یک صدای تق بلند را در گوش خود احساس می کنید و پس از آن جز سکوت مطلق هیچ صدای دیگری نمی شنوید. شاید برای بسیاری این اتفاق عجیب باشد، اما برای آنها که دچار سکته یا کم شنوایی ناگهانی گوش شده اند، بسیار آشناست.کم شنوایی ناگهانی حسی عصبی (SSHL) که به عنوان کری ناگهانی یا سکته گوش نیز شناخته می شود، زمانی اتفاق می افتد که شما خیلی سریع شنوایی خود را از دست می دهید. کری ناگهانی به طور معمول فقط در یک گوش اتفاق می افتد. این نوع کم شنوایی می تواند سریع یا طی چند روز اتفاق بیفتد. در این مدت، صدا به تدریج بم می شود یا ضعیف می شود.فرکانس ها زیر و بمی امواج صوتی را بر حسب واحد هرتز (Hz) اندازه گیری می کنند. دسی بل ها شدت یا بلندی صداهایی را که می شنویم، اندازه گیری می کنند. صفر پایین ترین سطح دسی بل است که نزدیک به سکوت کامل است. نجوا 30 دسی بل و گفتار عادی 60 دسی بل است. از دست دادن 30 دسی بل در سه فرکانس متصل ، کری ناگهانی در نظر گرفته شده است. این بدان معناست که کم شنوایی 30 دسی بل باعث می شود، صدای طبیعی گفتار مانند یک نجوا باشد.
سکته گوش یک آسیب ناگهانی است که فرد به طور ناگهانی شنوایی خود را به طور کامل یا ناقص از دست می دهد. این مکانیسم، مانند سکته قلبی یا مغزی است و خونرسانی به دلایل نامشخصی قطع شده و اکسیژن به بافت نمی رسد و در نتیجه بافت نابود شده و عملکرد خود را ازدست می دهد. در این بیماری به گوش داخلی آسیب وارد شده و سلول های مژکدار داخل حلزون گوش به سبب کمبود اکسیژن تخریب می شوند.
عوامل ايجاد کم شنوايي ناگهاني:
1.استرس زياد: استرس زياد باعث ترشح مواد سمي در خون به اسم اکسيدان مي شود که اگر غلظت آنها از حد طبيعي بالاتر رود سبب کم شنوايي ناگهاني در دو گوش يا يک گوش مي شود.
2.ضربه به سر: اگر ضربه شديد به سر وارد شود مي تواند باعث قطع شدن عصب گوش يا آسيب به حلزون شود.
3.واکنش هاي ايمني بدن: در شرايطي که واکنش آلرژي خاصي در بدن ايجاد شود مواد التهابي مي توانند باعث التهاب شديد در حلزون يا عصب گوش شود و سبب کم شنوايي ناگهاني در يک يا دو گوش شود.
4.انفجار: انفجار يا صداي بلند سبب ايجاد واکنش هاي التهابي شديد در حلزون گوش مي شود و در کمتر از چند ساعت سبب کم شنوايي ناگهاني مي شود.
5.چربي خون بالا: اگر چربي خون شما و کلسترول خون شما بالا است مي تواند عروق خونرسان در مغز که عصب گوش و حلزون گوش شما را خوندهي مي کند مسدود کند و اين انسداد مي تواند سبب قطع خونرساني شود و در کمتر از يک شبانه روز سبب آسيب شنوايي شديد و حتي ناشنوايي مي شود.
6.فشار خون بالا: فشار خون بالا مي تواند سبب بالارفتن فشار مغز شود که اين فشار خون بالا مي تواند عروقي که عصب گوش و حلزون گوش شما را خوندهي مي کند مسدود کند و اين انسداد مي تواند سبب قطع خون رساني شود و در کمتر از يک شبانه روز سبب آسيب شنوايي شديد و حتي ناشنوايي مي شود.
7.عوامل ويروسي: گاهي ابتلاي شما به ويروس هاي خطرناک سبب کم شنوايي ناگهاني مي شود.
درمان پایین افتادن استانه شنوایی چگونه انجام می شود؟
متداول ترین درمان سکته گوش، به ویژه هنگامی که علت آن ناشناخته باشد، کورتیکواستروئیدها هستند. استروئیدها می توانند بسیاری از اختلالات را درمان کنند و معمولاً با کاهش التهاب، کاهش تورم و کمک به بدن در مبارزه با بیماری به رفع مشکل شنیدن سرعت بخشند. تا پیش از سال ۲۰۱۱، این استروئیدها، فقط به شکل قرص تجویز می شدند. اما پس از آن با آزمایشی که توسط پزشکان آمریکایی انجام شد، مشخص شد که، تزریق استروئید به پشت پرده گوش نیز، می تواند به همان اندازه موثر باشد. از آن پس پزشکان، از تزریق استروئید به گوش میانی، به عنوان یک درمان استاندارد برای سندروم کاهش ناگهانی شنوایی استفاده می کنند. این مواد تزریق شده، راه خود را از سمت گوش میانی به گوش داخلی، پیدا خواهند کرد.ممکن است پزشک متخصص ENT شما، این تزریق را در مطب یا بیمارستان انجام دهد. این نوع از درمان برای اشخاصی که به هر دلیلی نمی توانند کورتیکواستروئیدها را بخورند تجویز می شود و علاوه بر آن، عوارض بسیار کمتری نسبت به نوع خوراکی دارو دارد.برای دریافت بهترین نتیجه، استروئیدها باید در اسرع وقت استفاده شوند و ممکن است، حتی قبل از مشخص شدن نتایج همه آزمایش ها تجویز شوند. چنانچه درمان، بیش از دو تا چهار هفته به تأخیر افتد، شانس درمان سکته گوش تا حد زیادی کاهش می یابد.
درمان های جانبی
همانطور که گفتیم، ممکن است علت خاصی برای کری ناگهانی وجود داشته باشد. چنانچه پزشک، بتواند، دلیل خاصی برای کاهش شدید شنوایی گوش بیابد، در کنار درمان اولیه، به درمان مکمل برای رفع ریشه ی مشکل می پردازد. سه مورد زیر را می توان به عنوان مثال در نظر گرفت:
- عفونت : چنانچه عفونت گوش باعث سندروم افت ناگهانی شنوایی شده باشد، پزشک، مصرف آنتی بیوتیک را نیز برای شما تجویز می کند.
- بیماری های خودایمنی : اگر یک بیماری خود ایمنی منجر به ناشنوایی ناگهانی شما شده باشد، پزشک معالج، شما را برای درمان این بیماری نیز راهنمایی می کند.
- داروهای خاص : اگر مصرف دارویی خاص باعث به وجود آمدن سکته گوش در شما شده باشد، پزشک ENT از متخصص درمان کننده شما میخواهد تا، داروی مد نظر را با یک مورد مشابه جایگزین کند.
(کاشت حلزون) ترفند نهایی سکته گوش
چنانچه با وجود تمام تلاش ها و اقدامات لازم، بدن شما، پاسخ مثبتی به درمان ها ندهد و نتوانید خوب بشنوید، ممکن است پزشک شما، کاشت حلزون شنوایی مصنوعی، یا استفاده از سمعک را به عنوان درمان جایگزین برای شما انتخاب کند. فراموش نکنید که پزشک تمام تلاش خود را می کند، تا از کم شنوایی ناشی از سکته گوش خلاص شوید. با این وجود مشکلاتی نظیر دیر اقدام کردن برای درمان، می تواند مانع بهبودی بیمار گردد.