافظت از خشک شدن بیش از حد پوست، می توانید با کمی روغن زیتون مخلوطش کنید. هر روز تکرار کنید و در عرض سه تا چهار هفته تفاوت قابل توجهی را خواهید دید.می توانید این درمان را با اضافه کردن ترب کوهی موثرتر کنید، یک قطعه کوچک از ترب کوهی را له کنید و آن را به سرکه سیب اضافه کنید.
خوب مخلوطش کنید و بعد اجازه دهید که به مدت دو هفته بماند.بعد از این دوره، مخلوط را یک یا دو بار در روز به لکه های خود بمالید تا به نتایج مورد نظر برسید.به خاطر داشته باشید که در ابتدا باید قرمزی و یا سوزش خفیفی را تجربه کنید.
2.از بین بردن لکه کبدی با آب دوغ:
یک تکه پنبه را در آب دوغ قرار دهید و سپس آن را به لک های خود بمالید و بگذارید 15 دقیقه بماند. با آب ولرم بشویید. اگر پوستتان آکنه دارد، کمی آب لیمو هم اضافه کنید.این کار را به صورت روزانه تکرار کنید تا این که لکه ها محو شوند.شما می توانید آب دوغ را برای شستن صورت خود استفاده کنید و یا بنوشید.
3. لیمو برای رفع لکه کبدی روی صورت:
لیمو را برش دهید و سپس یکی از برش ها را روی لکه ها بمالید. اجازه دهید تا حدود 15 دقیقه بماند و بعد بشویید. برای بهترین نتایج این فرآیند را دو بار تکرار کنید.
4. لکه کبدی را با قاصدک از بین ببرید:
چند قاصدک از حیاط خود بکنید و ساقه شان را قطع کنید. شیره ساقه اش را روی لکه هایتان بمالید. دو بار در روز اعمال کنید و اجازه دهید چند دقیقه بماند و بشویید.
5. پیاز موثر در رفع لکه کبدی پوست:
پیاز را برش داده و آن را روزانه دو تا سه بار به لکه هایتان بمالید.بگذارید چند دقیقه بماند و سپس آن را آبکشی کنید. برای اثربخشی بیشتر یک قاشق چای خوری آب پیاز را با دو قاشق چای خوری عسل مخلوط کنید و از همین دستور پیروی کنید.
6. محو لکه کبدی با پاپایا:
یک برش نازک از پوست پاپایا برا بردارید و بخش گوشتی آن را به تمام لکه هایتان بمالید و اجازه دهید 10 دقیقه بماند.همچنین می توانید پاپایا را به تکه های کوچک ببرید و سپس آن ها را به شکل خمیر درآورید.خمیر را به لکه هایتان بمالید و سپس اجازه دهید تا حدود 20 دقیقه بماند. از این درمان هر روز برای بهترین نتایج استفاده کنید.
7. آلوئه ورا برای درمان لکه کبدی پوست صورت:
فقط کافی است کمی از ژل آن را بر روی لکه هایتان بمالید. اجازه دهید تا خشک شود - نیازی به آبکشی وجود ندارد, اگرچه می تواند کمی چسبنده باشد. اگر می خواهید آن را بشویید, حتما بگدارید 30 دقیقه بماند.دو بار در روز تکرار کنید تا نتایج مورد نظرتان حاصل شود.
8. تاثیرات ماست روی لکه کبدی:
یک قاشق چای خوری ماست, دو قاشق چای خوری آرد جو دو سر، یک قاشق چای خوری آب لیمو, یک کاسه کوچک و مقداری آب سرد تهیه کنید. ماست, آرد جو دو سر و لیمو را به کاسه اضافه کنید و به خوبی مخلوط کنید تا خمیری شکل بگیرد.