به ایجاد یک حفره یا درز در ناحیه پرده گوش که در قسمت انتهای گوش خارجی قراردارد پارگی پرده گوش اطلاق می شود. پارگی پرده گوش باعث افت شنوایی می شود. دلایل مختلفی مانند ضربه های صوتی و فیزیکی ممکن است باعث پارگی پرده گوش شود. برای تشخیص پارگی پرده گوش باید به متخصص شنوایی شناسی مراجعه شود. ادیولوژیست یا شنوایی شناس با استفاده از اتوسکوپی یا دیدن پرده گوش از طریق اتوسکوپ (وسیله ای برای دیده پرده گوش) و نیز انجام آزمون تمپانومتری پارگی پرده را تشخیص می دهند. برخی از پارگی ها اگر حجم کمی از پرده را در بر داشته باشند معمولا به صوت خودبه خودی ترمیم می یابند اما اگر میزان پارگی زیاد باشد امکان ترمیم به صورت خودبه خود وجود ندارد و باید عمل جراحی عمل تمپانوپلاستی یا گذاشتن پرده گوش انجام شود. از نکات مهم بعد از پارگی پرده گوش این است که باید آب وارد گوش نشود تا عمل ترمیم زودتر حاصل شود لذا بهتر است از قالب های ضد آب هنگام استحمام استفاده شود.
درمان پارگی پرده گوش
درمان پارگی ترمیم نیافته گوش، کنترل عفونت، اقدام به ترمیم پرده و درصورت لزوم بازسازی استخوانچه ها برای بهبود شنوایی است.
پچینگ
یکی از روش های درمان پچینگ یا وصله کردن می باشد در این روش درمانی با وصله کردن لایه ای نازک به پرده گوش می توان جهت ترمیم پرده گوش اقدام نمود. این نوع درمان برای پارگی های خشک و کوچک گوش امکان پذیر است.
آنتی بیوتیک ها
پرده گوش وقتی پاره باشد میکروب ها به راحتی می توانند گوش میانی را آلوده و عفونی کنند لذا به منظور بهبود عفونت گوش می توان از آنتی بیوتیک ها به صورت خوراکی و قطره استفاده نمود.
جراحی
در نهایت در صورتی که روش های دیگری درمانی مناسب نباشند از جراحی برای ترمیم پرده گوش می توان استفاده نمود. جراحی پرده گوش یا تمپانوپلاستی روشی است که با استفاده از دیگر بافت های بدن اقدام به ترمیم پارگی پرده ی گوش می نماییم. در حین این جراحی گاهی برای بهبود شنوایی بازسازی استخوانچه ای انجام می شود.
عمل پرده گوش چیست و به چه منظور انجام می شود؟
سوراخ شدن پرده گوش(پارگی پرده گوش) یکی از شایعترین عارضه های گوش است و همه ساله تعداد زیادی از افراد به آن دچار می شوند. عمل ترمیم پرده گوش یک روش جراحی است که برای رفع سوراخ یا درمان پارگی ایجاد شده در پرده گوش (غشای تمپان) انجام می شود. یکی دیگر از اقداماتی که ممکن است طی این عمل بازسازی پرده صماخ انجام شود، ترمیم یا تعویض سه استخوان ریز در پشت پرده گوش است که به استخوانچه های گوش نیز معروف هستند.
نکته دیگری که باید در مورد عمل تمپانوپلاستی (درمان پارگی پرده گوش)بدانید، آن است که مراقبت از گوش پس از عمل جراحی پرده گوش تاثیر بسیار زیادی در موفقیت آمیز بودن و نتیجه نهایی عمل دارد.
عمل جراحی درمان پرده گوش بسته به وضعیت بیمار به سه روش کلی قابل انجام است. انواع اعمال جراحی پرده صماخ شامل موارد زیر هستند:
- میرینگوپلاستی (Myringoplasty) : اصلاح و ترمیم پرده گوش پاره شده به وسیله حفره های ریز
- تمپانوپلاستی(Tympanoplasty) : اصلاح و ترمیم پرده گوش پاره شده دارای حفره های بزرگتر و عفونت مقاوم به درمان
- اسیکولوپلاستی(Ossiculoplasty) : از این روش زمانی استفاده می شود که در اثر ضربه علاوه بر پرده گوش، به استخوانچه های گوش میانی شما نیز آسیب وارد شده باشد.
مراقبت های لازم پس از عمل پرده گوش
نکات مهمی جهت مراقبت از گوش پس از عمل اصلاح پارگی پرده تمپان وجود دارد که در این بخش به چگونگی اجرای این روش های محافظتی خواهیم پرداخت. پس از جراحی بازسازی پرده گوش و اصلاح زنجیره شنوایی، گوش شما با باند محافظی از جنس پنبه پوشیده خواهد شد، که نباید به هیچ عنوان زودتر از موعد مقرر آن را از جای خود بردارید. این پوشش باید تا حدود ۷ روز بر روی گوش شما بماند و این زمان می تواند بسته به شرایط بیمار افزایش نیز پیدا کند.
پس از این مرحله ممکن است قطره یا داروهای موضعی دیگری برای شما تجویز شود که باید از آن ها دقیقاً مطابق دستور العملی که به شما ارائه شده استفاده کنید و پس از آن مجدداً گوش خود را بپوشانید.
یکی از مهمترین بخش ها در روش صحیح مراقبت از گوش پس از عمل جراحی درمان پارگی پرده گوش، جلوگیری از ورود آب به گوش است. فراموش نکنید که آب در چنین شرایطی می تواند مشکل بسیار بزرگی را برای شما به وجود بیاورد و به همین دلیل باید تا مدتی از حمام و یا استخر رفتن خودداری کنید. ضمناً اگر قصد دارید، بدن خود را بشویید باید با استفاده از کلاه مخصوص سر خود را به درستی بپوشانید تا از ورود آب به گوش جلوگیری کنید.
دیگر نکاتی که باید در مورد مراقبت از گوش پس از عمل جراحی درمان پارگی پرده گوش و ترمیم اسکلت استخوانی گوش بدانید شامل موارد زیر است:
- از گرفتن بینی و دمیدن همزمان در آن خود داری کنید.
- چناچه به هر دلیلی دچار عطسه شدید شدید، حتماً این کار را با دهان باز انجام دهید.
- از حضور در مکان های شلوغ خود داری کنید، حضور در این مکان ها می تواند منجر به سرما خوردگی شما شود. و سرما خوردن می تواند ریسک عفونت گوش را افزایش دهد.
پیشگیری از پارگی پرده گوش
به منظور پیشگیری از پارگی پرده گوش می توانید به رعایت چند نکته بپردازید که عبارت است از:
- بعد از استحمام و شنا گوش خود را خشک کنید. بدین منظور از سشوار استفاده کنید و با وزش باد ملایم از فاصله نیم متری گوش را خشک کنید.
- از خاراندن گوش یا وارد کردن گوش پاک کن، پنبه، دستمال یا هر چیز دیگر بداخل گوش اجتناب کنید
- در صورت درد یا ابتلا به عفونت گوش فورا به پزشک مراجعه کنید.
- از مسافرت های هوایی در زمان عفونت سینوسی یا سرماخوردگی اجتناب کنید
- فشار گوش خود را در ارتفاعات و پرواز با استفاده از جویدن آدامس و انجام عمل بلع متعادل نگه دارید.
- از صداهای بلند وانفجاری و ضربه به گوش بپرهیزید.