مدفوع خواری به اختلالی گفته می شود که طی آن حیوان مدفوع خود یا حیوانات دیگر را به دلایل مختلفی مانند رفتار غریزی، سن، تربیت، شرایط زندگی و تغذیه می خورد. گاهی اوقات این رفتار موقتی است و با آموزش صحیح سگ اصلاح می شود، اما گاهی نیز ممکن است این رفتار بیش از حد تکرار شود و موجب ناراحتی صاحبان این گونه سگ ها گردد.ما در این مقاله سعی داریم به بررسی برخی از مهمترین علل و راه های درمان این اختلال بپردازیم.
مهمترین دلایل مدفوع خواری در سگ
- گرسنگی یا تغذیه نامناسب: گاهی اوقات ممکن است غذای کافی در دسترس حیوان نباشد، یا اینکه غذای روزانه او یک جا در اختیار او گذاشته شود. برای رفع این معضل بهتر است غذای او را به چند وعده تقسیم کنید و در ساعت های مختلف در دسترس او قرار دهید.
- محدود کردن حیوان در یک فضای کوچک بسته: اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که حیوان خانگی خود را در یک فضای بسته نگه می دارید یا او را داخل لانه برای ساعت ها محبوس می کنید، باید انتظار خوردن مدفوع را از سوی او داشته باشید. چرا که ممکن است حیوان برای تمیز کردن محل زندگی خود مدفوعش را بخورد. همچنین نزدیکی محل غذا خوردن با محل دفع حیوان نیز ممکن است او را به اشتباه اندازد و تفاوتی بین غذا و مدفوع خود قائل نباشد.
- وجود انگل: وجود کرم یا انگل در روده حیوان می تواند باعث سوء تغذیه سگ شده و این گرسنگی ممکن است او را به مدفوع خواری وادار نماید.
- مدفوع سایر سگ ها یا گربه ها: تغییر رفتار رژیم غذایی سگ ها از پروتئین به کربوهیدرات موجب گرایش آنها به مصرف پروئین بیشتر می شود و معمولا از آنجا که مدفوع گربه ها پروتئین بالایی دارد مورد علاقه سگ ها است. بنابراین اگر در یک محیط سگ و گربه نگهداری می کنید، بهتر است ظرف خاک گربه ها را مرتبا تمیز کنید. همچنین گاهی اوقات سگ هایی که به صورت چندتایی یا گروهی در یک مکان نگه داشته می شوند، تمایل دارند تا مدفوع سگ های دیگر را بخورند.
- استرس و اضطراب: گاهی اوقات صاحبان سگ ها در تربیت آنها اقدام به تنبیه شدید و خشن آنها می کنند، این کار می تواند باعث استرس در وجود سگ شود و گاهی حیوان برای تخلیه استرس خود به مدفوع خواری روی می آورد. همچنین اگر سگی به اشتباه در درون خانه مدفوع کند ممکن است به دلیل ترس از تنبیه شدن، آن را سریع بخورد تا اثری باقی نگذارد.
- کنجکاوی و جلب توجه: گاهی اوقات سگ ها تنها از روی کنجکاوی مدفوع می خورند. این رفتار بویژه در توله سگ ها مشاهده می شود که هر چیزی را به شکل یک ماده خوراکی می بینند. گاهی اوقات نیز سگ ها به منظور رفع استرس ناشی از تنهایی و یا کم توجهی شروع به مدفوع خواری می کنند حتی اگر این کار به قیمت تنبیه شدنشان باشد.
درمان مدفوع خواری سگ
بعضی از سگ ها به دلایلی که ذکر شد به سمت کود گاوی و یا مدفوع گربه کشیده می شوند. برای جلوگیری از خوردن کودهای حیوانی تا قبل از رفع این عارضه در زمانی که با سگ خود به پیاده روی در محیط های باز (پارک ها) می روید حتما از پوزبند استفاده کنید. اگر در منزل گربه نگهداری می کنید، ظرف خاک مخصوص دفع گربه را حتما درب دار انتخاب کرده و در محیطی دور از رفت و آمد سگ قرار دهید تا سگ نتواند به مدفوع گربه دسترسی پیدا کند.
برای پیشگیری و برطرف شدن مشکل کوپروفاژی در سگ ها ابتدا باید عامل برطرف گردد و با تجویز مولتی ویتامین، ویتامین B کمپلکس و منابع آمیلاز مخصوص سگ توسط دامپزشک کمبودهای ویتامینی و معدنی حیوان رفع می شود. همچنین با افزودن مقدار کمی انبه هندی، آناناس، کدوی سبز و یا کدو تنبل که منبع غنی از آنزیم های پروتئولیتیک هستند به جیره غذایی سگ، می توانند مدفوع خواری سگ را کنترل نمود. به یاد داشته باشید که این میوه ها باید به صورت طبیعی در اختیار حیوان قرار گیرند.
جلوگیری از مدفوع خواری سگ در خانه
همانطور که قبلا گفته شد مدفوع خواری در سگ ها می تواند به حالت عادت و اختلالات رفتاری نیز نمایان شود، در این شرایط صاحبان با آموزش و دقت در رفتار سگ می توانند این عادت بد را از بین ببرند. برای این منظور باید سگ آموزش های نخوردن، منتظر ماندن، هم قدم و رها کردن را به صورت کامل فرا گیرند تا در زمانی که سگ قصد مدفوع خواری را داشت صاحب بتواند به وسیله این فرمان ها در هر مکان و موقعیتی جلوی عمل اشتباه حیوان را بگیرد.
در صورتی که سگ عمل دفع را خارج از منزل انجام می دهد، بعد از غذا خوردن (توله ها یک ربع تا نیم ساعت، سگ های بالغ نیم تا یک ساعت) باید آنها را با بند و قلاده کمری تحت کنترل داشت و با قدم زدن مجبور به دفع کرد و بعد از جمع آوری مدفوع آنها را رها ساخت. این عمل کمک زیادی در عدم خوردن مدفوع می کند و سگ متوجه می شود در صورت نخوردن مدفوع زمانی برای بازی و گردش به عنوان پاداش خواهد داشت.
صاحبانی که سگ هایشان عمل دفع را داخل منزل انجام می دهند، همواره باید سعی کنند که مدفوع حیوان بلافاصله جمع آوری کنند تا فرصت خوردن آن برای حیوان فراهم نشود. در صورتی که سگ برای دفع به محیطی خارج از دید شما می رود بهتر است یک ربع تا نیم ساعت بعد از خوردن وعده غذایی به سگ پوزبند زده شود تا عمل دفع صورت گیرد و بعد از پاکسازی محیط پوزبند باز شود. برای این منظور بهتر است از پوزبندهای پارچه ای استفاده شود.