کری ناگهانی چیست؟ کاهش شنوایی حسی – عصبی ناگهانی که معمولا به عنوان کری ناگهانی شناخته می شود، کاهش غیرقابل توضیح و سریع شنوایی در طی یک یا چند روز است. کری ناگهانی به این دلیل که مشکلی در اندام های حسی گوش داخلی وجود دارد، اتفاق می افتد. کری ناگهانی اغلب تنها بر یک گوش تاثیر می گذارد. به این عارضه گوش، سکته گوش هم گفته می شود.
افراد مبتلا به کری ناگهانی اغلب در صبح متوجه از دست رفتن شنوایی شان می شوند. برخی، زمانی که سعی می کنند از گوش ناشنوایشان استفاده کنند، مانند زمانی که از تلفن استفاده می کنند، متوجه مشکل می شوند. برخی دیگر درست قبل از اینکه شنوایی خود را از دست بدهند، متوجه صدایی مانند ترکیدن”پاپ” می شوند. افراد مبتلا به کری ناگهانی ممکن است یک یا چند مورد از این علائم را تجربه کنند: احساس پر بودن گوش، سرگیجه، و یا ایجاد صدای زنگی مانند وز وز در گوش.
چه عواملی باعث کری ناگهانی می شوند؟
کری ناگهانی وقتی اتفاق می افتد که گوش داخلی، حلزون گوش داخلی یا مسیرهای عصبی بین گوش و مغز آسیب می بیند.بیشتر اوقات پزشکان دلیل خاصی برای کری ناگهانی یک طرفه پیدا نمی کنند. اما بیش از 100 علت برای کری ناگهانی دوطرفه (هر دو گوش) وجود دارد. برخی از دلایل ممکن عبارتند از:
- ناهنجاری گوش داخلی
- صدمه یا ضربه به سر
- قرار گرفتن طولانی مدت در معرض سر و صدای بلند
- بیماری های عصبی مانند بیماری مولتیپل اسکلروز (S)
- بیماری سیستم ایمنی مانند سندرم کوگان
- بیماری منییر که نوعی اختلال در گوش داخلی است
- بیماری لایم، بیماری عفونی که اغلب از طریق نیش کنه منتقل می شود
- داروهای اتوتوکسیک، که می توانند به گوش آسیب برسانند
- زهر نیش مار
- اختلال در سیستم گردش خون
- رشد غیرطبیعی بافت یا تومورها
- بیماری عروق خونی
- پیرگوشی
کری ناگهانی گوش در کودکان
سکته گوش یا کری ناگهانی در نتیجه عفونت هنگام تولد یا آسیب ناشی از داروهای اتوتوکسیک در کودکان ایجاد می شود. ممکن است شما نتوانید به راحتی تشخیص دهید که فرزند شما دچار مشکل شده است یا خیر. برای همین اگر موارد زیر در کودکان دیده شود بهتر است آزمایش را انجام دهید:
- اگر نمی تواند صحبت و گفتارها را درک کند
- سعی نمی کند که کلمات را بگوید
- واکنشی به صداهای ناهنجار یا ناگهانی نمی دهد
- عفونت گوش یا مشکلات تعادلی داشته باشد
درمان کم شنوایی حسی عصبی ناگهانی یا کری ناگهانی
درمان کاهش شنوایی ناگهانی حسی – عصبی بر اساس علت بوجود آورنده آن است. در مورد کاهش شنوایی ناگهانی حسی – عصبی با علت نا شناخته بهترین درمان ثابت شده و موثر کورتون می باشد. درمانهای دیگری نیز مانند داروهای ضد ویروس توصیه شده اند که تاثیر اغلب آنها اثبات نگردیده است. شروع سریع درمان در این بیماری اهمیت بسزایی دارد طوری که تاخیر در شروع درمان بعد از بیست تا سی روز احتمال پاسخ دهی به درمان را به شدت می کاهد. بیماران باید توجه داشته باشند که در اولین فرصت ممکن به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمایند و درمان بیماریشان آغاز گردد.
با وجود اینکه علت بروز این عارضه مشخص نیست ولی روش های برای درمان این عارضه وجود دارد که بایستی هرچه زودتر درمان شروع شود.
درمان این عارضه به صورت استروئید و یا همان کورتون است و بیشتر مواقع به صورت خوراکی تجویز می شود و گاهی اگر نیاز باشد که بستری صورت بگیرد به صورت وریدی هم ممکن است تجویز شود.
در مواردی برخی از افراد هستند بنا به دلایلی نمی توانند کورتون را به صورت خوراکی یا سیستمیک دریافت کنند، در این افراد شروع درمان به صورت تزریق داخل گوش صورت می گیرد و نمونه این افراد، افرادی هستند که دیابت یا فشار خون کنترل نشده دارند. در این افراد اگر کورتون تجویز کنیم دیابت آن ها خیلی تشدید می شود و قند آن ها از کنترل به شدت خارج می شود و اگر فشار خون کنترل نشده داشته باشند، می تواند وضعیت را بحرانی کند، همچنین افرادی که سابقه بیماری زخم معده دارند نمی توانند از درمان استروئید استفاده کنند که درمان این افراد به صورت تزریق داخل گوش صورت می گیرد.