در مورد خواص خربزه چه می دانید؟

  شنبه، 06 اسفند 1401   زمان مطالعه 6 دقیقه
در مورد خواص خربزه چه می دانید؟
خربزه قندک در سراسر جهان در دسترس است و آن را می توان به تنهایی خورد یا در تهیه دسرها، سالادها، میان وعده ها و سوپ ها استفاده کرد. خربزه قندک پوست صاف و سفید متمایل به سبز دارد و رنگ گوشت آن نیز متمایل به سبز است. در این قسمت از ساعد نیوز به خواص خربزه می پردازیم.

خربزه برای بیماران کلیوی و نیز بیماران قلبی بسیار مفید است. خواص خربزه در کنار طعم تقریبا قندی و آبدار و خوشمزه این میوه واقعا غوغایی به پا میکند. علاوه‌بر خوشمزه و آبرسان بودن، خربزه منبعی سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری مانند ویتامین A، ویتامین B6، فیبر رژیمی و اسیدفولیک نیز هست.

ارزش غذایی خربزه

قسمت اعظمی از 60 کالری خربزه از 14 گرم قند طبیعی دریافت می شود. این قند انرژی مورد نیاز برای سلول را فراهم می کند. یک وعده خربزه عسلک حاوی ¼ گرم فیبر مفید است. خربزه دارای پروتئین و چربی کمی است و یک وعده از آن کمتر از یک گرم پروتئین و چربی فراهم می کند.

  • کمبود پتاسیم باعث ضربان قلب نامنظم یا پمپاژ نامناسب خون در بدن می شود. بسیاری از میوه ها غنی از پتاسیم هستند. یک فنجان خربزه حدود 8 درصد از پتاسیم مورد نیاز را در روز فراهم می کند. نسبت آب به پتاسیم در خربزه از افزایش فشار خون جلوگیری می کند. خربزه را به صبحانه یا ناهار خود بیفزایید یا مخلوط آن را با طالبی و هندوانه مصرف کنید.

  • پوست سالم و کلاژن به مصرف کافی ویتامین ث وابسته است. عسلک منبع خوبی از ویتامین ث است. یک فنجان خربزه حدود نیمی از نیازهای روزانه ویتامین ث بدن را تامین می کند. ویتامین ث نیز سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و از بیماری و عفونت جلوگیری می کند. ویتامین ث بافت هایی مانند رگ های خونی و استخوان ها را تقویت کرده و عملکرد مغز را بهبود می دهد.

  • مس برای سلامت پوست ضروری است زیرا به بازسازی سلول های پوست کمک می کند. خربزه منبع خوبی از این ماده معدنی کمیاب است. توانایی بدن برای ترمیم عضلات و بافت ها به مصرف مقادیر کافی مس متکی است. بنابراین افزودن خربزه به رژیم غذایی مواد معدنی مورد نیاز و مهم بدن را افزایش می دهد.

  • علاوه بر تامین پتاسیم، ویتامین ث و مس، خربزه منبع خوبی از ویتامین های مختلف ب، از جمله تیامین و نیاسین نیز می باشد. ویتامین های گروه ب به بدن کمک می کد از سمومی که می تواند باعث بیماری شود،خلاص شوند. ویتامین ب خطر ابتلا به بیماری های قلبی و آلزایمر را کاهش می دهد.

خربزه

فواید میوه خربزه

  • خواص ضد سرطانی : محتوای بالای کاروتنوئیدها و فلاونوئیدهای آنتی‌اکسیدانی مانند بتاکاروتن، لوتئین، زاکسنتین و کریپتوکسانتین در میوه خربزه، طالبی و گرمک می‌تواند از بروز انواع سرطان‌ها مانند روده، پستان، ریه، پانکراس، پروستات و… جلوگیری کند. مصرف منظم این میوه در جلوگیری از اثر رادیکال‌های آزاد و کشتن سلول‌های سرطانی که بدن را موردحمله قرار می‌دهند، مؤثر است.

  • محافظ قلب، مغز و عروق: آدنوزین موجود در میوه خربزه با خاصیت ضد انعقادی، می‌تواند از لخته شدن سلول‌های خونی که باعث سکته مغزی یا بیماری قلبی می‌شود ممانعت کند. پتاسیم نیز یک ماده معدنی مهم در حفظ سلامت قلب است که فشارخون را کاهش می‌دهد و با همکاری سدیم در انتقال تحریکات عصبی و انقباض عضلانی به‌خصوص قلب عمل می‌کنند. در یک فنجان خربزه عسلی 403 میلی‌گرم، در یک فنجان گرمک 473 میلی‌گرم و در دیگر انواع خربزه مقدار کمتری پتاسیم وجود دارد. کلسیم موجود در خربزه نیز در عملکرد صحیح انقباض عضلات قلب و حفظ تعادلی بین فشار مایعات داخلی و خارجی سلول‌ها و فشار شریان خونی، ایفای نقش می‌کند.

  • استخوان و دندان سالم: درون 100 گرم خربزه حاوی 10 میلی‌گرم کلسیم است.کلسیم برای حمایت از روند استخوان‌سازی و دندان‌ها مهم است. ویتامین C ویتامین آنتی‌اکسیدانی است که نقش مهمی در رشد و نگهداری همه بافت‌ها در بدن شما ایفا می‌کند. این عمل در جهت بهبود مشکلات غضروف، استخوان‌ها و دندان‌ها انجام می‌شود. بزرگ‌سالان باید 90 میلی‌گرم در روز ویتامین C دریافت کنند که گرمک به میزان بیشتر و بعدازآن انواع خربزه این نیاز را تأمین می‌کنند (به‌طور متوسط یک فنجان خربزه 35 میلی‌گرم ویتامین C دارد).

  • درمان بیماری کلیه:: خواص دیورتیک (ادرارآور) عالی خربزه در درمان بیماری کلیوی به‌خصوص سنگ کلیه سودمند است. بنابراین، مصرف منظم خربزه هرروز صبح در حفظ سلامت کلیه کمک می‌کند.

  • سلامت گوارش: اگر مشکلات گوارشی دارید، می‌توانید از خربزه‌ها بخورید تا مشکل را تسهیل کنید.مقدار بالای آب در خربزه‌ برای هضم بسیار مفید زیرا ترکیبات اسیدی که باعث اختلال هضم می‌شوند را می‌شوید و همچنین موجب تحریک حرکات روده‌ای و دفع راحت‌تر می‌شود. میزان اندک فیبر در گوشت خربزه نیز به هضم و جذب غذا و رفع یبوست کمک می‌کند. لازم به ذکر است که میزان فیبر در مرکز و گوشت آبدار فیبر کمتر و در پوست و گوشت متصل به پوست بیشتر است. پس اگر خربزه ارگانیک و عاری از اثرات سموم کشاورزی در قسمت پوست و زیر پوست باشد، می‌توان برای دریافت فیبر بیشتر میوه را کامل‌تر مصرف کرد.

  • تقویت میل جنسی : بر اساس تحقیقات متعدد، خربزه حاوی اسیدآمینه به نام سیترولین است که می‌تواند آرژنین را تولید کند.
    آرژینین به‌عنوان محرک کار می‌کند و خون‌رسانی را به اندام‌های تناسلی افزایش می‌دهد. همچنین به مردان برای ایجاد نعوظ و به زنان به تحریک شدن برای برقراری رابطه جنسی کمک می‌کند. ویتامین E نیز در تولید هورمون‌های جنسی نقش دارد و تمایل زنان و مردان را برای برقراری رابطه جنسی افزایش می‌دهد.

  • تقویت‌کننده انرژی:خربزه‌ها حاوی ویتامین B هستند. نقش عمده آن‌ها در متابولیسم انرژی، کربوهیدرات‌ها و پروتئین‌ها است. کمبود ویتامین‌های گروه B سبب برخی حالات نظیر اختلال در سیستم ایمنی، ضعف، بی‌اشتهایی، تپش قلب، افزایش فشارخون و سوءهاضمه می‌شود. بنابراین، مصرف خربزه می‌تواند انرژی قابل‌توجهی را فراهم کند.

  • کاهش وزن:مانند بسیاری از دیگر میوه‌ها، خربزه‌ها برای کاهش وزن ایده آل هستند. این میوه‌ها کم‌کالری و کم‌چرب است. محتوای آب بالا آن حجم معده را پر می‌کند و مزه شیرینش تمایل به مصرف غذاهای شیرین و شیرینی‌ها را کاهش می‌دهد.

  • محافظ چشم و بینایی : خربزه غنی‌شده از بتاکاروتن است که برای افزایش بینایی و حفظ سلامت چشم مفید است.
    بتاکاروتن به ویتامین A تبدیل می‌شود و برای بهبود عملکرد چشم به‌ویژه در شرایط نور کم استفاده می‌شود. دو آنتی‌اکسیدان لوتئین و زاکسنتین نیز از چشم در برابر اثرات مضر نور خورشید، بیماری‌های قرنیه و بیماری آب‌مروارید محافظت می‌کنند.

  • خربزه میوه‌ای مفید برای زنان باردار : مشکل تهوع در اکثر زنان باردار به‌خصوص در سه ماه اول بارداری وجود دارد. خربزه می‌تواند تهوع و ناآرامی‌هایی که زنان باردار هرروز صبح با آن درگیرند را کاهش دهد. علاوه‌براین آب فراوان در خربزه برای حمایت از روند تغییر متابولیسم در داخل بدن و ترکیب فیبر و آب برای رفع مشکل یبوست و بهبود روند جذب مواد غذایی در این افراد بسیار مفید است.

خربزه

مضرات و عوارض بیش از حد مصرف خربزه

خربزه دارای قندهای گلوکز و فروتوز است که برای افراد دیابتی مضر است. مصرف زیاد آن می‌تواند قندخون را بالا ببرد و تعادل آن را بر هم بزند. مواد قندی این میوه به سرعت جذب خون می‌شود. همچنین خربزه ممکن است برای برخی از افراد آلرژی به همراه آورد و فرد را دچار گلودرد کند. بنابراین بهتر است افراد دارای حساسیت به مصرف این میوه کمتر اقدام کنند. خربزه نارس، خلط را زیاد کرده و موجب مشکلات گوارشی می‌شود. علاوه بر آن، افرادی که دچار مشکلات معده‌ای هستند بهتر است در مصرف آن ملاحظه کنند. خربزه کال باعث می‌شود که فرد به اسهال دچار شود.

خلاصه

خربزه یکی از پر طرفدار ترین میوه‌های تابستان است که در دسته خانواده ملون ها قرار می‌گیرد. این میوه دارای آب فراوان است. برداشت این میوه از اردیبشهت تا شهریور ادامه دارد. خربزه دارای مواد مغذی و معدنی است و برای درمان بسیاری از بیماری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. خربزه از خانواده کدوئیان است و طبع گرم و خشک دارد. این یک میوه بوته ایست که بوته آن کوتاه است و ظاهری کشیده و بیضی شکل دارد.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
آخرین ویدیو ها