زگیل کف پا (Plantar warts) شامل برآمدگی های کوچکی می شود که بر روی پاشنه و قسمت هایی که وزن بیشتری روی آن میفتد به وجود می آید. این فشار حتی می تواند باعث شود تا زگیل کف پا به سمت داخل پا و لایه ضخیم و سفت پوست (Callus) رشد کرده و این ناحیه را نیز درگیر کند. زگیل کف پا به وسیله ویروس HPV به وجود می آید. این ویروس از طریق بریدگی ها و آسیب دیدگی های کوچک پوستی موجود در کف پا وارد بدن شده و فرد را درگیر زگیل کف پا خواهد کرد. بیشتر زگیل های کف پا جدی نبوده و مشکل خاصی ایجاد نمی کنند در نتیجه نیاز به درمان خاصی نبوده و بعد از مدتی خود به خود این ضایعات پوستی از بین خواهند رفت.
سیستم ایمنی اشخاص در برابر ویروس HPV پاسخ های متفاوتی خواهد داد و در نتیجه هرکسی که با این ویروس تماس پیدا کند به این نوع از زگیل مبتلا نخواهد شد. حتی گاهی هر کدام از افراد خانواده در مقابل این ویروس پاسخ متفاوتی خواهند داد. نژاد ویروس های HPV ای که باعث ابتلای فرد به زگیل کف پا می شوند چندان مسری نبوده و احتمال انتقال آن به دیگران کمتر است. در نتیجه ویروس زگیل کف پا به راحتی به دیگران منتقل نخواهد شد. اما احتمال انتقال آن در گرما و محیط مرطوب افزایش خواهد یافت. گاهی اوقات ممکن است فرد با راه رفتن با پای برهنه در محیط های مرطوب و گرم استخر به ویروس ناقل زگیل کف پا مبتلا شود.
درمان زگیل کف پا
اکثر زگیل های کف پا بی خطر بوده و بدون درمان هم پس از یک تا دوسال برطرف میشوند . چنانچه زگیل کف پا دردناک یا در حال گسترش باشد، بیمار میتواند با داروهایی که بدون نسخه به فروش می رسند یا با درمانهای خانگی، زگیل را درمان کند. براي رفع کامل زگیل به چند نوبت درمان نیاز هست و ممکن است زگیل مجدد برگردد.اگر شیوه های مراقبتی موثر نبود، بیمار باید با پزشک مشورت کند.براي درمان زگیل کف پا، پوست موز را از موز جدا کنید و قسمت داخلی آن که سفید هست را روی زگیل بگذارید ، پا را بانداژ کنید و یک جوراب پایتان کنید. این پانسمان را هرروز تا زمانیکه زگیل از بین برود باید عوض کنید؛ بعد از چند روز اثری از زگیل نخواهد بود.
براي کاهش ابتلا به زگیل ها پا به این توصیه ها توجه کنید:
- با پای برهنه راه نروید.
- هرروز یک جفت جوراب تمیز بپوشید و کفش هایتان یک روز در میان عوض کنید.
- پاهایتان را بطور مرتب بشویید و آنها را کاملا خشک کنید.
- پای بچه ها را بطور مرتب بررسی کنید.
- چنانچه فرد ديگر دچار زگیل است، از تماس مستقیم با پوستش پرهیز کنید.
- اگر دچار زگیل یا برامدگی یا تغييرات پوستی دیگری شدید، به دکترتان اطلاع دهید
درمان زگیل
در اغلب موارد، زگیل ها بی ضرر هستند و بدون اقدام به درمان نیز، پس از مدتی محو می شوند. اما تمامی افراد می توانند، در صورتی که زگیل های پوستی آزارشان می دهد یا مایه ی خجالت آن ها است، برای درمان به پزشک مراجعه کنند. در برخی از موارد ممکن است بعد از درمان، دوباره زگیل ها بازگردند. ممکن است در مواردی به بیش از یک روش درمانی نیاز باشد. هر چند تمامی پزشکان سعی می کنند که زگیل ها را در کوتاه ترین زمان ممکن از بین ببرند، اما درمان زگیل معمولا به چندین جلسه ی درمانی نیاز دارد. روش های درمانی عبارتند از:
فریز کردن زگیل (کرایوتراپی)
در این روش، پزشک از نیتروژن مایع برای فریز کردن زگیل ها استفاده می کند. با این روش یک تاول در اطراف زگیل شکل می گیرد و ظرف یک هفته، بافت مرده ی زگیل می افتد.
کانتاریدین
این ماده با دیگر مواد شیمیایی ترکیب می شود و سپس روی زگیل مالیده می شود و باعث تشکیل تاول پوستی روی زگیل می شود. بعد از آغشته کردن زگیل به محلول کانتاریدین، روی زگیل بانداژ می شود. تاولی که روی زگیل ایجاد می شود، باعث کنده شدن زگیل می شود و سپس پزشک، بافت مرده ی زگیل را از روی پوست جدا می کند.
داروهای دیگر
داروهای دیگری که برای درمان زگیل به کار می روند عبارتند از:
- بلئومایسین که برای کشتن ویروس زگیل، درون آن تزریق می شود، با تزریق بلئومایسین در زگیل علائمی مانند سرماخوردگی ظاهر می شود بنابراین ممکن است قبل از تزریق بلئومایسین، داروی تیلنول (نام تجاری استامینوفن) تجویز شود.
- ایمیکموئید (آلدارا) که یک داروی ایمونوتراپی است و به صورت کرم است و توسط پزشک باید تجویز شود. هر چند آلدارا به عنوان دارویی برای زگیل های تناسلی معرفی شده است، اما برای درمان تمامی انواع زگیل ها موثر است.
جراحی جزئی
در این روش، پزشک با تیغ جراحی زگیل را می برد و سپس ریشه ی زگیل را با یک سوزن الکتریکی می سوزاند. ممکن است پزشک برای از بین بردن ریشه ی زگیل از روش کرایوتراپی استفاده کند. روش جراحی در صورتی به کار می رود که سایر درمان ها برای از بین بردن زگیل، موثر نبوده باشند.