به گزارش سرویس علم و فناوری پایگاه خبری ساعدنیوز به نقل از فارس، محققان دانشگاه سئول در کره جنوبی پس از مطالعه بر روی چهار هزار زن دریافتند، زنانی که در 24 یا 25 سالگی بچه دار میشوند، بیشترین طول عمر را دارند. این درحالی است که مرکز رصد جمعیت سازمان ثبت احوال 20 آذرماه اعلام کرد که میانگین سن مادران در اولین فرزندآوری کل کشور در 8 ماهه 1403 حدود 27.4 سال بوده است.
طی سالهای اخیر به دلیل بالارفتن سن ازدواج و به تاخیر افتادن زمان بارداری، شاهد افزایش میزان ناباروری هستیم، چراکه به گفته متخصصان بهترین سن باروری بین 20 تا 24 سال است و در سنین بالای 35 سال نرخ ناباروری به 26 تا 46 درصد و در سنین بالای 40 سال نرخ ناباروری به حدود 90 درصد افزایش مییابد.
مقدار این شاخص در نقاط شهری 28.2 سال و در نقاط روستایی 24.4 سال است و بیشترین میانگین سنی مادران در اولین فرزندآوری، در بین استانها مربوط به استان تهران با 30.5 سال و کمترین آن مربوط به استان سیستان و بلوچستان با 22.6 سال است. البته متخصصان از لحاظ علمی از 15 تا 45 سال را سن باروری میدانند.
طبق تحقیقات، برخی از زنان تصور میکنند که در سنین بالاتر از 35 سال آرامش، آمادگی و ثبات مالی بیشتری برای نگهداری از فرزند خواهند داشت، در حالی که این والدین از انرژی کافی برای همراهی با فرزندان برخوردار نیستند و به عنوان مثال زمانی که فرزندشان برای رفتن به دانشگاه آماده میشود، بیش از 52 سال دارند. همین فرایند به ازدواج و دیدن نوهها هم کشیده میشود.
دکتر سعید معیدفر، جامعه شناس، میگوید که فرزندآوری در دنیای امروز تبدیل به یک موضوع سخت شدهاست. قبلا آوردن فرزند برای پدر و مادر ملالآور و با هزینه همراه نبود. امروز اما با بالارفتن سطح آگاهی خانواده نمیخواهد به هر ترتیب که شده فرزندی داشته باشد؛ «او نیاز به پیشبینی آینده برای فرزندش دارد، بنابراین چاره دیگری بهجز طیکردن این دوره یعنی پیرشدن جمعیت نداریم.»
اما ابراهیم نوروزی، روانشناس اجتماعی، میگوید که برخلاف تصور عمومی جامعه که گمان میکنند مشکلات اقتصادی اصلیترین مانع فرزندآوری است، پژوهشهای بینالمللی و ملی نشان میدهد که اصلیترین متغیر مؤثر در الگوی فرزندآوری خانوادهها، سبک زندگی و نوع نگرش به خانواده است. یعنی «جوانان رفاه و فعالیتهای خود را به رشد فرزندان ترجیح میدهند.»
نسرین سحرخیز، کارشناس جمعیت و متخصص زنان و زایمان، معتقد است که بیماریهای دستگاه تناسلی، بیماریهای سیستمی مثل دیابت، فشارخون و چربی در سن 20 تا 25 سال در کمترین حد خود است و «از نظر کروموزمی تخمکها در سنین جوان هستند و فرزندان سالمتری در این سن به دنیا میآیند»، بنابراین اگر افراد به سطحی از رشد فکری درباره آینده جامعه و نگرانی از کاهش جمعیت برسند، میتوان الگوی فرزندآوری را تغییر داد و بارداری سالنی را نیز تجربه کرد، البته این رشد فکری نیازمند رشد درونی، ارزشی و توجه به منافع جمعی خواهد بود.
سایر اخبار علم و فناوری را اینجا دنبال کنبد