عفونت زمانی رخ می دهد که پوست اطراف ناخن آسیب دیده و امکان ورود میکروب ها فراهم شود. باکتری یا قارچ می تواند موجب عقربک شود و استافیلوکوکوس اورئوس و استرپتوکوکوس پیوژنز از مقصران اصلی هستند.عقربک (Paronychia) یک عفونت پوستی است که اطراف ناخن شکل می گیرد. این شرایط به واسطه ورود باکتری یا قارچ به زیر پوست رخ می دهد. عقربک می تواند در نتیجه گاز گرفتن یا جویدن ناخن شکل بگیرد، اما زمانی که دست ها به طور مکرر با رطوبت یا مواد شیمیایی در تماس هستند، رایج تر است.بیشتر موارد عقربک جدی نیستند و روش های درمان کارآمدی نیز برای مقابله با آن وجود دارند. در ادامه با این شرایط و روش های درمان آن بیشتر آشنا می شویم.عقربک یک عفونت پوستی است که اطراف پوست ناخن حداقل یکی از انگشتان دست یا پا شکل می گیرد. این شرایط به طور معمول اطراف لبه های ناخن در قسمت پایین یا کناره ها رخ می دهد.این عفونت پوستی موجب التهاب، تورم، و ناراحتی در اطراف ناخن می شود. آبسه حاوی چرک نیز می تواند در نتیجه عقربک شکل بگیرد.
دو نوع عقربک وجود دارند:
عقربک حاد طی چند ساعت یا چند روز شکل می گیرد. در این شرایط، عفونت معمولا به عمق انگشت نفوذ نمی کند و درمان به موقع می تواند کاهش سریع علائم را در پی داشته باشد.از سوی دیگر، در عقربک مزمن علائم حداقل برای شش هفته ادامه دارند. این شرایط بسیار آرام تر گسترش می یابد و می تواند حالتی بسیار جدی به خود بگیرد. عقربک حاد اغلب چند انگشت را به طور همزمان تحت تاثیر قرار می دهد.عقربک می تواند در هر سنی شکل بگیرد و البته به راحتی قابل درمان است.در موارد نادر، عفونت می تواند به قسمت های دیگر انگشت دست یا پا گسترش یابد. در این شرایط، بیمار باید به پزشک مراجعه کند.
پیشگیری از پارونیشیا
- مراقبت از ناخن و پوست اطراف ناخن
- اجتناب از صدمه زدن به ناخن و یا نوک انگشتان، زیرا ناخن ها به کندی رشد می کنند و صدمه به ناخن می تواند ماه ها وجود داشته باشد.
- ناخن ها را نجوید و نخورید.
- بوسیله پوشیدن دستکش پلاستیکی با آستر نخی، ناخن ها را از تماس با مواد شوینده دور کنید.
- بیماری های خود مانند دیابت را کنترل کنید.
- اگر با خاک سروکار دارید و یا نجاری می کنید و یا هر کاری که دستانتان ممکن است خراش بردارد و یا مجروح شود، قبل و بعد از انجام این کارها، دستانتان را با صابون بشویید.
درمان عفونت ناخن چگونه است؟
اگرچه درمان عفونت قارچی الزامی نبوده و به نظر خودتان بستگی دارد با این وجود این بیماری اگر درمان نشود به صورت خود به خود بهبود نمی یابد و ممکن است حتی بدتر نیز شود.
اگر تصمیم گرفته اید که عفونت قارچی ناخن خود را درمان کنید، می توانید از دارو های ضد قارچ بدون نسخه که به صورت کرم، لوسیون و پولیش هستند استفاده کنید. می توانید به پزشک نیز مراجعه کنید. پزشک ممکن است داروی قویتری را برایتان تجویز کند. ممکن است لازم باشد شما این دارو ها را از چند هفته تا حتی یک سال مصرف کنید. با این حال هنوز ممکن است که شما از شر این عفونت خلاص نشوید.
قرص های ضدقارچ موثرترین دارو ها برای درمان عفونت های قارچی ناخن شدید هستند. البته ممکن است این قرص ها مقداری گران قیمت بوده و عوارض جانبی خطرناکی نیز داشته باشند. این قرص ها را حتما زیر نظر پزشکتان مصرف کنید.
عفونت قارچی ناخن معمولا پس از درمان دوباره عود می کند. بهتر است برای پیشگیری از بروز این اتفاق موارد زیر را رعایت کنید:
- قبل از خواب پاهای خود را بشویید و به دقت خشک کنید.
- کفش هایی بپوشید که امکان تبادل هوا داشته و به رطوبت اجازه بدهند که از کفش خارج شود. بعد از در آوردن کفش از پایتان آنها را تا زمانی که خشک نشده اند دوباره نپوشید.
- جوراب بپوشید و بعد از هر بار عرق کردن پا آنها را عوض کنید.
- لوازم شخصی مانند ناخن گیر، سوهان ناخن، جوراب و حوله خود را با دیگران به اشتراک نگذارید.
- در رختکن، حمام و یا استخر ها از دمپایی و یا صندل های مناسب استفاده کنید.