زگیل کف پا، گوشت اضافی کوچکی است که معمولا در پاشنه پا یا قسمت های دیگری از پا که وزن انسان را تحمل می کند ایجاد می شود. همچنین ممکن است فشار ناشی از وزن باعث شود که زگیل پا در قسمت داخلی زیر لایه ضخیم و سخت پوست (پینه ها) رشد کند. اکثر زگیل ها خطرناک نیستند و معمولا بدون درمان نیز از بین می روند. درمان زگیل های پا کار دشواری است زیرا اکثر زگیل ها در زیر لایه سطحی پوست قرار دارند. حتی اگر درمان زگیل با موفقیت انجام شود، ممکن است زگیل پا دوباره ایجاد شود. برای برداشت و رفع زگیل باید به پزشک مراجعه کنید.
علل بیماری زگیل پا
زگیل کف پا در اثر ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV در خارجی ترین لایه پوست کف پای بیمار ایجاد می شود. هنگامی که ویروس از راه یک بریدگی کوچک یا شکاف یا از راه نقاط ضعیف کف پا وارد بدن شود، زگیل به وجود می آید.
ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV بسیار رایج است و بیش از صد نوع ویروس پاپیلوما وجود دارد. اما فقط تعدادی از این ویروس ها باعث ایجاد زگیل در پا می شوند. دیگر انواع ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV باعث ایجاد زگیل در قسمت های دیگر پوست یا روی غشاهای مخاطی می شوند.
یک روش درمانی کامل برای زگیل کف پا وجود ندارد، زیرا ما قادر به کشتن ویروس بدون کشتن سلول های آلوده به این ویروس نیستیم. درمان بکار رفته برای زگیل کف پا بستگی به محل، اندازه، نوع پوست و قضاوت پزشکی داردگاهی اوقات زگیل های جدید تشکیل خواهد شد در حالی که زگیل های موجود در حال نابود شدن هستند. تنها کاری که می توانید انجام دهید این است که اجازه دهید رشد کنند و به اندازه کافی بزرگ شوند.مهم نیست که از چه روش درمانی استفاده می شود، گاهی اوقات درمان زگیل کف پا با شکست مواجه می شود. همچنین ممکن است هفته ها یا ماه پس از درمان دوباره پدید آیند. در صورت عود زگیل کف پا نگران نشوید. یک وقت ویزیت از دکتر بگیرید، درمان تکرار خواهد شد، و یا از روش های مختلف برای از بین بردن زِگیل کف پا استفاده می شود.
عوامل خطرساز
تمام افراد ممکن است به زگیل کف پا مبتلا شوند اما زگیل کف پا بیشتر در افراد زیر ایجاد می شود:
- کودکان و نوجوانان
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
- افرادی که در گذشته زگیل کف پا داشته اند.
- افرادی که با پای برهنه در محل هایی که احتمال وجود ویروس زگیل زیاد است، مثل اتاق رختکن، راه می روند.
زگیل پا چه نشانه هایی دارد؟
برخی علائم و نشانه های زگیل های کف پا عبارتند از:
- توده ها (ضایعات) گوشتی، کوچک، خشن و دانه ای شکل در کف پا که معمولاً در کف انگشتان پا و کف پای یا روی پاشنه های پا ایجاد می شوند.
- پوست سخت ضخیم (کالیوس) روی نقاط کاملاً مشخص روی پوست که محل زگیل ها هستند
- نقاط سیاه رنگ که معمولاً هسته زگیل نامیده می شوند اما در واقع عروق خونی لخته شده کوچک هستند.
- ضایعاتی که باعث از بین رفتن خطوط طبیعی روی پوست پا می شوند.
- درد یا حساسیت به لمس در زمان راه رفتن یا ایستادن
نکاتی برای پیشگیری از زگیل کف پا
برای کاهش ابتلا به زگیل ها پا به این توصیه ها توجه کنید:
- با پای برهنه راه نروید.
- هر روز یک جفت جوراب تمیز بپوشید و کفش هایتان یک روز در میان عوض کنید.
- پاهایتان را به طور مرتب بشویید و آن ها را کاملاً خشک کنید.
- پای کودکان را به طور مرتب وارسی کنید.
- اگر شخص دیگر دچار زگیل است، از تماس مستقیم با پوستش اجتناب کنید.
- درصورتی که دچار زگیل یا برآمدگی یا تغییرات پوستی دیگری شدید، به دکترتان اطلاع دهید.