اگزما الگوی واکنشی است که پوست در تعدادی از بیماری ها نشان می دهد. با قرمزی ، تاول هایی شروع می شود که حاوی مایع روشن ، قرمز است و باکتری ها را بالا می برد. وقتی تاول ها می ترکد مایع درون آن جاری می شود در اگزما مزمن، تاول ها برجستگی کمتری دارند و پوست ضخیم است. اگزما تقریبا همیشه خارش دارد.
اگزمای دست یکی از انواع اگزما و یک بیماری پوستی شایع است. این بیماری همان نشانه های اگزما را بر روی دست ها دارد. عوامل ژنتیکی، آلرژن های تماسی و مواد تحریک کننده در بروز اگزمای دست دخیلند. این بیماری بیشتر در افرادی دیده می شود که با مواد شیمیایی و عوامل تحریک کننده سر و کار دارند. اگزما دست واگیردار نیست. اما، علائم آن ناراحتی و کمبود اعتماد به نفس بیمار را به دنبال دارد و حتی روی میزان کارایی این بیماران تأثیر می گذارد.
اگزما (آماس پوست) شرایطی است که در آن پوست دچار خارش، قرمزی، التهاب و پوسته ریزی می شود. پزشکان هنوز دلایل بروز این عارضه را نمی دانند. اما این بیماری معمولا در افرادی که حساسیت (آلرژی) دارند، بروز می کند. اگزما گاهی ریشه ی ژنتیکی دارد و ممکن است در بین اعضای یک خانواده شایع باشد.
علائم ظاهری اگزمای دست چیست؟
خارش و قرمزی پوست در همه ی انواع اگزما دیده می شود. اما، برخی انواع اگزما مانند اگزمای دست، به شیوه های متفاوتی بروز می کند. با این حال، علائم کلی اگزمای دست عبارتند از:
- ترک خوردن پوست
- قرمزی پوست
- خارش
- درد
- تاول
- خشکی و پوسته پوسته شدن پوست
یکی دیگر از انواع اگزما، پمفوليكس (اگزماي ديس هيدروتيك) است. در اگزمای پمفوليكس دست بیمار تاول های کوچک می زند. خارش کف دست از نشانه های دیگر این بیماری است. اگزمای پمفوليكس در زنان شایع تر از مردان است. این بیماری پوستی در حال حاضر، درمان خاصی ندارد. اما، روش های بسیاری وجود دارند که بیمار با کمک آنها می تواند این وضعیت را کنترل کند.
اگزمای انگشتان دست، می تواند یک یا چند انگشت دست را درگیر کند و معمولا علائمش را بیشتر روی سرانگشت ها (نرسیده به اولین بند انگشت) نشان می دهد. حساسیت در لمس، احساس سوزش، پوسته پوسته شدن شدید و احساس خشکی پوست در این عارضه بسیار رایج هستند اما کمتر فردی خارش را هم تجربه می کند. ترک خوردگی یا تغییر رنگ ملایم سر انگشت هم در این بیماری مشاهده شده. در هنگام ابتلا به اگزمای انگشتان، ممکن است پوست سرانگشت کمی قرمز یا صورتی ملایم بشود، تغییر رنگی که قبل از رسیدن به بند اول انگشتان معمولا قطع میشود.
علت ایجاد اگزمای انگشتان دست چیست؟
خشکی پوست، سرمای هوا، آتوپی، مواد شیمیایی و شوینده های تحریک کننده، سایش مکرر پوست (حتی با موادی مثل کاغذ یا چوب) میتواند در انگشتان اگزما ایجاد کنند. با وجود این که ریشه های دقیق اگزما (در هیچ کدام از نقاط بدن) مشخص نیستند، گاهی دلیل به وجود آمدن این عارضه پوستی می تواند حساسیت نسبت به گیاهان، هوا، انواع مواد شیمیایی مثل چسب و رزین یا یک جنس لباس خاص باشد. اگر شغلی دارید که باید در طول روز ساعات زیادی را در تماس با چوب، آب، رنگ مو و کرم یا … بگذرانید احتمال ابتلا به اگزمای انگشت در شما نسبت به دیگران بالا می رود.
اگزمای انگشتان مزمن می شود؟
اگزمای انگشتان معمولا در فصل زمستان ایجاد میشوند چون در این فصل پوست انگشتان دست از همیشه خشک تر و آسیب پذیرتر هستند، علاوه بر این هر زمستان، علائم اگزما می توانند برگردند. از بین رفتم علائم اگزما می تواند چند ماه یا حتی چند سال طول بکشد چون دست، یکی از پرکاربردترین اعضای بدن است و خیلیها امکان دوری از عوامل بیماری زا را ندارند. مثلا یک آرایشگر نمی تواند بدون دستهایش کار کند یا آنها را از رنگ و مواد آرایشی دور نگه دارد.
درمان و پیشگیری از اگزمای انگشتان دست
متخصصان پوست معمولا با تجویز پمادهای استروئیدی یا دارای کورتون علائم را کنترل می کنند اما همیشه باید مراقب عوامل محیطی هم باشید. وازلین و اسید لاکتیک هم در کنترل خشکی و قرمزی سر انگشتان مفید عمل می کنند. بهتر است اگر شغلتان ایجاب میکند که به مدت طولانی در معرض هوای سرد یا مواد شیمیایی باشید، دستکش پنبه ای به دست داشته باشید. در خانه دستانتان را با آب ولرم بشویید و بعد از آن بلافاصله با وازلین یا لوسیون درمانی آن را نرم نگه دارید. بهتر است با پوشیدن دستکش مخصوص رطوبت را روی دستتان نگه دارید. اگر نوک انگشتتان دچار زخم یا شقاق شده، تحمل آن ممکن است سخت باشد بنابراین دکتر برای این ناحیه چسب سیانواکریلات تجویز میکند. این چسب ها با نگه داشتن بافت سرانگشت شما، آن را از آسیب بیشتر محافظت می کنند.