فقط به خاطر اینکه دندان های شیری با بزرگ شدن کودک افتاده و در ادامه با دندان های دائمی جایگزین می شوند، نباید به وضعیت این دندان ها و شرایط ظاهری آن ها بی توجهی شود. یکی از مشکلاتی که ممکن است برای دندان های شیری ایجاد شود مربوط به تغییر رنگ این دندان ها و ایجاد لکه های سیاه، سفید، قهوه ای و زرد بر روی آن ها است. با وجودی که برخی از موارد تغییر رنگ دندان ها می تواند نشانه ای از سایر مشکلات ایجاد شده برای کودک بوده و احتمالاً نیازمند درمان است، برخی از دلایل دیگر همچون عدم رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان می بایست در اسرع وقت مورد توجه قرار گیرند.
چه چیزی باعث تغییر رنگ دندان و خرابی دندان شیری در کودکان می شود؟
اگر شما بدانید که چرا دندان های کودکتان زرد هستند، علل زیر ممکن است به شما در درک بهترش کمک کنند.
1. پوسیدگی دندان یا خرابی:
فرزند شما ممکن است دچار خرابی دندان یا سوراخ شدن به علت فعالیت باکتری ها در ذرات موجود در مواد غذایی در دهان شما باشد که این، ممکن است باعث تغییر رنگ شود.
2. بهداشت دهان و دندان نادرست:
اگر کودک شما بهداشت دهان و دندان مناسبی را دنبال نکند و دندان هایش را به طور مرتب مسواک نکند، ممکن است منجر به شکل گیری پلاک ها شود و بنابراین ممکن است رنگ دندان ها تغییر کند.
3. فلوروزیس :
فلوراید بیش از حد در شیر مادر یا خمیردندان شما ممکن است به وجود بیش از حد فلوراید در دهان کودک شما منجر شود ؛ مقادیر بیش از حد فلوراید ممکن است سبب ایجاد شرایطی شود که رگه های سفید یا لکه هایی را روی دندان های بچه شما ایجاد کند.
4. بیماری های خاص:
برخی از انواع بیماری ها مانند هپاتیت، تب بالا و غیره ممکن است منجر به تغییر رنگ دندان در کودکان شود.
5.هیپوپلازی مینای دندان :
این وضعیت ژنتیکی است که در آن پوشش مینای دندان از دست می رود یا بسیار نازک است. این اتفاق ممکن است منجر به تغییر رنگ شود.
منظور از تغییر رنگ دندان ها چیست؟
تغییر رنگ دندان ها زمانی ایجاد می شود که رنگ و ظاهر دندان ها تغییر کرده و لکه بر روی آن ها تشکیل شود. تغییر رنگ دندان ها را به دو دسته کلی می توان طبقه بندی کرد:
- تغییر رنگ دندان در نتیجه عوامل خارجی: این شرایط زمانی ایجاد می شود که در نتیجه مصرف مواد غذایی، دارو، یا نوشیدنی بر روی دندان یک لایه تشکیل شود. لایه تشکیل شده بر روی دندان را به سادگی می توان از طریق روش های درمان مناسب پاک کرد.
- تغییر رنگ دندان در نتیجه عوامل داخلی: این شرایط زمانی ایجاد می شود که تغییر رنگ دندان به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به خاطر عوامل متعدد داخلی بوده و با وضعیت سلامت کودک ارتباط داشته باشد. برخی از دلایل اصلی ایجاد این مشکل با نقص عاج دندان، هیپوپلازی مینای دندان (رشد ناقص مینای دندان)، مشکلات متابولیک، بیماری های مربوط به سندرم سیستمیک و سایر موارد مانند ارتباط دارند.
نحوه درمان تغییر رنگ دندان در کودکان به چه شکل است؟
درمان تغییر رنگ دندان ها در کودکان به دلایل پشت ایجاد این مشکل بستگی دارد. اگر دلیل آن در نتیجه عوامل خارجی مانند ذرات باقی مانده غذا و نوشیدنی ها و شریت ها باشند، می توان رنگ طبیعی دندان ها را با استفاده از روشهای زیر بدست آورد:
مسواک زدن
مسواک زدن دندان های کودک با استفاده از یک مسواک بزرگسال و خمیردندان کودکان. مسواک و خمیر دندان بزرگسالان دارای قدرت ساینده بیشتری در مقایسه با مسواک و خمیردندان کودکان است. با این حال به یاد داشته باشید که به آرامی مسواک بزنید، چرا که انجام شدید این عمل می تواند منجر به ایجاد آسیب در لثه و مینای دندانشان شود.
مقداری جوش شیرین و آب
از مقدار اندکی جوش شیرین و آب نیز می توان برای مسواک زدن دندان ها استفاده نمود. حتی اگر پس از به کار بستن این اقدامات نیز لکه ها باقی ماندند، حتما قرار ملاقاتی با دندان پزشک کودکان ترتیب دهید. وی با استفاده از ابزار حرفه ای برای ساییدن، لکه ها را از میان خواهد برد. به یاد داشته باشید که تجمع لکه و پلاک می تواند منجر به فساد دندان شود
لکه های ناشی از مکمل های آهن
دو بار شستشو و مسواک کامل در روز، علی الخصوص پس از مصرف مکمل آن، به کاهش تغییر رنگ دندان کمک خواهد نمود. استفاده از جوش شیرین نیز توصیه می شود. جوش شیرین بخصوص در چنین مواردی کاربرد بسیار بالایی دارند. بسته به سن کودکتان این مساله می تواند مشکل زا باشد، چرا که ممکن است از مزه اش خوشش نیاید. اگر کودکتان مقاومت نمود، از تکه ای پارچه تمیز و نمدار آغشته به جوش شیرین استفاده نمایید و دندانی را که تغییر رنگ داده را با انگشتتان بسایید. اگر تغییر رنگ ایجاد شده، نگرانی زیادی ایجاد نمود می توانید مراجعه به دندان پزشک را نیز در نظر داشته باشید.
لکه های ناشی از ضربه
- برطرف کردن لکه های سیاه، قهوه ای و خاکستری : اگر در حال حاضر با این مشکل روبرو هستید، کودکتان را نزد دندانپزشک ببرید و اگر وی تشخیص دهد که مساله مهمی است، ممکن است عصب کشی را اجرا نموده و یا حتی دندان را بکشد. اما این مساله تنها زمانی که خود دندان یا اطرافش دچار تورم یا عفونت باشد، رخ خواهد داد. اما اگر هیج عفونتی نباشد، دندانپزشک به دندان فرصت خواهد داد تا یا خوب شود و یا به خودی خود بیافتد. حدود ۷۲ درصد از دندان های تیره شده معمولا بدون هیج اثر بدی، خواهند افتاد.
- لکه های قرمز : در هر دوی این موارد باید به مشاوره با دندان پزشکتان بپردازید. اکثر موارد بدون مشکلی بخصوص حل خواهند شد. اما گاهی اوقات دندان نیاز به عصب کشی خواهد داشت.
- لکه های زرد : خوشبختانه این مساله، زیاد جدی نیست. اکثر دندانپزشک ها در این رابطه هیچ کاری انجام نخواهند داد. اما از دستورالعملها پیروی نمایید و از بدتر شدن اوضاع پیشگیری نمایید.
روشهای سفید کردن
دندانپزشک های کودکان از روشهای سفیدسازی بخصوصی برای رفع لکه های سخت استفاده می نمایند.
- سفیدسازی در مطب: روشهای حرفه ای برای سفیدسازی که توسط دندانپزشک و در مطب انجام خواهد شد.
- سفیدسازی های شبانه: معمولا از آن به منظور تغییر رنگ ایجاد شده روی دندان ناشی از تتراسایکلین به کار گرفته می شود.